Nový Desire je veľmi podobný modelu One E9+.

Sú si až tak veľmi podobné, že sme počas testovania zobrali do vrecka omylom druhý telefón a zistili to až pri pohľade na inak usporiadané ikony na hlavnej obrazovke.

Telo je plastové v kombinácii s kovovým rámom. Telefón sám o sebe sa dobre drží v ruke a ocenili sme jemne pogumovaný zadný kryt. Toto bola vždy výhoda zariadení HTC. Síce je to kryt, na ktorom vidno odtlačky, no dobre a stabilne ho udržíte v ruke. Vďaka svojej hrúbke sa drží príjemne a páčili sa nám aj ovládacie tlačidlá na boku. Sú ale trochu vyššie, je to teda model pre väčšiu dlaň. Výrobca sa nesnažil ho nejako sprístupniť ostatným, napríklad tým, že by posunul tlačidlá viac do stredu.

Prečítajte si tiež recenziu na HTC One E9+ dual

Vzadu je mierne vystúpený fotoaparát s kovovou obručou, no vzhľadom na zaoblenie a skosenie po hranách sa nedotýka podložky. Dobrý nápad, ktorý konečne niekto uviedol do praxe. V hlave nám však vŕtalo niečo iné. Aký zmysel malo vyrobiť tento telefón, keď hneď vedľa je na nerozoznanie E9+? Nuž, líšia sa parametrami. Tento má takisto Dual Nano SIM s prepínateľným LTE spojom. Teda nepotrebujete zisťovať do akého slotu vložiť kartu s podporou 4G. To si nastavíte v zariadení.

Druhou záležitosťou je použitý systém. Nuž toto je niečo, čo kritizujeme naprieč zariadeniami na platforme Android. Je tu Android 5.1. Teda novší systém ako pri HTC One E9+ dual.

Telefón má známu nadstavbu SenseHTC BlinkFeed obrazovka sa dá v prípade potreby vypnúť. Nám sa páčila, no vieme, že mnohí pristupujete k správam iným spôsobom a nebudete ju potrebovať. Celkovo je rozhranie veľmi príjemné. Dobre použiteľný je aj emailový klient, ktorého sme využívali na IMAP typ poštového účtu.

Fotografovanie je niečo, na čo tento telefón určite využijete. K tomu nemáme výhrady, snáď len keby zaostrovanie nebolo také ťažkopádne. To platí aj pri nakrúcaní videa. Zaostrenie trvá aj dve tri sekundy a keď vezmeme do úvahy, že Full HD bude snímkované na 15 sn./s., kúpte si radšej samostatnú kameru.

Ďalšou nevýhodou bola kompatibilita. Naša výčitka síce smeruje na model Desire, no maslo na hlave je tak pol na pol, HTC – Google Android. Hry a niektoré aplikácie neboli pre tento smartfón kompatibilné. Išlo viac o hry, takže reálne predpokladáme, že v tomto smere nebudete pociťovať nejaké mimoriadne kompromisy. Ako vidno aj v tabuľke, dva benchmarkové testy nám z dôvodu nekompatibility neprešli. Po zvukovej stránke chválime použitie HTC BoomSound reproduktorov a tejto technológie aj pri zapojení slúchadiel.

Hodnotenie

+ konštrukcia, dobre použiteľný 5,5″ model, BoomSound, cena, nadstavba Sense
– pomalé zaostrovanie, snímkovanie pri Full HD videu

Cena: 329 EUR
Zapožičal: HTC

Verdikt touchIT

HTC Desire 728G dual je príjemný telefón, hlavne tým že má užší rozmer, ako iné telefóny v kategórii s 5,5″ displejom. Priaznivá je aj jeho cena a prítomnosť stereo reproduktorov. Zaostruje pomalšie, než by sme si priali a je nevhodný na nakrúcanie videa vo Full HD, kvôli pomalému snímkovaniu.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHTC Desire 728G dual
Operačný systémAndroid 5.1
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1500 / 16 000
Procesor1,3 GHz, 8-jadrový
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]21 / 485
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]158 × 78 × 8 / 153
ZapožičalHTC
Cena [EUR s DPH]329
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performance3308
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť4/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.