Najnovšie inteligentné hodinky od Fitbitu sú doteraz najlepšie. Získali si našu pozornosť z viacerých dôvodov.

Fitbit je známy výrobca fitness náramkov. Táto firma v minulosti skúšala uspieť aj s niekoľkými inteligentnými hodinkami, ale žiaden z modelov sa výraznejšie nezapísal do histórie spoločnosti. Fitbit preto kúpil tvorcov hodiniek Pebble a v posledných mesiacoch sa opäť pokúša uspieť na trhu s hodinkami. V prípade novinky Fitbit Versa by sa mu to mohlo podariť.

Fitbit vydal v roku 2015 hodinky Surge, o rok neskôr prišiel s modelom Blaze. Na konci minulého roka sa dostali do predaja hodinky Fitbit Ionic, ktoré so sebou priniesli aj nový operačný systém FitbitOS. Zároveň šlo o hodinky, ktoré ponúkali prakticky všetko, čo môže používateľ žiadať – špičkové fitness funkcie, zabudované GPS a NFC pre platby, odolnosť voči vode pri plávaní, sledovanie všetkého možného a 5-dňovú výdrž na jedno nabitie. Hodinky tiež ponúkli pomerne výstredný futuristický dizajn, prepojenie so smartfónom, zobrazovanie notifikácií a už spomenutý úplne nový systém.

Ich problémom však bola pomerne vysoká cena, ktorú si hodinky bez problémov obhájili vzhľadom k tomu, čo ponúkali. Cena však bola na úrovni Apple Watch a to je silný konkurent. Ionic takisto trpel pôrodnými bolesťami, ako bol problém s Bluetooth pripojením pri používaní niektorých telefónov s Androidom. Pripomienky k stabilite sa objavili aj v prípade pripojenia iOS zariadení.

Fitbit sa však nenechal odradiť a pomerne rýchlo priniesol na trh ďalšie hodinky. Fitbit Versa sú menšie a lacnejšie hodinky, majú tradičný štvorcový dizajn a na prvý pohľad vyzerajú možnože až príliš obyčajne. V praxi však tvoria výborne fungujúci a ucelený produkt, ktorý má väčší potenciál osloviť masu používateľov ako Ionic. Fakt je, že Fitbit Versa nie sú jeho nástupcom. Nie, ide o model, ktorý svojho drahšieho súrodenca vhodne dopĺňa a snaží sa osloviť používateľov, ktorým na hodinkách Ionic niečo nevyhovuje.

Hodinky Fitbit Versa vsádzajú na jednoduchosť dizajnu

Jednoduchý dizajn a kompaktné rozmery

Fitbit Versa majú pomerne jednoduchý dizajn. Neexperimentujú, stavajú na istotu. Štvorcový ciferník je po bokoch zaoblený a dostatočne veľký rámik umožnil výrobcovi umiestniť pod obrazovku logo Fitbit. Hodinky sú dostupné v čiernom, striebornom a ružovozlatom prevedení a hoci samotná konštrukcia nepôsobí príliš luxusne, je vyrobená z hliníka. S odolnosťou hodiniek ani samotného displeja sme nemali počas testovania problém. Párkrát sme ich nechtiac buchli, avšak na displeji a ani na tele sme si nevšimli po mesiaci používania žiadne odreniny či škrabance.

Najlepšia vlastnosť konštrukcie je však to, že hodinky sú kompaktné a výborne sa nosia. Fitbit Versa sú za poslednú dobu jedny z najpohodlnejších inteligentných, resp. fitness hodiniek, ktoré sme testovali a nemali sme ani problém spávať s nimi na ruke. Často sme aj zabudli, že ich máme na ruke a to je asi najväčšia pocta, akú im môžeme vzdať. Menšie rozmery ocenia aj ženy.

Hodinky majú tri tlačidlá a dotykový displej s uhlopriečkou 1,34 palca a rozlíšením 300 × 300 pixelov. Na displeji sme ocenili jeho maximálny jas, je výborne čitateľný aj na silnom priamom slnečnom svetle. V tomto smere nás hodinky príjemne prekvapili. Ľavé tlačidlo umožňuje pristupovať k rýchlym nastaveniam a funguje aj ako tlačidlo Späť. Horné pravé tlačidlo zobrazuje notifikácie a aktivuje rýchle spustenie vybranej aplikácie. Spodné pravé tlačidlo funguje iba ako skratka na spustenie druhej zvolenej aplikácie.

Remienky sú vymeniteľné, k hodinkám pripojíte prakticky hocaký 22 mm remienok

4-dňová výdrž batérie aj platenie cez NFC

Z hľadiska bežného používania sa bez pravých tlačidiel zaobídete, lebo k im priradeným funkciám sa dostanete aj pomocou dotykového ovládania. Tlačidlá však majú aj kontextové funkcie a pre niekoho môžu byť pohodlnejšie ako ťukanie po displeji. V tomto smere je teda dôležité najmä ľavé tlačidlo, jeho podržaním sa aktivujú už spomenuté rýchle nastavenia a tiež aj funkcia platenia pomocou funkcie Fitbit Pay a zabudovaného NFC čipu. Je dôležité spomenúť, že všetky hodinky Versa, ktoré sú určené pre európsky trh, majú v sebe zabudovaný NFC čip. V Amerike sú však v predaji dve verzie – štandardná bez NFC a špeciálna verzia s NFC čipom. Dôvod je ten, že v USA nie je tak dobre vybudovaná infraštruktúra pre bezkontaktné platby ako v Európe a tiež aj fakt, že Američania jednoducho nie sú naučení platiť bezkontaktne.

My sme si však platenie pomocou Fitbit Versa obľúbili. Funguje to rýchlo a pohodlne – stačí podržať ľavé bočné tlačidlo po dobu jednej sekundy a priložiť hodinky k terminálu. Komunikácia medzi nimi prebehne v priebehu sekundy, takže celý proces platby je veľmi pohodlný. Kvôli bezpečnosti je však potrebné nastaviť si číselný zámok hodiniek. Ten budete zadávať, keď si dáte hodinky dole z ruky a opätovne si ich nasadíte. A treba vyriešiť aj problém, že Fitbit Pay zatiaľ na Slovensku nepodporuje žiadna banka. My sme si pomohli službou boon., vďaka ktorej platíme aj cez Apple Pay. Tejto službe sa budeme venovať v samostatnom článku.

Hodinky Fitbit Versa si nás počas testovania získali viacerými vlastnosťami – svojimi kompaktnými rozmermi a pohodlným nosením vo dne aj počas spánku, dostatočne veľkým a veľmi jasným displejom, NFC platbami a tiež aj výdržou na jedno nabitie na úrovni cca 4 dní podľa používania. A vzhľadom k tomu, že v redakcii často meníme telefóny, dávame hodinkám bonusové body aj za to, že ich nemusíme obnovovať do továrenského nastavenia, ak ich potrebujeme pripojiť k inému smartfónu. Z používateľského hľadiska sú však dôležité aj funkcie operačného systému FibitOS, resp. samotné fitness funkcie.

S hodinkami sa dá platiť. Aj na Slovensku, ale musíte obísť problém, že naše banky službu Fitbit Pay nepodporujú

Recenzia je rozdelená do troch častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Fitness funkcie a FitbitOS
3. strana: Verdikt a hodnotenie

1 2 3

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit