Ak pracujete z domu, alebo sa jednoducho z bezpečných dôvodov chránite v karanténe, vedzte že aj doma si môžete kvalitne zacvičiť, zdravo sa najesť a posilniť tak svoju imunitu. Prinášame vám výber praktických aplikácií, ktoré vám s tým pomôžu.

FitOn

FitOn
FitOn, Zdroj: FitOn

Ak preferujete kompletné tréningy vo forme videa, vyskúšajte FitOn. Táto aplikácia patrí k tomu najlepšiemu, čo aktuálne nájdete v Obchode Play a App Store. Aj v prípade FitOn si pri tvorbe profilu zadefinujete, čo je vaším cieľom a ako často chcete cvičiť. Aplikácia vám následne vygeneruje plán.

FitOn
FitOn, Zdroj: FitOn

Na rozdiel od Fitbit Coach, ktorý pozostáva zo zbierky jednotlivých cvikov, ktoré sa prispôsobujú vašim skúsenostiam, je FitOn sumár video tréningov. Znamená to, že si zapnete tréning a budete sledovať 20-minútové video s trénerom, ktorý vám ukazuje, ako cvičiť. Niekomu to môže vyhovovať, subjektívne preferujeme koncept v štýle Fitbit Coach – najskôr si pozrieme cvik, potom ho odcvičíme a v rámci ďalšej krátkej prestávky sa zobrazí prezentácia ďalšieho cviku. Pri FitOn je cvičenie dynamickejšie, na druhej strane sa často budete pri cvičení pozerať na obrazovku, čo môže ovplyvniť vašu koncentráciu na cvik. Zároveň treba počítať s tým, že sa môžu objaviť cviky, ktoré budú pre vás náročné. Nepovažujeme to za zápor, niekomu môže tento koncept vyhovovať viac.

FitOn je dobrá fitness aplikácia, ktorá vám pomôže začať s cvičením a chudnutím aj doma. Spracovanie aplikácie je na vysokej úrovni.

Android, iOS

C25K

C25K
C25K, Zdroj: C25K

Táto aplikácia nie je vhodná do domácej karantény, ale keď doma začnete cvičiť a následne budete chcieť zlepšiť kondíciu a posunúť svoje bežecké schopnosti na vyššiu úroveň, spomeňte si na ňu. Cieľom C25K je dostať vás z gauča na váš prvý 5 km beh v priebehu 8 týždňov.

C25K
C25K, Zdroj: C25K

Aplikácia obsahuje všeobecný tréningový plán, ktorý pozostáva z troch tréningov každý týždeň. Tréningy trvajú 30 minút a po ôsmich týždňoch zabehnete svoj prvý 5 km beh. Nakoľko je aplikácia určená pre úplných nováčikov, začínajú tréningy veľmi zľahka – na začiatku vás čaká rýchla chôdza s krátkymi segmentami klusu. Postupne sa bude intenzita klusu zvyšovať a pokiaľ budete trénovať zodpovedne, po ôsmich týždňoch dosiahnete vytúžený cieľ.

Ak teda chcete začať s behaním, toto je najschodnejšia metóda, ako na to. A odporúčame zakúpiť fitness náramok alebo fitness hodinky.

Android, iOS

Strava

Strava
Strava, Zdroj: Strava

Za predpokladu, že dokončíte výcvik aplikácie C25K a nájdete v sebe záľubu pre behanie, je čas na nainštalovanie niektorej bežeckej aplikácie. Je ich veľa – Strava, Endomondo, adidas Running app by Runtastic či Nike Run Club. My sme zvolili aplikáciu Strava, ktorá funguje aj ako sociálna sieť pre športovcov. Je pravdepodobné, že túto aplikáciu používajú viacerí vaši známi a môžete ich sledovať.

Strava
Strava, Zdroj: Strava

Strava funguje aj ako GPS tracker, ktorý bude merať vaše behanie – za predpokladu, že beháte s telefónom alebo kompatibilnými inteligentnými hodinkami. Informácie o vašich behoch môžete zdieľať s kamarátmi a takisto môžete využiť databázu rôznych trás pre bežcov alebo cyklistov. Toto je užitočná funkcia, ktorá pomôže s hľadaním nových miest, kde by ste mohli behať. Strava obsahuje aj výzvy. Tie sa každý mesiac obnovujú a môžu byť pre niekoho motiváciou k behaniu alebo bicyklovaniu.

Aplikácia je dostupná zadarmo a väčšinu základných funkcií môžete využívať bez platenia. Medzi platené funkcie patrí napríklad podrobnejšia analýza vášho behu, avšak takúto funkciu nebudete potrebovať, ak budete používať fitness hodinky.

Android, iOS

Lifesum

Lifesum
Lifesum, Zdroj: Lifesum

Chudnutie nie je iba o behaní či väčšej fyzickej aktivite. Pokiaľ máte nadváhu, spočiatku vám viac pohybu pravdepodobne pomôže, avšak v niektorých prípadoch sa na chudnutie treba pozrieť z pohľadu jednoduchej matematiky – aby ste chudli, treba spáliť viac kalórií, ako ich prijmete.

S touto úlohou pomôže aplikácia Lifesum. Podobne ako v iných aplikáciách, aj v tomto prípade si najskôr vytvoríte používateľské konto. Zadáte základné informácie o vás a určíte si svoj cieľ. Aplikácia vám vypočíta, či je reálne a zdravé dosiahnuť cieľovú hmotnosť a ako dlho vám to bude trvať. Následne vám určí denný príjem kalórií, ktorý by ste mali dodržiavať.

Lifesum
Lifesum, Zdroj: Lifesum

Aby malo používanie aplikácie Lifesum zmysel, je potrebné si značiť všetky jedlá, ktoré počas dňa skonzumujete. K dispozícii je vyhľadávanie s bohatou databázou a tiež aj skener QR kódov. V rámci nášho testovania sme našli takmer všetky jedlá či potraviny, chýbajúce sme doplnili do databázy. Tá je následne dostupná pre všetkých používateľov.

Lifesum vám okrem počítania kalórií analyzuje aj to, koľko proteínov, sacharidov a tuku by ste mali počas dňa prijať. Viete si podľa toho prispôsobiť svoju stravu. Samozrejme, k určitému skresleniu môže dôjsť v prípade, že sú jedlá v databáze nesprávne zadefinované alebo zjete väčšiu porciu ako si zaznamenáte.

Aplikácia je dostupná zadarmo, k dispozícii je prémiové členstvo, ktoré obsahuje prepojenie s niektorými fitness aplikáciami. Vďaka tomu sa vám automaticky zosynchronizujú spálené kalórie z cvičenia, čo ovplyvní aj príjem kalórií počas dňa. Túto funkciu je možné vypnúť.

Android, iOS

Zero – Fasting Tracker

Zero - Fasting Tracker
Zero – Fasting Tracker, Zdroj: Zero – Fasting Tracker

S chudnutím môže pomôcť aplikácia Zero – Fasting Tracker. Tento nástroj pomôže pri diétach, ktoré sú založené na princípe toho, že počas dňa jete iba počas určitej doby a zvyšok dňa nekonzumujete jedlo. Najschodnejšou diétou tohto typu je diéta 16 : 8, kedy 8 hodín počas dňa môžete prijímať potravu a 16 hodín nejete. Táto diéta podľa viacerých štúdií funguje, dokonca zlepšuje aj zdravie.

Zero - Fasting Tracker
Zero – Fasting Tracker, Zdroj: Zero – Fasting Tracker

Aplikácia Zero – Fasting Tracker vám umožní merať čas nejedenia aj v prípade iných typov diét a zároveň vidíte, koľko ľudí má diétu v rovnakom čase ako vy. Chválime tiež dizajn aplikácie, ktorý je prehľadný a moderný. Zero – Fasting Tracker takisto ponúka užitočné štatistiky a články v angličtine o zdravom spôsobe jedenia.

Android, iOS

Fitrecepty

Fitrecepty
Fitrecepty, Zdroj: Fitrecepty

Fitrecepty obsahujú recepty na zdravé jedlá. Aplikácia je dostupná v češtine, takže bude prístupná pre širokú skupinu slovenských používateľov, ktorým by prekážali recepty v angličtine. Má prehľadné rozhranie a delenie jedál podľa kategórií a tiež podľa najnovších a najobľúbenejších receptov. Nechýba ani vyhľadávanie.

Fitrecepty
Fitrecepty, Zdroj: Fitrecepty

Fitrecepty obsahujú zoznam ingrediencií, nutričnú hodnotu jedla a tiež aj podrobný postup, ako ho pripraviť. K dispozícii sú tiež detailné informácie o jednotlivých surovinách, vďaka čomu môžete lepšie pochopiť ich prínos pre vaše zdravie.

V redakcii sme testovali aplikáciu pre Android. K jej vyhotoveniu nemáme výhrady, k dispozícii je zadarmo a bez skrytých poplatkov. Po vytvorení používateľského konta môžete využiť synchronizáciu obľúbených receptov naprieč zariadeniami.

Android, iOS

WeightFit

WeightFit
WeightFit, Zdroj: WeightFit

V článku o technológiách, ktoré vám pomôžu pri chudnutí, odporúčame inteligentné váhy a ich použitie v kombinácii s fitness náramkami či hodinkami, aby ste mali všetky informácie pekne pokope v jednej aplikácii. Pokiaľ však inteligentnú váhu nemáte, môžete využiť aplikáciu WeightFit. Tá funguje ako váhový denník a pomôže vám pri kontrole hmotnosti či v snahe schudnúť.

WeightFit
WeightFit, Zdroj: WeightFit

Koncept aplikácie spočíva v tom, že pri každom vážení si svoju hmotnosť zapíšete do aplikácie. Časom budete mať k dispozícii efektný graf, ako sa vaša hmotnosť vyvíjala a tiež aj ďalšie štatistiky. Aplikácia je dostupná aj v slovenčine a je zadarmo. Zobrazuje zmeny za posledný týždeň a mesiac a automaticky počíta BMI index, takže hneď vidíte, či máte nadváhu a koľko potrebujete schudnúť.

Android, iOS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit