Biznis notebook pre tých, čo chcú skutočne pracovať a nepotrebujú počuť chválu výrobcu, ako vyfrézovali na CNC strojoch taký či onaký kus krytu. Séria T je pre tých, čo presne vedia, aký notebook potrebujú a to, že rokmi overená skúsenosť je prednejšia ako moderné výstrelky. Telo zo zliatiny horčíka zosilnené o uhlíkové vlákna vás presvedčí o tom, čo je odolný notebook.

Vyhotovenie a používanie

Na pohľad je to klasika. Čierne šasi, ktoré je matné a zachytí každý odtlačok prsta. To však vôbec neprekáža. Notebook je po každej stránke vynikajúci a jeho konštrukcia prešla 12 testami odolnosti podľa armádnych špecifikácií. Toto je stroj, ktorý môžete nosiť stále so sebou a namáhať. Tam kde zväčša dizajnové kúsky so životnosťou končia, tu ešte len začínate. Je pravda, že tento model sa nám extrémne páčil.

Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia a veľmi dobre sa na nej píše. Jednotlivé klávesy sú prehnuté a ich predná hrana je zaoblená. Je to zároveň jedna z tichších klávesníc. Na ovládanie je tu touchpad, ktorý je stláčací. Nechýbajú tlačidlá myši. Tie sú umiestnené nad ním, pretože je tu klobúčik trackpoint.

Model notebooku / ParameterLenovo ThinkPad T470s
ProcesorIntel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz, 4 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej14″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty3 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, SmartCard, čítačka SD, LAN, Micro SIM, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]331 × 227 × 19
Skutočná hmotnosť [kg]1,426
ZapožičalLenovo

Čítačka prstov je nového formátu, stačí na ňu priložiť prst. Funguje výborne a nemáme k nej výhrady.

Chválime výrobcu za použitie matného displeja s rozlíšením Full HD. Na 14″ uhlopriečke je to to pravé a nepotrebuje interpolovať veľkosť prvkov na displeji, čím reálne prídete o výhodu vysokého rozlíšenia. Vždy sa totiž na displej zmestí menej. Takisto nás potešila absencia dotykového displeja. Veko sa dá sklopiť až na úroveň 180° a ani v takom prípade sme nevideli zmysel, prečo by tu mal byť displej v dotykovej verzii.

Ocenili sme aj softvérové vyladenie, počas nášho testovania prišla aktualizácia BIOS-u, je ale úplne bežné, že Lenovo sa o svoje notebooky dlhodobo stará.

Výkon a hardvérová výbava

Procesor Intel Core i7-7500U 2,7 ÷ 3,5 GHz je už taká klasika v notebookoch za väčšie peniaze. Je to dostatočne výkonný procesor, hoci ôsma generácia Intel Core i8250U ho predbieha. My sme si ale všimli celkovo vyvážený výkon pri bežnom aj náročnejšom používaní. V kombinácii s 8 GB RAM a 256 GB SSD diskom je to rýchly stroj za každých okolností. Rýchly štart alebo zobudenie z režimu spánku sú takisto príjemným bonusom.

Notebook je počas práce v kancelárskom režime absolútne nehlučný. Jediné, čo nám prekážalo, je rozbeh ventilátora. Podobá sa štartu pevného disku a zvuk, ktorý vydáva nám pripadal nezdravo. Rozbeh ventilátora nás zakaždým vyrušil.

Pevný disk má vysoké rýchlosti, no popravde sme v praxi príliš nepoznali rozdiel medzi 1300 MB/s a 400 MB/s v prípade pomalších SSD diskov. Rozdiel poznáte až vtedy, keď pracujete s veľkým objemom diskových úloh naraz. Skrátka, pri rýchlom disku notebook rýchlejší nebude, avšak máte garanciu, že sa nezačne spomaľovať ani pri použití virtuálneho stroja.

Model / TestyLenovo ThinkPad T470s
Kancelársky výkon – PCMark 102807
Essentials5727
Productivity5513
Digital Content Creation1902
Herný výkon – 3DMark 111345
Graphics score1236
Physics score3553
Combined score1059
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1341
Access time [ms]0,083
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]5:36
Teplota – kancelársky / výkonný režim
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]35,2 / 37,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]38,8 / 39,9
Celkové hodnotenie
Faktor mobility3,93
Odolnosť tela5/5
Dizajn3/5
Klávesnica5/5

Portová výbava bola k našej plnej spokojnosti. Všetky porty minimálne USB 3.0, jeden aj USB-C. Najmä je tu plná veľkosť LAN portu, HDMI a čítačka SD kariet.

Pri vyššom výkone sa až tak veľmi nezahrieva, na klávesnici je ale cítiť mierne teplo. Notebook má dve batérie. Obe sú však vnútri a ani jedna sa nedá vymeniť tak, ako pri iných modeloch ThinkPad. Pravdepodobne sa výrobca pre tento krok rozhodol z pohľadu celkovej životnosti batérií.

Hodnotenie
+ pevné telo,
+ univerzálna výbava na prácu,
+ tichý chod,
+ výkon,
+ pohodlná klávesnica
– nepríjemný zvuk roztáčajúceho sa ventilátora

Cena: 1659 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt
Lenovo ThinkPad T470s považujeme takisto za super stroj na prácu. Je tenší o celý centimeter a zároveň sa nám páči tak, ako vyzerá a ako sa s ním pracuje. Mali sme z neho dobrý dojem a je tu kvalitná klávesnica.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.