Nová verzia modelu POP 4S prináša príjemný hudobne zameraný telefón za dobrý peniaz.

Má plastové telo, zadná strana sa snaží imitovať kov. Je príjemná na dotyk, akoby jemne šrafovaná a zároveň protišmyková. Prekvapením je pre nás audiokonektor na hornej hrane. Pri hudobne ladenom mobile by sme ho čakali na spodnej, vedľa microUSB konektora. Fotoaparát na zadnej strane mierne presahuje, no jeho kovové lemovanie je našťastie hladké a nebude škrabať stoly. Doplnkom je dvojtónový blesk. Výrobca pridal pod displej samostatné dotykové tlačidlá. Nemôžete prehodiť ich funkciu a subjektívne by sme čakali šípku pre úkon späť vpravo od tlačidla domov. Použijete ju častejšie ako prístup k multitaskingovému menu. Je to možno skôr otázka zvyku, no pri širšom telefóne s 5,5″  displejom je to naozaj nepohodlné. Ľaváci si však prídu na svoje. Tlačidlo Domov je zároveň snímačom odtlačkov. Klasicky, môžete zaregistrovať päť prstov. Rozpoznávanie je bezchybné v akomkoľvek smere priloženého prsta.

Telefón má reproduktor s výkonom 3,6 W. Na hlasitosti je to poznať a hoci stále ide o reproduktor v telefóne, nahradí externé príslušenstvo. Výrobca totiž myslel aj na tých, ktorí radi využívajú smartfón ako multimediálny reproduktor. V jednoduchosti povedané, k POP 4S nepotrebujete pripájať ďalší reproduktor.

pop-4s_battery_web2016_8_nowat

Telefón má vlastnú nadstavbu. To je pochopiteľné, no nadstavba príliš nezasahuje do základného Androidu. POP 4S je zároveň vhodný pre tých, ktorí si radi inštalujú vlastné rozhrania. Výrobca ale zapracoval na zvuku. Aplikácia Hudba poskytuje mixovanie skladieb s efektami a zmenou tempa. Celkom pekná vec. Špecialitou je aj vylepšenie zvuku a profily pre počúvanie hudby, na filmy aj na hry. Na kvalite prejavu a vyladenosti to cítiť. Zvuk sa uplatní pre celý systém, nielen hudobnú aplikáciu. To považujeme za jasnú výhodu a neoddeliteľný prvok pre hudobne ladený mobil. Dodávané slúchadlá hrajú veľmi dobre. Spolu s telefónom si zároveň kupujete kvalitné štuple do uší. V rámci aplikácií sa nám páčila aj Color Catcher. Namierite fotoaparát na nejakú farbu, a tá sa potom uplatní ako tematická farba na pozadie, ikony aj prvky systému. Ak je na výber viac farieb, telefón vyberie dominantnú farbu. Namieriť rozpoznávanie na dúhové tričko nepomôže, vždy sa zvolí len jedna farba.

So smartfónom spravíte pekné, no často aj presvetlené fotky. Pomôže režim HDR, no ten je vhodný na statické snímky, kde máte dostatok času ich vytvoriť. Súčasťou fotoaparátu je skener QR kódov, a režim PIP. Fotíte teda zadným aj predným fotoaparátom zároveň.

Taktiež je tu aplikácia na správu výkonu a hľadanie súborov, ktoré zbytočne zaberajú miesto v pamäti. Alcatel ponúka aj aplikáciu Smart Suite na manažment telefónu cez počítač.

Hodnotenie

+ dizajn a zadný kryt, rýchlosť systému, rýchle nabíjanie,
– občas presvetlené fotografie

Cena: 203,99 EUR
Zapožičal: Alcatel

Verdikt

Alcatel POP 4S sa zíde milovníkom hudby. Na hudbu je zameraný nielen silným reproduktorom, ale aj audio vylepšením pre celý systém. Nechýba mixážny pult a celkovo dobrá výbava.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuAlcatel POP 4S
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano a Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
Procesor4 × 1,8 GHz + 4 × 1,0, 8-jadrový,  MediaTek Helio P10
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 64 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2960 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]152 × 77 × 8 / 150
ZapožičalAlcatel
Cena [EUR s DPH]203,99
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score42911
PCMark for Android – Work performance4070
3DMark Sling Shot – Total score326
Graphic271
Physics1137
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava4/5
Rýchlosť4/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Smartfóny za „babku“: Acer Liquid Zest

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.