Volkswagen predstavil ID.4 GTX, Ide o pokračovanie športovo ladených elektromobilov značky Volkswagen so zmeneným dizajnom a silnejším pohonom. Auto sme si priamo na predstavení vyskúšali.

Označenie GTX vychádza z toho, že GT predstavuje športovosť a X elektrický pohon pre všetky štyri kolesá. K exkluzívnej výbave dizajnu patrí vysoko lesklá čierna mriežka chladiča, výrazný svetelný podpis v nasávacích otvoroch a označenie GTX po bokoch karosérie. Ďalej sú tu IQ. Light matrixové svetlomety, doplnkové denné svietenie a lakovaná mriežka chladiča. Prah dverí je lakovaný v rovnakej farbe ako vozidlo, rám strechy a dekor stĺpika C je čiernej farbe uhlia. . GTX má aj špecifický zadný nárazník a 3D zadné svetlomety.

Vo vnútri nájdete červené prešívanie, GTX volant s červeným prvkom a základné sedadlá sú s označením GTX. Cena ID.4 GTX je od 53 180 eur.

Pohon 4 ×4

Auto prichádza s voľbou pre dva motory pre elektrický pohon všetkých kolies. ID.4 GTX má na každej náprave jediný elektromotor. Spolu poskytujú maximálny systémový výkon 220 kW (299 k) a vytvárajú elektrický pohon všetkých kolies.

Volkswagen ID.4 GTX
Volkswagen ID.4 GTX

Podobne ako ostatné modely radu ID.4 s pohonom zadných kolies má aj ID.4 GTX na zadnej náprave synchrónny elektromotor na striedavý prúd s permanentným budením. Má výkon 150 kW a krútiaci moment 310 Nm. Tento elektromotor má vrátane prevodov a výkonovej elektroniky hmotnosť menej ako 90 kilogramov. Jeho silnou stránkou je vysoká účinnosť.

Pohon predných kolies zabezpečuje kompaktný asynchrónny elektromotor s výkonom 80 W a krútiacim momentom 150 Nm. Jeho výhodou je možnosť krátkodobého preťaženia a minimálne straty pri nečinnosti. Elektromotor aj s prevodovkou má hmotnosť približne 60 kilogramov. Rovnako ako synchrónny elektromotor na zadnej náprave aj asynchrónny elektromotor poháňa kolesá cez jednostupňový prevod znižujúci otáčky a diferenciál.

Bežne auto používa zadný pohon, všetky štyri kolesá sa pripájajú v situáciách, kedy je to nutné. Pri rozjazde je napr. permanentný pohon všetkých kolies.

Volkswagen ID.4 GTX
Volkswagen ID.4 GTX

Jazdné režimy sú tri: Eco s maximálnou efektivitou, Comfort na zaistenie pohodlia a maximálna agilita je v režime Sport.

Extrémne zrýchlenie

Inteligentný systém regulácie pohonu vytvára rovnováhu medzi efektivitou a výkonom. ID.4 GTX zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 6,2 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 180 km/h. V ID.4 GTX regulačné systémy podvozka a pohonu všetkých kolies úzko spolupracujú. Softvér, tzv. manažér jazdnej dynamiky, kontroluje ich celkovú súhru.

Prostredníctvom voľby jazdného profilu a tlačidla ESC na veľkom displeji môžete rozhodnúť, ako má najvýkonnejší model radu ID.4 jazdiť – či to bude športová agilná jazda alebo predovšetkým stabilná.

Volkswagen ID.4 GTX
Volkswagen ID.4 GTX

Batéria, dojazd a nabíjanie

ID.4 GTX dostal do vienka batériu s kapacitou 77 kWh (netto), čo postačí na dojazd do 480 km (podľa WLTP). Maximálnym nabíjacím výkonom 125 kW sa dá táto batéria rýchlo nabiť.

ID.4 GTX je všestranný automobil s veľkým vnútorným a batožinovým priestorom, ako aj s povolenou hmotnosťou prívesu až 1400 kilogramov. Exteriér ID.4 GTX pôsobí energicky, dizajnové prvky dodávajú špičkovému modelu športový a súčasne elegantný vzhľad.

Volkswagen ID.4 GTX
Volkswagen ID.4 GTX

S kartou We Charge môžete využívať jednu z najväčších sietí v Európe, ktorá má v súčasnosti vyše 200 000 nabíjacích bodov. Prostredníctvom sériového kábla Mode 3 sa môže ID.4 GTX nabíjať striedavým prúdom (AC) s výkonom do 11 kW. Na rýchlonabíjacej stanici, napríklad spoločnosti IONITY pri Senci môžete vozidlo približne za 30 minút dobiť na ďalších 300 km a to nabíjacím výkonom do 125 kW.

Softvér a hardvér v ID.4 GTX majú úplne novú architektúru. Aktualizácie sa realizujú cez vzduch bez návštevy servisu (over-the-air).

Inteligentné svietenie

Sériovo sú použité svetlomety IQ.Light LED-Matrix s inteligentne ovládanými diaľkovými svetlami. Svietiace diódy v otvoroch na vstup vzduchu v prednom nárazníku dotvárajú svetelnú grafiku v noci. Vzadu sú 3D-LED zadné svetlá.

Vnútorná výbava

Dotykový displej s uhlopriečkou 30,5 cm (12 palcov), hlasové ovládanie prirodzenou rečou s online pripojením a ID.Light sú štandardom rovnako ako multifunkčný volant s dotykovými plochami. Na želanie je k dispozícii head-up displej s rozšírenou realitou.

Volkswagen ID.4 GTX
Volkswagen ID.4 GTX

Na želanie Volkswagen montuje sedadlá Top Sport s integrovanými opierkami hlavy. Sú vybavené elektrickým nastavovaním s pamäťou, bedrovou opierkou a masážnou funkciou. Na operadlách predných sedadiel sú perforované logá „ID.“.

Vonkajší dizajn

Špičkový model radu ID.4 sériovo jazdí na 20-palcových diskoch z ľahkej zliatiny. Za príplatok sú to 21-palcové kolesá vo formáte 235/45 R 21 (vpredu) a 255/40 R 21 (vzadu) na diskoch Narvik. Disky majú aerodynamicky optimalizovaný plošný dizajn, pneumatiky majú nízky valivý odpor. Brzdové obloženie bubnových bŕzd sa nemusí vymieňať počas celej životnosti vozidla. Koeficient aerodynamického odporu má hodnotu iba 0,29.

Volkswagen ID.4 GTX
Volkswagen ID.4 GTX

ID.4 GTX, ktorý sa vyrába v závode Zwickau bilančne neutrálne z hľadiska emisií CO2.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu