Alternatívny launcher pre systém Android rozpozná písané znaky a podporuje widgety.

Aplikácia Nokia Z Launcher je súčasťou tabletu Nokia N1. Ide o nástroj, ktorý je zodpovedný za vzhľad a funkcie domovskej stránky v systéme Android. Výrobca sa ho rozhodol sprístupniť aj pre zariadenia ostatných značiek, stiahnuť si ho môžete z obchodu Google Play.

Z Launcher sa nachádza v beta verzii a momentálne je kompatibilný s telefónmi. Používateľské rozhranie domovskej obrazovky vám zmení na nepoznanie. Maximálne ho zjednoduší. V hornej časti nájdete informácie o aktuálnom čase, najbližšiu nadchádzajúcu udalosť vo vašom kalendári a takisto aktuálne počasie.

3 základné obrazovky rozhrania Nokia Z Launcher

Najväčšiu časť obrazovky zaberá 6 položiek (v našom prípade, na smartfóne Samsung Galaxy S6), ktoré pozostávajú z aplikácií, kontaktov a ďalších funkcií. Zoznam týchto položiek nie je statický, ale automaticky sa mení podľa toho, ako smartfón používate. V praxi to znamená, že vašej domácej obrazovke budú dominovať najčastejšie kontakty a najobľúbenejšie aplikácie.

Z Launcher samozrejme obsahuje zoznam aplikácií, ktorý je v tomto prípade prezentovaný ako výpis položiek. Ku všetkým aplikáciám a kontaktom však môžete pristupovať veľmi rýchlo – začnete prstom písať názov. Táto funkcia je aktívna v rámci základnej domovskej obrazovky a v reálnom čase zobrazuje, čo píšete a akým položkám to zodpovedá. V zozname výsledkov sa zobrazujú aj vyhľadávania na webových stránkach alebo samotné internetové stránky a záložky.

Práve takéto vyhľadávanie pomocou písaných písmen je hlavnou výhodou rozhrania. Používanie telefónu totiž výrazne mení. Môžeme polemizovať o tom, či je práca s telefónom rýchlejšia v porovnaní so štandardným rozhraním, je však zábavnejšia. Aspoň zo začiatku. Dodajme, že pár vybraných aplikácií si môžete umiestniť na spodnú lištu.

Takto funguje písanie

Domovská obrazovka od Nokie v aktuálnej verzii podporuje aj widgety. Tie doteraz nefungovali. Výrobca však na domovskú obrazovku pridal „bočnú“ obrazovku, ku ktorej je možné pristupovať pohybom prsta smerom z ľavého boku. Obrazovka je určená iba widgetom, žiadne iné prvky tu nenájdete. Svoj účel však plní.

Nokia Z Launcher je zaujímavý nástroj, ktorý je komplexnejší, ako sa na prvý pohľad zdá. Ak si chcete oživiť rozhranie svojho telefónu, táto aplikácia stojí za vyskúšanie.

Obrazovka s nastaveniami umožňuje vrátiť sa k pôvodnej domovskej obrazovke. Takisto si môžete nastaviť, či sa majú vyhľadávať aj kontakty a zmeniť si pár ďalších funkcií

Obrazovka s nastaveniami umožňuje vrátiť sa k pôvodnej domovskej obrazovke. Takisto si môžete nastaviť, či sa majú vyhľadávať aj kontakty a zmeniť si pár ďalších funkcií

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit