Router ako zariadenie je už prakticky nevyhnutnosťou a má ho doma každý, kto má internet. Okrem routerov za pár eur, existujú aj zariadenia za podstatne inú cenu. Vyskúšali sme profesionálne routery, medzi nimi aj lacnejší model, avšak s nadštandardnou výbavou v možnostiach konfigurácie.

D-Link DIR-890L

Toto je router, ktorý si kupuje len skutočne náročný používateľ. Pri dnešnom počte multimediálnych zariadení v domácnosti však nie je problém využiť aj takto stavané zariadenie. Jeho futuristický vzhľad pripomína skôr dron alebo kozmickú loď. Na bočných stranách má externé antény a celkovo šesť antén sa postaralo o vynikajúce pokrytie. V oblasti preplnenej Wi-Fi sieťami je tento model vítaným doplnkom. Vzhľadom na štandard AC podporuje zosilnenie signálu podľa lokality zariadenia. S týmto routerom sme mali signál aj cez niekoľko stien a kvalita prenosu bola veľmi dobrá aj na miestach, kde bežný router nemá signál.

d-link_dir-890l_c_1754_3_nowat

Tu prichádza na rad technológia Smart Connect, ktorá je predvolene aktivovaná. Teda vytvoríte si jeden názov Wi-Fi siete a všetky majú rovnakého heslá. Router súčasne prevádzkuje tri Wi-Fi siete. Jednu na 2,4 GHz pásme, dve na 5 GHz pásme. Automaticky totiž rozhodne podľa identifikácie Wi-Fi karty smartfónu alebo notebooku či iného zariadenia, ku ktorej Wi-Fi ho na základe podporovaných štandardov pripojí. Vynikajúca vec, no je možnosť technológiu vypnúť a vytvoriť si tri rôzne SSID, prípadne niektoré siete vypnúť. Špeciálne sa nám páčila možnosť naplánovať vysielanie každej z troch sietí. Užitočné z hľadiska úspory energie a zabezpečenia.

Ovládacie rozhranie je z novej generácie a plne odpovedá potrebe skĺbiť rýchly prístup k základnému prehľadu o stave siete a najdôležitejším funkciám. Pokročilí majú možnosť nastaviť každý jeden parameter podľa seba, výrobca nič nevnucuje. Pointou ale je, že ak si kúpi niekto toto zariadenie a uvidí tak router prvýkrát v živote, okamžite sa k nemu dokáže pripojiť.

Páčila sa nám zjednodušená správa cez cloudový účet , ako aj super rýchle prenosy. V praxi sme dosahovali rýchlosť 7,2 MB/s pri priamej viditeľnosti do vzdialenosti 3 m. Na vzdialenosť 12 metrov a dve steny to bolo stabilne do 3 MB/s.

Hodnotenie:
+ rýchly router, Triple Wi-Fi, detailnosť nastavení, funkcia SharePort
– občas pomalšie pripojenie zariadení na Wi-Fi

Cena: 289 EUR
Zapožičal: D-Link

 

LINKSYS WRT1900AC

Toto je router, ktorý patrí medzi top produkty na trhu. Router má okrem gigabitových portov LAN a portu WAN aj eSata port. USB 3.0 port, ktorý tu je, patrí medzi bežné súčasti. Avšak eSata je rozhodne niečo iné a je to prvok, ktorý len tak nenájdete. Navyše eSata konektor je kombinovaný s USB portom. Takže vo výsledku máte dva USB porty, pokým nepotrebujete druhý typ. Router má štyri odnímateľné antény. Pomôže so smerovaním signálu, ale o šírenie daným smerom sa postará smerovanie štandardu AC.

11952882_1064157663595607_88588554627433871_o_nowat

Router sa nastavuje automaticky a okrem všetkých nastavení pre Wi-Fi tak ako ste zvyknutí, pridáva aj špeciálnu podporu VLAN. Ide o nastavenie pre WAN a dva LAN porty na špeciálne vyhradené používanie. Ak máte napríklad IP telefón, router pripraví špeciálne pripojenie aj pre takéto zariadenie.

V základnom pohľade sa zobrazuje topológia siete so zariadeniami pripojenými k routeru cez LAN aj Wi-Fi. Samostatnú kategóriu zobrazenia tvoria zariadenia napojené na hosťovskú sieť. Priamo z tohto zobrazenia máte prístup k rodičovskej kontrole a možnosti rezervovania pridelenia IP adresy na vybrané zariadenie aj v budúcnosti. Keď už sme pri tzv. Guests sieťach. Tento router umožní pripojenie až 50 hostí. Ich počet môžete v istej miere definovať.

Veľmi dobre je spracované prideľovanie priority pásma, no v zásade sme ho nepotrebovali. Router sa aj bez manuálneho uprednostnenia našich zariadení postaral o vyrovnané pásmo. Faktom bolo aj zrýchlenie prenosov po sieti po uvoľnení prenosovej cesty po sťahovaní z webu. Kým niektoré routery držia aktuálnu rýchlosť, tento ju postupne zvyšoval.

Ak potrebujete USB porty využiť na pripojenie externého disku, získate rýchle alebo detailné nastavenie pre FTP server, alebo vytvorenie domáceho multimediálneho servera. Zároveň hneď vidíte zaplnenie daného média. Prenosové rýchlosti boli nadštandardné. Viac ako 20 MB/s pri priamej viditeľnosti a takmer 10 MB/s pri vzdialenosti na 12 metrov.

Hodnotenie:
+ rýchly router pre profesionálne využitie, dátový manažment – nezahlcuje sa a nepotrebuje neplánované reštarty
– žiadne

Cena: 199 EUR
Zapožičal: Belkin

TP-Link Archer C20

Najlacnejší router v našom teste je zo série Archer. Tú zaviedol výrobca pre novú sériu moderných routerov a vyskúšali sme, ako je to s modelom za pár desiatok eur. Výhodou je plná podpora štandardov. Ide o dvojpásmový router a výrobca nijako nelimitoval jeho možnosti. Pripravil ho teda v plnej konfigurácii s dvomi anténami. Na tele nájdete aj USB port, ktorý vďaka integrácii softvéru v zariadení môže plniť úlohu pre dátové zariadenie alebo tlačiareň. Všetky porty sú na zadnej strane.

ArcherC20_3_nowat

Rozhranie nastavení je klasické, ako pri iných zariadeniach tejto značky. Tu sa žiadna zmena nekoná. V tomto prípade sme však aj radi, nakoľko TP-Link má rozhranie pôsobiace sparťansky, no rýchlo sa ním „preklikáte“. Samostatne sa dá zapnúť a vypnúť Wi-Fi sieť alebo sa rozhodnúť, ktorú z nich budete používať. Na zadnej strane je aj spínač na zapnutie a vypnutie Wi-Fi, ak to nechcete robiť cez konfiguračné rozhranie. Ocenili by sme viac klasické tlačidlo alebo prepínač. V prípade tvorby hosťovských sietí sme boli prekvapení detailnosťou nastavenia. Okrem bežných záležitostí tu nastavíte aj časový plán zapnutia tohto typu sietí. Vynikajúca vec a prakticky sa s ňou inde nestretávame. Ak totiž príde návšteva domov alebo do firmy, ľahko zapnete na odhadovanú dobu túto sieť a potom sa automaticky vypne.

Nevýhodou sú pomalé LAN porty. No po teste kvality signálu ich Wi-Fi mierne vyrovnáva. Na testovaciu vzdialenosť sme prenášali dáta približne na úrovni 1 MB/s. Tu ale dodávame, že 2,4 GHz pásmo bolo istejšie. Ak neplánujete prenášať obrovské kvantá dát, pomalé LAN porty nebudú prekážkou. V našom prípade našli využitie len na pripojenie powerline adaptéra, ostatné sme prenášali vzduchom.

Hodnotenie:
+ vhodný pre multimediálne ladenú domácnosť, detailná konfigurácia vhodná aj pre firmy, stabilita prenosov
– 100 Mbps LAN porty

Cena: 45 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

ZyXEL Armor Z1

Tomuto routeru sa venujeme detailnejšie v samostatnom článku tohto čísla. Pozrieme sa teda na jeho technické vlastnosti, ktoré by mali vyvážiť nie práve najnižšiu cenu. Je to multimediálny kúsok a prezrádza ho označenie AC2350. To je rýchlosť po sčítaní oboch pásiem a podporuje aj prenos 4K videa. Ešte viac si dal ale výrobca záležať na prepracovaní funkcií. Výbava a konfigurovateľnosť nie je príliš odlišná od iných pokročilých modelov na trhu, no výrobca zapracoval na detailnosti. Napríklad na konfigurácii, ktorú zvládne každý a je paradoxom, že takto „vyzbrojené“ zariadenie nastavíte jednoduchšie ako iné, menej vybavené routery. Celkovo má štyri antény s technológiou smerovania intenzity signálu. Rozmernému telu bude treba vyčleniť miesto v domácnosti. Fakt, že ide o poriadne veľký router potvrdzuje aj škatuľa, ktorá sa podobá tej na balenie prenosných počítačov. Ocenili sme aj to, že LED diódy na hornej strane sa dali vypnúť.

ZyXEL_Armor-Z1_7320_(1)_3_nowat

Technológia StreamBoost je vylepšením klasickej funkcie na prideľovanie šírky pásma a automaticky sa stará o potrebné vyčlenenie pásma pre každé zariadenie. Je tu síce možnosť ručného nastavenia priority, no sami sme si vyskúšali, že do týchto nastavení nie je potrebné zasahovať.

Pokrytie je jeho silnou stránkou. Vo výsledku sme dosiahli približne o 40 % vyššie pokrytie siete na 5 GH pásme. Teda pokrytie z nuly na 40 % nakoľko v prípade bežných routerov na nami testovanú vzdialenosť zariadenia sieť ani nevidia. Takže v miestach, kde sa v iných prípadoch nepripojíte, sme na vyššej frekvencii prenášali dáta rýchlosťou 4,3 MB/s. Beamforming na smerovanie signálu sme vyskúšali v praxi, kedy sme po pripojení sa na router získali väčší signál, ako smartfón bežne ukazoval.

Z praktických funkcií je tu možnosť nastavenia šiestich hosťovských sietí a potom ich môžete zapínať z jednoduchého rozhrania, ktoré po prihlásení do routera vidíte ako prvé. Ak teda potrebujete niekomu sprístupniť sieť, stačí len kliknúť na tlačidlo a bez reštartu je sieť o pár sekúnd k dispozícii

Hodnotenie:
+ špičkový signál, funkčná výbava, detailnosť funkcií
– vyššia spotreba – 29 W

Cena: 249 EUR
Zapožičal: ZyXEL

 

Verdikt touchIT

D-Link DIR-890L je router s najrýchlejšou sieťou pre domáce využitie. Jeho hlavnou výhodou je Triple Wi-Fi a automatický manažment pripájaných zariadení. Je to skutočne rýchly router, ktorý pracuje plne automaticky, no pokročilým používateľom dáva slobodu vo vlastných nastaveniach. LINKSYS WRT1900AC je špičkový router, ktorý vyzerá viac industriálne ako dizajnový doplnok do obývačky. Toto je však profesionálny router pre najnáročnejších používateľov. Má veľmi dobrý dátový manažment a je super rýchly aj na veľké vzdialenosti. Na pohľad nevyzerá, ale toto je vnútorne úplne iná trieda routerov. Spomedzi testovaných modelov je to to najlepšie, čo môžete doma zapojiť. TP-Link Archer C20 je lacnejší router, no nie je to žiaden nováčik. Nebyť 100 Mbps LAN portov, nemáme mu čo vytknúť. Je ideálny do obývačky, kde naň budú zariadenia podporujúce 5 GHz pásmo vidieť a získate stabilné pripojenie. Detailnosť nastavení prekoná vaše očakávania. ZyXEL Armor Z1 je špičkový router s nadštandardne spracovanými funkciami, ktoré bežne v týchto zariadeniach poznáte. Poskytne silný signál a pracuje plne automaticky bez zahltenia, ktoré sa deje routerom o niekoľko tried nižšie.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.