Značka Honor sa prezentuje smartfónmi pre mladých.

Cenou rozhodne áno a vyťažia z nej všetky vekové skupiny. Keď sa povie Honor, cítite viac ako inde, že pôjde o telefón za skvelú cenu. To sa podarilo aj v tomto prípade. Kým Honor 7 stojí 349 eur, verzia lite je postavená tesne nad 200 eur. Výbava odpovedá strednej triede, no zároveň to znamená prepracovaný dizajn a moderné prvky. Áno, máme na mysli snímač odtlačkov prstov, celohliníkové telo a ďalšie vychytávky. Telo je z leteckého hliníka, no nie je unibody. To nám v praxi naozaj neprekážalo. Páčilo sa nám jemné zaoblenie rámu a zadnej časti krytu. Po dizajnovej stránke je telefón veľmi pekný, najviac vynikne v striebornej farbe. Na testovanie sme mali zlatú verziu. Rozloženie prvkov je štandardné, nemá zmysel venovať im veľkú pozornosť. Spodná hrana má opäť dva mriežkované otvory, reproduktor je znova len pod jedným z nich. Zadná strana telefónu má dvojicu antén na zabezpečenie čo najlepšieho signálu počas hovorov. Fotoaparát aj napriek hrubšiemu telu jemne presahuje nad úroveň zadnej strany. Jeho kovové lemovanie ho bude chrániť proti škrabancom. Zároveň vám toto lemovanie nebude škrabať stoly. Snímač odtlačkov je mierne zapustený, zároveň nám pripadala jeho plocha veľmi malá.

Snímač plní viacero úloh a treba ich najprv v systéme aktivovať. Môžete ním stíšiť budíky, prijať hovory, fotiť selfie alebo prechádzať obrázkami v galérii. Práve pri prechádzaní bolo treba sa viac sústrediť a pohyb nebol taký istý ako prstom po displeji. Na ostatné účely sa multifunkčný snímač zíde. Ten je v tejto generácii vylepšený a informácie o odtlačkoch si ukladá do chráneného priestoru. Na registráciu odtlačku stačí šesť priložení prsta. Je to aj tým, že každým odomknutím telefónu sa pridávajú nové vzorky a snímač sa zdokonaľuje v presnosti rozpoznávania. Na odomykanie telefónu je veľmi spoľahlivý a telefón odomkne za menej ako sekundu.

S výkonom telefónu sme boli nadmieru spokojní. V tejto cenovej hladine je to ojedinelý kúsok a s používaním si nemusíte robiť starosti. Všetko je plynulé a zväčša sú reakcie okamžité. Telefón má vylepšené riadenie spotreby cez niekoľko režimov. Ocenili sme, že väčšina známych a dôležitých aplikácií je pridaných do chráneného režimu. Znamená to, že úsporný režim ich po vypnutí displeja nebude deaktivovať. Tým by ste zároveň prišli o notifikácie. Najlepšie výsledky dosiahnete v režime výkonu, inteligentný režim predĺži životnosť batérie o hodinu. No je cítiť, ak máte práve tento režim. Systém sa pri náročnejších hrách alebo aplikáciách správa mierne pomalšie. Nie vždy, no v istých chvíľach je to cítiť. Ultra režim potom umožní ponechať telefón v pohotovostnom režime aj desať dní.

 

Honor 7 lite sa dá použiť aj na fotografovanie. Pri slabom svetle sú fotky menej výrazné, no dá sa s nimi pracovať a v profesionálnom režime si môžete nastaviť vlastné hodnoty. Na rozdiel od iných telefónov v tejto cenovej skupine sa dá použiť aj na nakrúcanie videa. V šere bude obraz dosť zašumený, cez deň ale nakrútite obstojný obraz, a to s extra rýchlym zaostrovaním. Dokonca ani pri preostrovaní na iné objekty nebudete vidieť nežiaduci efekt prebliknutia ostrosti obrazu.

Na záver ešte jedna softvérová špecialita. Sekvenčné snímanie – odteraz môžete robiť snímky obrazovky aj s rolovaním obsahu. Stačí mať otvorenú internetovú stránku, vybrať možnosť sekvenčného snímania a obsah sa bude posúvať až na koniec alebo pokým neťuknete na displej. Výsledkom bude jedna dlhá snímka. Vynikajúce, treba to vyskúšať.

Hodnotenie

+ hliníkové telo so zaoblenými hranami, hardvérová výbava, možnosti fotoaparátu, vysoký výkon, výdrž
– žiadne podstatné

Cena: 219 EUR
Zapožičal: Honor

Verdikt

Honor 7 lite je funkciami nabitý smartfón za neuveriteľnú cenu. To je vlastne aj cieľom tejto značky. Za svoje peniaze dostanete vysoký výkon, kvalitné spracovanie tela, dlhú výdrž a široké možnosti využitia fotoaparátu.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuHonor 7 lite
Operačný systémAndroid 6.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
Procesor4 × 2 GHz + 4 × 1,7, 8-jadrový,  HiSilicon Kirin 650
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,2 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 128 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]147 × 74 × 8 / 156
ZapožičalHonor
Cena [EUR s DPH]219
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score51125
PCMark for Android – Work performance5206
3DMark Sling Shot – Total score380
Graphic315
Physics1374
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava5/5
Rýchlosť5/5
Výdrž5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Smartfóny za „babku“: Coolpad Torino

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.