Ako dosiahnuť, aby boli farby (nielen) na IPS displeji ešte vernejšie? Výrobcovia vidia riešenie v novej technológii Quantum Dot. Testovali sme prvý monitor na svete, ktorý túto technológiu obsahuje.

Aby sme to upresnili, Philips 276E6ADSS bol prvý oficiálne predstavený monitor s Quantum Dot. Výrobca ho však oznámil už v marci a v priebehu polroka sa objavilo na trhu viacero noviniek s rovnakou technológiou. Na výstave IFA sme ich videli viacero. Tento model od Philipsu je našim prvým Quantum Dot monitorom, ktorý sme mali možnosť používať.

Inštalácia monitora je rýchla a jednoduchá. Z balenia vytiahnete obrazovku s časťou stojana, ktorý je pevne pripojený k monitoru. Zvyšnú časť, kovovú obruč, pripevníte pomocou zabudovanej skrutky. Monitor má konštrukciu z bieleho plastu. Stojan umožňuje nastavenie uhla náklonu, avšak výška sa nedá meniť, čo je škoda.

Konštrukcia bez výškového nastavenia

Dizajn ako celok hodnotíme pozitívne, monitor je pekný, štýlový. Na jeho tele nenájdete ani hardvérové tlačidlá, ktoré by kazili inak hladký dizajn. Namiesto nich výrobca použil dotykové tlačidlá a za toto rozhodnutie ho budete preklínať vždy, keď budete potrebovať nejaké nastavenie zmeniť. Tlačidlá totiž nevidíte, takže musíte skloniť hlavu na úroveň spodnej hrany monitora, aby ste sa dotýkali správnych tlačidiel.

Nastavenia sú vo všeobecnosti jednoduché. Môžete si meniť jas, kontrast, teplotu farieb alebo si vybrať z vopred pripravených profilov sRGB a Adobe RGB. V ponuke sú režimy štandard, internet a herný režim. Čo sa jasu týka, ten nás príjemne prekvapil, pretože presahuje udávanú hodnotu 300 cd/m². Reálne sa v nastavení nad 60 % asi nedostanete, ale môže sa objaviť situácia, keď budete potrebovať využiť vyšší jas.

Čo dokážu kvantové kryštály?

Monitor má 27-palcový IPS displej s rozlíšením Full HD. Pri tejto uhlopriečke by sme dnes privítali aj vyššie rozlíšenie, ale 1920 × 1080 nepovažujeme za zápor. Mnohým používateľom to stále postačuje a aj z hľadiska hier poskytuje dobrý zážitok. Zvlášť, ak máte slabší alebo starší hardvér.

Ako už bolo v úvode spomenuté, monitor sa od konkurencie odlišuje najmä použitím technológie Quantum Dot. Ide o technológiu podsvietenia LCD panelov, ktorá využíva tzv. kvantové body – malé nanokryštály, vyžarujúce svetlo s presne určenou vlnovou dĺžkou. Predpokladáme, že sa s touto technológiou budeme stretávať čoraz častejšie, a to v ľubovoľných obrazovkách. Výrobcovia totiž môžu vďaka nej dosiahnuť vyššiu kvalitu farebného gamutu a vernejšie zobrazenie farieb, a to bez výrazného navyšovania výrobných nákladov.

Quantum_dot.jpg – Takto výrobca prezentuje rozdiel medzi klasickým monitorom a tým, ktorý má Quantum Dot technológiu. Faktom je, že QD naozaj prináša širší farebný gamut do kategórie lacnejších monitorov

V praxi sa to prejavuje tak, že Philips 276E6ADSS stojí 240 eur a poskytuje také verné zobrazenie farieb ako niektoré o poznanie drahšie monitory. Vďaka tomu môže byť atraktívnou voľbou aj pre používateľov náročnejších na vernosť reprodukcie farieb. Pripomienky máme iba k zobrazeniu čiernej, ktorá chytá odtiene šedej. Pozorovacie uhly sú výborné.

Všestranný monitor

Philips 276E6ADSS považujeme vďaka širokému farebnému gamutu za vhodný monitor pre každého, kto hľadá všestranné zariadenie. Zobrazenie farieb môže byť v prípade hrania presaturované, ale v tomto prípade záleží na každého subjektívnom zvážení, či mu to vyhovuje alebo vadí. Odozva je 5 ms. Tento údaj neprekvapí, keďže ide o IPS panel a ak celý deň nesedíte pri FPS strieľačkách, nemalo by vám to vadiť.

Portová výbava je štandardná. Monitor s počítačom prepojíte pomocou HDMI, DVI alebo VGA konektora. V prípade HDMI si dajte pozor na nastavenie ovládačov grafickej karty, ktoré niekedy spôsobuje obmedzenú reprodukciu farieb. To platí samozrejme pre všetky monitory, nielen pre tento testovaný model.

Ako sme v prípade Philips monitorov už zvyknutí, aj model 276E6ADSS podporuje technológiu MHL pre pripojenie mobilného zariadenia. Spotrebu sme namerali na úrovni 16 W v prípade jasu na úrovni 120 cd/m². Pri maximálnom jase bola spotreba dvojnásobná.

Verdikt

Philips 276E6ADSS je cenovo atraktívny monitor pre každého, kto hľadá široký farebný gamut. Tento model ho ponúka vďaka novej technológii Quantum Dot. Monitor považujeme za všestranný, je vhodný do kancelárie aj domov. Za nedostatky považujeme nemožnosť výškového nastavenia a nepohodlné dotykové ovládanie.

Cena: 240 EUR
Zapožičal: Philips

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit