Nové funkcie budú na Slovensku dostupné od marca 2021.

Samsung oznámil, že 4. februára 2021 vydá aktualizovanú aplikáciu Samsung Health Monitor pre hodinky Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2. Táto aplikácia umožňuje merať krvný tlak a EKG pomocou spomenutých hodiniek a do zariadenia sa nainštalujte automaticky počas aktualizácie softvéru hodiniek na najnovšiu verziu.

Funkcie na meranie krvného tlaku a EKG vyžadujú okrem hardvéru a softvéru hodiniek aj certifikáciu inteligentných hodiniek ako zdravotníckeho prostriedku pre jednotlivé regióny sveta. Samsung získal v decembri 2020 certifikát CE, vďaka ktorému môže tieto funkcie sprístupniť v 28 európskych krajinách vrátane Česka a Slovenska.

V praxi to znamená, že meranie tlaku a EKG pomocou hodiniek Galaxy Watch3 a Watch Active2 bude u nás k dispozícii v priebehu marca 2021 a to v závislosti od rýchlosti a výsledku registrácie kompatibilných zariadení ako zdravotníckeho prostriedku.

Samsung Galaxy Watch3

Samsung Galaxy Watch3

Ako funguje meranie tlaku pomocou Samsung hodiniek?

Vysoký krvný tlak býva obvyklým prejavom ochorenia mozgu, obličiek či srdca. V prípade zanedbania môže viesť k srdcovému zlyhaniu či iným kardiovaskulárnym problémom. Aby ste mohli merať krvný tlak pomocou hodiniek Galaxy Watch3 a Watch Active2, budete potrebovať aplikáciu Samsung Health Monitor a takisto tradičný tlakomer, pomocou ktorého vykonáte úvodnú kalibráciu.

Aplikáciu Samsung Health Monitor je potrebné pred prvým použitím kalibrovať trikrát pomocou tradičného tlakomera, následne je potrebné opakovať kalibráciu aspoň raz za štyri týždne. Vďaka kalibrovaným hodinkám si následne môžete merať krvný tlak kedykoľvek a za akýchkoľvek okolností. Tlak sa meria pomocou analýzy pulzu, ktorý snímajú senzory na hodinkách. Program analyzuje pomer kalibrovanej hodnoty a zmeny tlaku a z toho odvodí existujúcu hodnotu tlaku.

Krvný tlak sa meria v kľudnom stave, podobne ako s tradičnou manžetou. Nemal by sa merať, keď práve cvičíte, fajčíte alebo pijete alkoholické nápoje. Pozrite si meranie tlaku pomocou inteligentných hodiniek od Samsungu aj vo videu:

Ako funguje meranie EKG pomocou Samsung hodiniek?

Fibriláciou predsiení, čo je bežná forma poruchy srdcového rytmu, trpí podľa odhadov približne 33,5 milióna ľudí po celom svete. Fibrilácia predsiení je častou príčinou srdcových problémov, ku ktorým patria krvné zrazeniny, zlyhania srdca či infarkt. EKG, čiže elektrokardiogram, sa meria pomocou analýzy srdcovej činnosti senzorom na hodinkách Galaxy Watch3 alebo Galaxy Watch Active2.

Meranie treba vykonávať v kľudnom stave. Stačí otvoriť aplikáciu Samsung Health Monitor a uistiť sa, že vám hodinky sedia pevne na zápästí. Potom si položte predlaktie na rovný povrch a špičkou prsta druhej ruky zľahka stlačte horné tlačidlo na hodinkách po dobu 30 sekúnd. Aplikácia zmeria vašu srdcovú činnosť a rytmus a zaradí ho buď do kategórie sínusoidy (bežný, pravidelný tlkot srdca) alebo do kategórie fibrilácia, ak srdce tlčie nepravidelne.

Samsung uvádza, že hoci hodinky s aplikáciou Health Monitor umožňujú merať tlak a EKG, ani v jednom prípade neslúžia na nahradenie tradičných diagnostických metód ani profesionálnej liečby. Pozrite si meranie EKG pomocou hodiniek od Samsungu vo videu:

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

Ako funguje meranie tlaku a EKG na hodinkách Samsung Galaxy Watch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit