Fitnes náramok, ktorý iba ťažko hľadá konkurenta, ak ho vôbec v tejto kategórii má

Poznáme množstvo rôznych fitnes náramkov, viaceré z nich sme aj reálne testovali, ale nie každý spĺňal to, čo sa od kvalitného fitnes náramku požaduje. A to aj vtedy, keď to bolo výrobcom deklarované. Papier znesie, no nie? Garmin vivósmart HR+ je kus hardvéru, ktorý sme nosili s radosťou, a to ja napriek tomu, že jeho dizajn nie je z tých najpodarenejších (subjektívne). Je však prispôsobený tak, aby bol čo najpohodlnejší a snímače najpresnejšie. Keďže monitoruje aj spánok, je vhodný na nosenie 24/7.

Konštrukcia

Zariadenie je vyhotovené z tvrdeného plastu a má pohodlný gumený remienok s klasickým zapínaním, čo považujeme za výhodu. Remienok sa vymeniť nedá, resp. nie používateľom, iba v autorizovanom servise. Vrchnú časť tvorí malý monochromatický (dotykový) LCD displej s podsvietením a výbornou čitateľnosťou na priamom svetle. Pod displejom sa nachádza jedno mechanické tlačidlo. V spodnej časti má svoje miesto snímač tepovej frekvencie s novou technológiou – Garmin Elevate. Snímač z pomerne hrubého tela vyčnieva a vždy presne sedí na vašom zápästí, čím sú aj výsledky meraní presnejšie. Výhodou prepracovanej konštrukcie je plná vode a prachu odolnosť. S náramkom sa môžete kúpať, sprchovať alebo plávať, pričom plávanie aj aktívne zaznamenáva a vyhodnocuje.

Displej a ovládanie

Integrovaný displej neustále zobrazuje viaceré položky – čas, kroky, prejdené poschodia (hore/dole), minúty aktívneho cvičenia, spálené kalórie, prejdenú vzdialenosť, aktuálny tep + graf za posledné 4 hodiny, aktuálne počasie + tri dni dopredu, ovládanie hudobného prehrávača a notifikácie z telefónu. Toto všetko je na vašom zápästí, pripravené podávať veľmi presné informácie. Predpoveď počasia berie HR+ zo smartfónu. Telefón a náramok komunikujú prostredníctvom Bluetooth pripojenia, ktoré je stabilné a párovanie veľmi rýchle.

V menu zariadenia sú k dispozícii rýchle nastavenia, prehľad posledných výkonov, párovanie, režim nerušiť (vhodné v noci), informácia o budíku a spustenie cvičenia, ak ho zariadenie nespustí automaticky. Z pohľadu notifikačného centra je tento náramok na veľmi dobrej úrovni. O väčšine udalostí zo smartfónu viete bez toho, aby ste ho chytili do rúk. Vivósmart má síce malý displej, ale to nie je prekážkou. Textové zobrazenie môžete meniť podľa potreby – na výšku alebo na šírku.

Hardvérové tlačidlo pod displejom slúži na vstup do menu, potvrdenie danej predvoľby alebo na odblokovanie displeja (ak ho aktivujete). Páčia sa nám aj presné reakcie displeja za každých okolností. Jeho nevýhodou je slabšie ochranné sklo, resp. to vyzerá ako plast, ktorý sa ľahko poškriabe. Dodajme, že na všetky notifikácie ste upozornení výhradne vibráciou, ktorá je dostatočne citeľná. O žiadnu udalosť neprídete.

Batéria

Nabíjanie náramku je pomocou USB kábla so špeciálnou koncovkou, ktorý je použiteľný s akoukoľvek nabíjačkou pre smartfón alebo ho zapojíte do notebooku. Ak ho však stratíte, náramok nenabijete, budete si musieť kúpiť nový kábel. Batéria sa nabíja do plnej kapacity približne 1.5 hodiny a vydrží 5 dní. Ak budete mať aktivovaný GPS prijímač, výdrž sa zníži na niekoľko hodín, v priemere 8 až 10.

Zameranie na šport – bez kompromisov

Garmin vívosmart HR+ má okrem iných funkcií aj presný GPS prijímač, ktorý (po aktivácii) zaznamenáva vašu trasu, tempo a presnú vzdialenosť. To je napr. pre bežcov podstatná funkcia. Aktivácia GPS je v menu náramku a načítanie satelitov trvá pár sekúnd. Novinkou je funkcia Move IQ, ktorá automaticky rozpoznáva druh aktivity, pričom to robí pomerne presne. Náramok veľmi presne počíta prejdené kroky, vzdialenosť alebo spálené kalórie (kombinácia aktívnych a neaktívnych). Vďaka barometrickému výškomeru dokáže počítať aj prejdené poschodia (hore/dole), ktoré započítava do dennej aktivity.

Špičkovému fitnes náramku nemôže chýbať vytváranie a presné stanovenie vašich cieľov, ktoré máte neustále „vyhadzované na oči“. To vás nepriamo núti, aby ste zlepšovali svoj osobný progres. Vie to však robiť aj na priamo a drzo, ak budete nejaký čas sedieť bez pohybu, upozorní vás. Nato slúži aj malá informačná lišta na displeji, z ktorej postupne ubúdajú dieliky. Ak ubudnú všetky, budete okamžite vyzvaní – Hýbte sa. „Určený na nosenie 24/7“ značí to, že náramok vie monitorovať vašu spánkovú aktivitu, ktorú vyhodnocuje a máte ju, ako aj ostatné informácie, zobrazenú v prehľadnom grafe s rozdelením dní, mesiacov a rokov.

Spomeňme ešte snímač srdcovej frekvencie, ktorý pracuje so zeleným svetlom, doplnením o fotodiódy. Presnosť merania je výborná. Pomocou snímača dokáže náramok vypočítať aj spálené kalórie počas aktivity a v aplikácii vidíte ich počet, bez bazálneho metabolizmu tela. Páči sa nám upozornenie na nastavenú hodnotu tepu – vrchná/spodná. Viete tak, že nevydávate zo seba maximum alebo, že treba zvoľniť.

Všetko je v aplikácii

Garmin Connect Mobile je prehľadná aplikácia s intuitívnym ovládaním a množstvom funkcií. V nej máte prehľad o všetkých výkonoch v podrobných grafoch, štatistikách a v integrovanom kalendári. Výhodou je presné nastavenie profilu používateľa, vrátane dĺžky kroku (beh/chôdza), čo podstatne zvyšuje presnosť merania. Táto aplikácia patrí medzi tie najlepšie. Ponúka skutočne podrobný prehľad o aktivitách, vrátene mapy trás (ak je aktivované GPS) a rôznych zdravotných štatistikách. Po zapnutí aplikácie máte ihneď k dispozícii prehľad vášho dňa. Ak vám nestačí aplikácia, náramok môžete synchronizovať aj s webovou utilitou Garmin Connect.

Vybavenie – táto funkcia nás zaujala a pobavila zároveň. Môžete si sem zaevidovať športové vybavenie a pozorovať jeho opotrebenie. Ak behávate v obľúbených teniskách, budete vedieť koľko majú nabehaných kilometrov. Ak si nastavíte limit, dostanete informáciu, že je čas na výmenu. Sem môžete pridať akékoľvek príslušenstvo využívané na športové aktivity. Aplikácia, resp. náramok spolupracuje s rôznym príslušenstvom – prostredníctvom ANT+.

Pridaním príslušenstva budú výsledky automaticky kombinované. Garmin Connect spolupracuje aj s aplikáciami tretích strán – Strava, Apple Health, Samsung Health, MyFitnessPal a pod. Samozrejmosťou je prepojenie na sociálne siete, vytváranie rôznych výziev alebo spoločných aktivít s priateľmi. Nechýba ani jednoduchý budík s jedným časom a týždňovým plánovaním. Za nedostatok považujeme nemožnosť nastavenia budíka priamo v náramku, ale iba v aplikácii.

Verdikt TOUCHIT 

Garmin vívosmart HR+ a aplikácia Garmin Connect je kombinácia, ktorá zaznamená a zobrazí presné údaje o aktivitách, výkonoch a prejdených trasách. S vytvorenými výzvami a cieľmi budete neustále v režime osobného progresu. Z pohľadu nedostatkov je toho také minimum, že pozitíva jednoznačne prevažujú. Garmin vívosmart HR+ je skutočným fitnes náramkom pre najnáročnejších používateľov, ktorí nechcú veľké hodinky, ale decentný doplnok. Za dobré sa však platí, a preto je cena vyššia, ako býva u fitnes náramkov zvykom.

Hodnotenie presnosti

  • Snímač tepovej frekvencie: 95 %
  • Počítanie krokov: 95 %
  • Automatické rozpoznanie aktivít: 90 %

Prečo kúpiť/nekúpiť

  • + výdrž na batériu približne 5 dní (so zapnutým GPS iba 8 až 10 hodín)
  • + režim šetrenia batérie
  • + možnosť vypnutia snímaču tepovej frekvencie a funkcia nerušiť
  • + dobre čitateľný displej so zobrazením na výšku alebo šírku   
  • + presné snímače a rozpoznanie aktivít
  • + Synchronizácia s aplikáciou alebo PC            
  • + úplná odolnosť voči vode a prachu – možnosť plávania/kúpania
  • + možnosť ovládania akčnej kamery Garmin Virb
  • hrubšie telo
  • jednoduchý budík iba s jedným časom
  • nabíjanie špeciálnou nabíjačkou  

Cena: 221 eur

Zapožičal: Garmin

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE