Smartfón, ktorý sa vám zapáči a ešte vás nebude stáť veľa peňazí. Zaujme vás najmä tým, ako je vyhotovený. Špecialitou sú štyri kamery, no z praxe sme zatiaľ neprišli na to, či majú reálny dopad na vyššiu kvalitu fotiek. Je to model, ktorý dobre fotí a vo svojej triede to platí dvojnásobne. Faktom zostáva, že z tmavej scény svetlú neurobí, ale druhá 2 Mpx kamera je vo forme pomocných.

Telo je nezvyčajne symetrické a zadná strana sa nám veľmi páčila. Vďaka tomu sa smartfón dobre používa aj na stole. Oba zadné fotoaparáty sú vertikálne a presne uprostred chránené oválom. Pod nimi je ešte kruhový snímač odtlačkov. Telefón je predĺžený a pre niekoho môže byť vysoko.

No a v tejto línii je nad všetkými prvkami LED blesk. Zaujímavá je aj predná strana a to práve pre bezrámikový dizajn. Predné ochranné sklo je typu 2.5D, a tak dotvára pekný efekt tohto displeja. No a ako sme už uviedli, predná strana má nad displejom dva fotoaparáty.

Model telefónuHuawei Mate 10 Lite
Operačný systémAndroid 7.0, aktualizácie 1. 9. 2017
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 64
ProcesorKirin 659, 8-jadrový, max. frekvencia 2,36 GHz
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,9 / 1080 × 2160
Slot na pamäťovú kartumicroSD do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, bgn, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video16 Mpx + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video13 Mpx + 2 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3340 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]156 × 75 × 8 / 164
KonektormicroUSB
ZapožičalHuawei
Cena [EUR s DPH]379
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score63213
PCMark for Android – Performance5012
3DMark Sling Shot Extreme – Total413
Graphic340
Physics1632
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Takisto v konfigurácii jeden hlavný a druhý pomocný s rozlíšením 2 Mpx. Blesk je aj na prednej strane, a to výrazne silný. Selfie fotky v tmavom prostredí naozaj neboli problém. Výborné aj v tom, že Huawei ponúka funkciu zrkadlenia obrazu. Preto vyzeráte presne tak, ako ste sa odfotili a nie ste zrkadlovo otočení. Sú tam totiž deformačné zóny. Kto fotí selfie bez tejto funkcie, vie, o čom je reč.

Vhodný je pre každého, kto hľadá slot na dve SIM karty. Avšak v tomto prípade takisto cez hybridný slot. My sme mali verziu so 64 GB úložným priestorom, takže nám možnosť rozšírenia o 128 GB kartu cez druhý slot nechýbala. Predĺžený displej s pomerom strán 18 : 9 sa nám veľmi páčil a sme radi, že prichádza model za dobrú cenu.

Nemusíte kupovať najdrahšie modely na trhu a mať takýto displej. Pochvaľovali sme si ho na čítanie webov, elektronických kníh a celkovo v systéme. Situácia je ale taká, že nie všetky aplikácie a najmä hry vám pôjdu na úplne celú obrazovku. To je však prípad aj najdrahších telefónov na trhu.

Softvérová nadstavba EMUI 5.1 poskytuje klasické možnosti ako pri iných modeloch tejto značky, teda napríklad filter modrého svetla, režimy šetrenia energie, ovládanie jednou rukou alebo napríklad nastavenie aplikácií, ktoré budú v režime na celú obrazovku. Takisto aj fotografovanie má štandardnú výbavu, teda špeciálne pohybové a svetelné efekty ako aj možnosť prepnúť do profesionálneho režimu.

Škoda, že tu nie je podpora Wi-Fi AC a nejaký výraznejší prvok, prečo sa vlastne tento model volá Mate 10 Lite. Chválime ale výdrž na batériu. Vydržíte celý deň so stredným až intenzívnejším používaním. Zamrzela nás však aj absencia USB-C portu. Výkonovo ide o stredne vyššiu triedu a je vhodný aj na náročnejšie hry.

Hodnotenie
+ Spracovanie,
+ Predĺžený a bezrámikový displej,
+ Výdrž a celkový výkon,
+ Kvalita fotiek,
+ Selfie LED blesk,
– Použitie microUSB konektora

Cena: 379 EUR
Zapožičal: Huawei

Verdikt

Huawei Mate 10 Lite je vydarený smartfón. Nevieme síce prečo sa volá Mate, no nejaká podobnosť s novými členmi tejto rodiny tu je. Inak je to pekný smartfón s podlhovastým telom a displejom, výborným fotoaparátom na oboch stranách zariadenia a výkonom na akékoľvek bežné použitie, vrátane hrania hier.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 12/2017, ako súčasť testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.