Supervýkonný router radu Nighthawk sa hodí do veľkých priestorov.

Pokryjete s ním veľké haly alebo aj rozľahlé a členité priestory. Druhý prípad bude asi pravdepodobnejší. Môžete ho teda umiestniť v dome alebo v byte, kde potrebujete kvalitný signál na celej ploche. My sme ho testovali ako obvykle cez tri klasické panelové steny, kde routery do 50 eur jasne zlyhávajú. Zapojenie nevyžaduje žiadne znalosti, stačí použiť preddefinované Wi-Fi spojenie alebo si zaviesť priamo LAN kábel. Router rozpozná aj keď sa nachádza v radení ako druhý v poradí, teda za prvým routerom. Navrhne klonovanie MAC adresy a rozpozná typ pripojenia podľa operátora.

Router má štyri antény a celkovo ide o zariadenie vhodné do náročnej prevádzky. Najlepšie výsledky sme dosiahli pri testovaní na priamu viditeľnosť do vzdialenosti troch metrov a na 5 GHz AC sieti. Tam sme prenášali dáta reálnou rýchlosťou 32 MB/s. Bola to stabilná rýchlosť, na ktorú sme sa dostali približne o tri sekundy po začatí prenosu z externého USB disku pripojeného cez rozhranie USB 3.0. Špecialitou je ale dosah 5 GHz signálu na vzdialenosť 10 metrov tak, ako je uvedené v tabuľke. Tam sme dosiahli rýchlosť 13,7 MB/s. Rýchlosť konštantne klesala každým vzdialením od routerov. Na testovacej vzdialenosti sa ustálila na rýchlosti 13,7 MB/s a bola stabilná. V čom je teda výsledok vynikajúci? V tom, že pri tejto vzdialenosti sa aj pri drahších routeroch nedá úplne komfortne použiť 5 GHz sieť. A vtedy sme väčšinou na 2,4 GHz sieti. Takže toto je jednoznačné plus a na latencii to bolo poznať. Ak napr. pozeráte HBO GO cez internet a posúvate si pozíciu filmu, rozdiel v 2,4 GHz a 5 GHz pásme určite spoznáte.

Vysoké zaťaženie sme testovali na on-line hre a dátových zálohách po sieti. Silnou stránkou tohto routera je nadštandardná výbava. Procesor s dvomi jadrami a frekvenciou 1,7 GHz je doplnený o 512 MB RAM. To na pohľad nie je „čitateľný“ údaj, no znamená to, že zariadenie nezahltíte ani náročným dátovým streamom. Nebude sa vám zasekávať, ani padať rýchlosť a navyše ho netreba reštartovať, ako mnohé iné routery. Takisto sa tu neprejavovali žiadne servisné zásahy firmvéru, ako pri iných routeroch. Tie si totiž potrebujú vyčistiť cache a po náročnom dátovom prenose sa musia trochu spamätať. Aj preto je tento model vhodný tam, kde potrebujete, aby bežal nonstop bez potreby nečakaných reštartov. Neodmieta nové pripojenia a celkovo sme behom chvíle pripojili desať zariadení naraz. Žiadny problém pri kolísaní rýchlosti aktívnych prenosov ani odmietnutie spojenia. To pravdepodobne dobre poznáte z kaviarní, kde sa potrebujete pokúsiť pripojiť viackrát.

Spôsob nastavenia Nighthawku vychádza zo série firmvéru Netgear. Teda rozdeľuje ovládanie pre začiatočníkov a pokročilých. Faktom je, že práve v tom začiatočníckom režime sme nastavili všetko potrebné. Teda rodičovskú kontrolu na riadenie používania internetu pre vybrané zariadenia, Wi-Fi sieť, ReadySHARE na zdieľanie dát z pripojeného disku a tiež nastavenie hosťovskej siete. Tá je štandardne vypnutá, takže buďte bez obáv.

Pokročilé rozhranie sa nám páčilo napríklad v tom, že na úvodnej obrazovke zobrazuje všetky nastavenia routera, IP adresy, režimy Wi-Fi a tiež jeho procesorové a pamäťové zaťaženie. Okamžite máte prehľad o tom, ako je router nastavený. V prípade potreby sa dá na diaľku reštartovať. Zmena je potom aj pri nastavení zdieľania dát, kde máte na výber viac protokolov a detailnejšie definovanie prístupu vytvoreným používateľským účtom.

Hodnotenie:

+ kvalita pokrytia pri členitom prostredí, sila AC signálu, stabilné dátové prenosy, konfigurácia, dôraz na zabezpečenie dát a zdieľanie, vhodný na nonstop prevádzku
– žiadne

Cena: 299 EUR
Zapožičal: SWS Distribution

Verdikt touchIT

Netgear Nighthawk X4S R7800 je špičkový router hneď v niekoľkých smeroch. Má silné a stabilné pokrytie, a to v rámci 5 GHz siete. Netuhne a netreba ho reštartovať. Poskytne širokú správu pre pokročilých používateľov. Toto je výkonný multimediálny router vhodný na prenos 4K videa a náročnej dátovej prevádzky.

Prehľad parametrov a výsledky:

Názov routeraNetgear Nighthawk X4S R7800
Prenosový štandardIEEE 802.11 A/B/G/N/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]800+1733
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]1 × 10/100/1000
USB port2 × USB 3.0, eSATA
Špeciálne vlastnostiDynamic QoS, Quad-Stream Wi-Fi
Podpora clouduáno
Hodnotenie Výsledky
Sila signálu – 10 m / dve steny5/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]13,7 – AC
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]32 – AC
Funkčná výbava5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.