Prinútiť sa a dodržiavať disciplínu však musíte sami.

O inteligentných hodinkách a fitness náramkoch som písal v letnom vydaní tlačeného magazínu TOUCHIT veľký prehľadový článok. Okrem iného som sa zameral aj na trendy a evolúciu inteligentných hodiniek – v nedávnej minulosti sa očakávalo, že vám hodinky nahradia telefón a ten budete vyťahovať z vrecka minimálne. Ak vôbec.

Realita je však iná a tak sa kvôli obmedzeniam hardvéru začali inteligentné hodinky uberať niekoľkými smermi. Apple Watch sa snažia držať pôvodného konceptu inteligentných hodiniek, ktoré fungujú ako pomocná ruka smartfónu. A vďaka skvelému ekosystému Applu a optimalizácii hardvéru a softvéru to aj funguje. Čoraz viac sa však objavujú hodinky, ktoré majú inteligentné funkcie iba základné a zaujať chcú najmä svojimi fitness funkciami a ďalšími vlastnosťami.

Počas uplynulých rokov som vystriedal viacero inteligentných hodiniek a všímal som si snahu výrobcov dávať do popredia fitness funkcie. V prípade mojich prvých inteligentných hodiniek so systémom Android Wear (teraz Wear OS) som očakával, ako ich využijem na komunikáciu a používanie aplikácií pre hodinky. Realita bola taká, že v 99% prípadoch som ich využil iba na čítanie notifikácií. Maximálnou interakciou bolo odoslanie smajlíka alebo lajku.

Huawei Watch GT majú krásny dizajn. Toto je verzia Active, ktorú som si obľúbil, vyzerá skvelo

Nasledovali hodinky Fitbit Versa, ktoré potešili prehrávaním hudby, mobilnými platbami a tým, aké boli komfortné a ľahké. V tom období som už začal aj pomaly cvičiť, takže som si zaznamenával svoju aktivitu do aplikácie a sledoval tep počas dňa a tiež aj počas noci. Keď mi pred spaním nezapasovala večera, často sa to prejavilo aj na tepe počas spánku.

Hodinky Fitbit Versa som používal aj pri mojich prvých pokusoch o behanie. Versa nemajú zabudovaný GPS senzor a keďže behávam bez smartfónu, údaje o zabehnutej vzdialenosti, tempe, atď. boli iba orientačné. Stačilo mi to.

Potom som však testoval hodinky Huawei Watch GT a v ich prípade môžem povedať, že ma naučili behať. Obsahujú zabudovanú funkciu bežecké trasy, ktorú som si skutočne obľúbil. Priamo v hodinkách sa nachádza niekoľko profilov, ďalšie si môžete poslať zo smartfónu. Osobne využívam profil na spaľovanie tukov. Hodinky vás v tomto prípade upozorňujú, ak je váš tep príliš nízky alebo vysoký. Môžete podľa toho upravovať intenzitu behu, aby vaše srdce bilo v aeróbnej frekvencii.

Huawei Watch GT komunikujú s aplikáciou Huawei Zdravie. Na fotke je údaj o hmotnosti z konca marca, koncom augusta som mal o 8 kg menej

Možno si poviete, že je to hlúposť, v mojom prípade to však stačilo, aby som začal behávať, spaľovať tuky a sledovať si svoju aktivitu. Tento profil mi tiež pomohol stanoviť si tempo, pri ktorom dokážem behať aspoň polhodinu a následne som začal zlepšovať svoje výkony.  A verím, že táto funkcia môže pomôcť aj ďalším nováčikom.

Huawei Watch GT obsahujú viacero profilov na behanie. K dispozícii sú tiež profily na vytrvalosť, tempo alebo intervaly. Hodinky obsahujú aj zabudované GPS a ponúkajú detailné štatistiky po skončení behu. Na Huawei Watch GT oceňujem aj dizajn, verzia Active s oranžovým remienkom vyzerá skvelo a rýchlo som si zvykol aj na približne 10-dňovú výdrž na jedno nabitie v prípade môjho používania.

Huawei Watch GT sa počas posledného roka zmenili k lepšiemu. Huawei zoptimalizoval softvér, opravil chyby, pridal slovenčinu a tiež aj funkciu Always-on displeja. Hodinky tiež nie sú prehnane drahé, kúpite ich od 150 eur, prípadne o niečo lacnejšie z druhej ruky. A pokiaľ máte telefón Huawei alebo Honor, tieto hodinky sú pravdepodobne najlepším doplnkom. Netreba inštalovať žiadne extra aplikácie a prepojenie s telefónom je stabilné.

Trh inteligentných športových hodiniek je však pomerne pestrý, takže v závislosti od vášho telefónu, nárokov na funkcie a preferencií dávame do pozornosti aj inteligentné hodinky značiek Samsung, Garmin a Fitbit. V mojom prípade ostávam pri Huawei Watch GT, minimálne do príchodu druhej generácie, ktorá bude oznámená čoskoro.

Hodinky Huawei Watch GT dostali za posledné mesiace viacero aktualizácií. Najnovšie už majú menu v slovenčine

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Miro odporúča: Ak chcete najlepší dopravný prostriedok do mesta, zaobstarajte si elektrickú kolobežku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit