Do tretice tu máme výkonný router, ktorý má špecializované funkcie, aby zvládol náročnú multimediálnu prevádzku.

Výrobca zapracoval aj tu a pripravil sprievodcu úvodným nastavením. Procesom prvotného nastavenia prevedie aj začiatočníka. Týka sa hlavne typu pripojenia, ktoré je do routeru smerované a zmeny Wi-Fi pripojení na vaše vlastné. Pointa jednoduchosti ale zostala zachovaná. Ak potrebujete rýchlo internet, stačí zapojiť router do elektrickej siete, pripojiť ethernetový kábel a bude vysielať obe Wi-Fi pásma s heslom priamo od výrobcu. Nájdete ho napísané priamo na routeri.

Hlavné rozhranie routera zobrazuje jeho stav. Takže nájdete grafický diagram s prvkami siete a informáciou o počte zariadení, ktoré sú pripojené k routeru. Aj model od TP-Linku rozlišuje pripojenie bezdrôtovou technológiou a cez LAN kábel. Ak zapojíte do smerovača aj tlačiareň, zobrazí sa jej dostupnosť v tomto rozhraní. Rovnako tak aj USB disk. V jednom čase sa dajú využiť obe zariadenia, router má totiž dva USB 3.0 porty. V konfigurácii sa dá sledovať aktuálny stav disku, ako aj jeho kapacitné vyťaženie. Vidno, že router v tomto segmente si svoju cenu obháji nielen po stránke rýchlosti. Tu sme takisto zaznamenali veľmi jednoduché napojenie na disk z počítača. Stačí zapojiť a systém ho automaticky rozpozná ako multimediálne zariadenie. Nastavenie ďalej umožňujú zdieľať celý disk alebo len vybrané adresáre.

archer-c2600_22108766770_o_web2016_3_nowat

Na bezpečnosť a rodičovský zámok mysleli aj pri tomto modeli. Takisto je možné definovať kľúčové slová na blokovanie, používanie internetu z počítačov na základe MAC prípadne IP adresy a vytvárať tak komplexné plánovanie politiky používania internetu.

Výrobca rozdelil rozhranie na dve časti. Prvá je redukovaná a vhodnejšia pre začiatočníkov, druhá obsahuje kompletný zoznam možností zariadenia. Tiež aj prehľad o stave siete a aktivitách funkcií je detailnejší. Zo skúseností z testovania sa viac prikláňame k pokročilejšiemu rozhraniu. Je rovnako prehľadné, no uznávame, že mnohými voľbami sa jednoducho treba preklikať. Zaujímavosťou hosťovskej siete je definovanie toho, či sa pripojení používatelia budú „vidieť“ v sieti. Samozrejme, do vašej vnútornej sa nedostanú, no táto funkcia môže byť užitočná. Najmä ak prídu viacerí používatelia a potrebujú medzi sebou zdieľať obsah. No stále platí, že ich nemusíte pustiť do vlastnej siete.

Prečítajte si tiež recenziu na router Netgear Nighthawk X6 R8000

Funkcia QoS na riadenie prevádzky umožňuje pridávať zariadenia do troch stupňov vyhradenej šírky pásma. Nevýhodou je ale neschopnosť priamej kontroly nového firmvéru. Musíte tak ísť vždy na stránku výrobcu a pozrieť si, či už je nová verzia.

Kvalita signálu bola veľmi dobrá. V oblasti prenosových rýchlostí je pochopiteľné, že najvyššie dosiahnete pri priamej viditeľnosti. Je to jasne vidieť aj v našej tabuľke. Avšak aj pri dvojmetrovej vzdialenosti sme sa stretli s kolísaním signálu. Ten sa vyšplhal síce nad 32 MB/s, no po dvoch sekundách klesol takmer o 8 MB/s. Preto aj v tabuľke je nižšia rýchlosť, ktorá je priemerná a reálne s ňou môžete počítať.

Hodnotenie:

+ funkčná výbava, kvalita pokrytia, vysoká hoci kolísavá rýchlosť prenosov, režim pre začiatočníkov, pokročilé nastavenia, jednoduchosť použitia USB zariadení
– aktualizácie nehľadá automaticky

Cena: 219 EUR
Zapožičal: TP-Link

Verdikt touchIT

TP-Link Archer C2600 je ďalším výkonným routerom. Až na občasné kolísanie signálu po dosiahnutí jeho maximálnej rýchlosti nemáme čo vytknúť. Poskytuje široké možnosti nastavenia, kvalitne pokryje aj problematické miesta.

Prehľad parametrov a výsledky testovaného sieťového zariadenia:

Názov routeraTP-Link Archer C2600
Prenosový štandardIEEE 802.11 A/B/G/N/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]800+1733
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]1 × 10/100/1000
USB port2 × USB 3.0
Špeciálne vlastnostiExtended Beamforming
Podpora cloudunie
Hodnotenie Výsledky
Sila signálu – 10 m / dve steny4/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]9,5
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]27,1
Funkčná výbava5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť testu sieťových zariadení, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.