Tento telefón sme testovali ešte skôr, ako sme si pozreli jeho technické parametre, a to, na čo sa v jeho konfigurácii môžeme tešiť.

Veľkým prekvapením bola po desiatich dňoch testovania informácia, že tento model má Ultra HD 2K displej s rozlíšením 1140 × 2560 px. Nebojte sa, ani vy to nespoznáte. Ide však o veľmi dobrý telefón, ktorý vydrží skutočne dva dni používania od rána do večera a ešte k tomu má nízku hmotnosť. One E9+ je rozhodne zaujímavým modelom aj pre používateľov, ktorí nemajú v obľube prerastené telefóny. Vďaka tomu, že je užší a váži len 149 gramov sa hodí do ruky takmer každému. Na prednej strane sú reproduktory BoomSound a po bokoch sú klasické tlačidlá. Na druhom boku je potom kryt dvoch Nano SIM slotov a microSDXC slotu. Vyzerá to, že nebudete potrebovať žiadny nástroj na odňatie krytu, no klasický špendlík dodávaný k iným smartfónom na vytlačenie slotu sa nám pri výmene kariet hodil aj pri tejto konštrukcii.

Zadná strana má rozmernejší kruhový fotoaparát uprostred, no kvôli kovovému lemovaniu bude občas škriabať drevené a lakované povrchy. Zadný kryt je matný a jemne pogumovaný. Telefón sa síce občas šmýka, no vďaka tejto povrchovej úprave je podstatne stabilnejší.

O výkone telefónu sme vzhľadom na CPU MediaTek Helio X10 nepochybovali. Ide o dobrého spoločníka na hry aj na bežné kancelárske používanie. My sme ho mali ako primárny telefón a v tomto smere sme nemali žiadne výhrady. Špeciálne chválime výdrž akumulátora v kancelárskom režime. Telefón vydrží od rána do večera ozajstné dva dni. Keby ste chceli veľmi šetriť, vydržíte s ním aj časť tretieho dňa. Druhou špecialitou je podpora Wi-Fi ac a najmä dobrého zachytávania signálu. Kde iné telefóny majú kriticky zlý signál, tu sme nepostrehli výraznejšie komplikácie.

Mierne nespokojní sme boli aj v tomto prípade s nekompatibilitou niektorých aplikácií, najmä hier. Ako vidno na našej tabuľke, neprešiel ani benchmarkový test 3DMark.

Prečítajte si tiež recenziu na Honor 5X

Fotoaparát je výborný, najmä rozlíšenie 20 MPx využijete pri fotografovaní voľného priestranstva a následného zväčšenia fotky. Veľmi rýchlo zaostruje, poradí si s rôznymi svetelnými podmienkami, no slabou stránkou je 4K video. Pri snímkovaní 20 fps tu ani nemuselo byť. Fotografie sú s minimálnym šumom, no ak máme mať miernu výhradu, tak sú občas viac presvetlené.

A aby sme nezabudli, chýba tu snímač odtlačkov prstov. Toto už nie je o segregovaní telefónov do nútených kategórií. V roku 2016 už na takomto telefóne musí byť.

Hodnotenie

+ úzky dizajn, hmotnosť, celková rýchlosť a prínos
– starší systém, nepoužiteľný na 4K video

Cena: 329 EUR
Zapožičal: HTC

Verdikt touchIT

HTC One E9+ dual je dvojička modelu Desire? Nie, cena je podstatne rozdielna a za prívlastok One sa tu platí. Telefón má reálnu výdrž dva dni bez toho, aby ste sa museli obmedzovať. Má 2K displej, z ktorého nemáte reálny úžitok, no poriadne zdvíha cenu telefónu. One E9+ sa však veľmi dobre používa.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHTC One E9+ dual
Operačný systémAndroid 5.0.2
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3000 / 32 000
Procesor2,0 GHz, 8-jadrový, MT Helio X10
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1140 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno,áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video20 MPx, autofocus / 4K, 20 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2800 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]14 / 617
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]157 × 77 × 8 / 149
ZapožičalHTC
Cena [EUR s DPH]479
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score55571
PCMark for Android – Work performance4209
3DMark Sling Shot – Total scoreN/A
GraphicN/A
PhysicsN/A
HodnotenieVýsledky 
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.