Tento model je netradičný hneď na prvý pohľad.

Má totiž 4,3″ displej. Ten je dotykový a môžete na ňom konfigurovať router aj bez potreby otvárať webový prehliadač. My sme takúto konfiguráciu vyskúšali a môže sa hodiť, keď router ovláda bežný člen domácnosti. Napríklad na spustenie hosťovskej siete. Router má tri antény a dostatočne dobre nimi pokrýva priestor. Pri porovnaní signálu s Nighthawkom sú tu menšie rezervy. V pásme 2,4 GHz sme mali veľmi dobrý signál na úrovni do 80 %, AC sieť bola na hrane príjmu. Dala sa používať stabilne, no nejakým výpadkom sme sa občas nevyhli. Takže na vzdialenosť 10 metrov a tri steny bolo treba použiť nižšie frekvenčné pásmo.

Výbava smerovača disponuje aj dvomi USB 3.0 portami. Ten vzadu sa dá použiť na pripojenie tlačiarne alebo zariadenia, ktoré nebudete neustále odpájať, predný je vhodný na flashdisky a externé USB disky.

1459134172_maxresdefault_web2016_3_nowat

Prvotné nastavenie spravíte cez dotykový displej. Iste, nemusíte a klasická cesta je použiť webový prehliadač. To môžete neskôr, keď sa budete chcieť s nastaveniami vyhrať. Vyskúšali sme ručné nastavenie routera priamo cez vlastné rozhranie a hodnotíme ho ako podarené. Nie je to nutnosť ani zbytočnosť. Výrobca pridal prvok, ktorý na displejoch nebýva vidieť a vyladil ho tak, aby sa dal naozaj používať. Takže aj zmena štandardných nastavení Wi-Fi bola hračka a na virtuálnej klávesnici sa dá dobre písať. Kto chce, môže využiť plnú automatiku. Teda vybrať časovú zónu, nechať router rozpoznať typ pripojenia a v piatich krokoch to odťukať. Hotovo, nič viac netreba a máte sprevádzkovaný internet.

Neprehliadnite recenziu na router Netgear Nighthawk X4S R7800

Rozhranie v prehliadači je rozdelené na dve časti – pre začiatočníkov a pokročilých. Na základnej obrazovke máte zoznam pripojených zariadení, a to prostredníctvom LAN kábla a Wi-Fi. Takisto sa zobrazuje pripojenie tlačiarne alebo pamäťového zariadenia. Samostatne si nastavujete tlačový a multimediálny server. Nie je potrebné odpájať tlačové zariadenie fyzicky na to, aby ste ho zneprístupnili.

Pokročilé rozhranie je už iná káva. Ide o graficky jedno z najlepšie zvládnutých rozhraní. Nie je síce také „grafické“ ako pri iných modeloch, no podobá sa viac na responzívny štýl s minimalistickým ladením. Podstatné je, že sa ním rýchlo „preklikáte“. Presne takto to má byť. Žiadne neustále potvrdzovania alebo reštarty pri každej aktivovanej funkcii. Raj pre administrátorov routera.

Poďme na ďalšiu podstatnú vec a tou je displej. Keď nepotrebujete nič nastavovať, poslúži ako hodiny. No nie každý je fanúšik „svietiacich vecí“, a tak sa displej vypína kvôli rušeniu. To hlavne, ak pozeráte potme filmy a máte zariadenie na stene alebo vedľa TV. Máte prístup k funkcii rodičovskej kontroly, Wi-Fi sieti, WPS, aktivácii a plnému nastaveniu hosťovskej siete a tiež DDNS. Displej sa ovláda presne tak ako smartfón. Máte tri obrazovky a gestami sa po nich posúvate. V menu sa orientujete takisto pohybom prsta a vyberáte si z dostupných funkcií. Takto si môžete napríklad meniť QoS funkciu a prioritu radenia pre vybrané zariadenia. Keď už sme pri tom, práve toto sme robiť nemuseli. Router totiž spoľahlivo riadil prevádzku aj bez nášho zásahu. Na displeji zariadenia je v stavovom riadku informácia o počte pripojených zariadení a môžete si ich nechať aj zobraziť a mať o nich prehľad.

Router je naozaj vybavený a multimediálny v každom smere. Napriek tomu výrobca nepridal automatické sťahovanie aktualizácií firmvéru. Počas nášho testu sa nová verzia objavila, bolo ju však potrebné hľadať na stránkach podpory a proces vykonať manuálne.

Hodnotenie:

+ ovládanie cez displej, jednoduchá správa zariadenia, stabilita prenosov, možnosti konfigurácie priamo cez displej
– slabšie pokrytie v 5 GHz pásme

Cena: 204 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Verdikt touchIT

TP-Link Touch P5 je neprehliadnuteľný. Najmä vďaka dotykovému displeju. Ten nie je samoúčelný a výrobca skutočne zapracoval na konfigurácii bez počítača. Router je dostatočne výkonný pre náročné použitie. Je jasné, že v porovnaní s Nighthawkom v tomto teste mierne zaostáva.

Prehľad parametrov a výsledky:

Názov routeraTP-Link Touch P5
Prenosový štandardIEEE 802.11 A/B/G/N/ac
Dvojpásmovýáno
Maximálna rýchlosť [Mb/s]600+1300
WAN port1 × 10/100/1000
LAN port [Mb/s]1 × 10/100/1000
USB port1 × USB 3.0, 1 × USB 2.0
Špeciálne vlastnostiExtended Beamforming
Podpora cloudunie
Hodnotenie Výsledky
Sila signálu – 10 m / dve steny4/5
Rýchlosť – 10 m / dve steny [MB/s]4,8 – AC
Rýchlosť – 2 m / priama viditeľnosť [MB/s]24,2 – AC
Funkčná výbava5/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.