Garmin Forerunner 245 Music sú najnovšie fitness hodinky, ktoré sú určené primárne pre bežcov. K dispozícii sú vo verzii s úložiskom pre hudbu – tá sa nazýva Forerunner 245 Music a stojí 349 eur a tiež aj vo verzii bez úložiska – Forerunner 245 za 299 eur.

Ak berieme do úvahy pomer cena/výbava, Garmin Forerunner 245 sú aktuálne jedny z najatraktívnejších hodiniek špeciálne pre bežcov. Majú 42 mm veľkosť a 1,2-palcový nedotykový MIP displej, ktorý je vždy zapnutý a je najlepšie viditeľný na priamom slnku. Na jeho používanie v tmavých priestoroch sú hodinky vybavené podsvietením, ktoré je možné manuálne aktivovať. Forerunner 245 majú odolnú konštrukciu a silikónový remienok, ich dizajn hodnotíme ako účelný a praktický.

Kvôli nedotykovému displeju sú vybavené až piatimi tlačidlami, na ovládanie si budete chvíľu zvykať. Nejde ani o to, že by bolo používanie tlačidiel komplikované, len sa budete musieť oboznámiť s ponukou jednotlivých položiek, nastavení a funkcií. Hodinky toho ponúkajú skutočne veľa.

Autor tohto článku sa považuje za začínajúceho bežca a Garmin Forerunner 245 sú určené aj tomuto segmentu používateľov. Obsahujú totiž funkciu Garmin Coach a systém pokročilej analýzy dát. Garmin Coach vám pomôže s tréningom behania a to bez ohľadu na to, či ste úplný začiatočník alebo pravidelne behávate. Na základe zadaných údajov vám vygeneruje bežecký plán. Aby sa dostavil žiadaný výsledok, mali by ste ho dodržiavať. Funkcia pokročilej analýzy dát berie do úvahy váš výkon v rámci behania a informuje vás o tom, či by ste nemali trénovať viac, aby sa ste sa zlepšili alebo či to náhodou s bežeckou aktivitou nepreháňate. Tréningový plán ponúkajú aj niektoré konkurenčné zariadenia, avšak v takto vysokej kvalite sme sa s ním ešte nestretli. To platí aj pre analýzu dát a množstvo štatistík, ktoré vám ponúka aplikácia Garmin Connect.

Forerunner 245 sledujú aj bicyklovanie, vonkajšiu aktivitu a plávanie. Majú odolnosť voči vode na úrovni 5 ATM. Manuálne monitorovať môžete aj ľubovoľné iné cvičenia, v ich prípade získate údaje o tepe, minútach aktivity, spálených kalóriách a efektu cvičenia na váš zdravotný štýl.

Hodinky ponúkajú výdrž až 7 dní na jedno nabitie a až 24 hodín neustáleho používania GPS. Zaujímavou vlastnosťou je funkcia Body Battery. Pokiaľ budete nosiť hodinky aj počas spánku, Garmin bude brať do úvahy kvalitu vášho oddychovania a náročnosť aktivít, ktoré vykonávate a vyčísli vám, koľko energie ešte máte. S niečím podobným sme sa v prípade konkurenčných riešení nestretli. Chválime tiež presnosť počítania krokov a tepu, Forerunner 245  ponúka pravdepodobne najpresnejšie štatistiky v rámci testovaných noviniek. To však súvisí aj s rozdielnou cenou jednotlivých produktov.

Garmin Forerunner 245 zobrazujú počasie, kalendár a notifikácie. V prípade verzie Forerunner 245 Music je zabudovaný aj prehrávač hudby s úložiskom o veľkosti 3,5 GB. Do zariadenia si môžete uložiť až 500 pesničiek, pričom hodinky podporujú aj služby Deezer a Spotify. Sťahovanie zoznamov pesničiek zo služby Spotify je pohodlné, v rámci sťahovania sa však rýchlejšie vybíja batéria, čo je logické. S kvalitou a najmä stabilitou prehrávania hudby z hodiniek do Bluetooth slúchadiel sme boli spokojní. Všetko fungovalo, ako malo. Nezaznamenali sme ani rušenie signálu.

Garmin Forerunner 245 Music 
Typ a veľkost displeja1,2″, MIP, 240 × 240 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
BarometerNie
GPSÁno
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platbyNie
Výdrž batérieAž 7 dní, 24 hodín GPS
Extra funkcieÚložisko na hudbu, Spotify, Deezer
Cena (eur)349
thumbs-up-icon

Výhody

  • bežecké funkcie
  • podpora pre Deezer aj Spotify
  • GPS
  • celková kvalita vyhotovenia
  • presnosť merania tepu

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • do dokonalosti chýbajú už iba NFC platby
  • na ovládanie si budete chvíľu zvykať

Verdikt

Garmin Forerunner 245 Music sú hodinky špeciálne navrhnuté pre bežcov. Je jedno, či beháte už dlhšiu dobu alebo iba začínate, tieto hodinky majú čo ponúknuť každému bežcovi. Z hľadiska pomeru cena/výbava ide o jedno z najlepších zariadení na trhu a chválime aj integráciu služby Spotify a stabilitu prehrávania hudby v prípade verzie Music.

Cena: 349 eur

Zapožičal: Garmin

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit