Sieťový disk (NAS) DS216+ je vhodný všade tam, kde budete požadovať nielen ukladanie bežných súborov, ale špeciálne videosúborov.

Má osobitnú podporu práve na dekódovanie obrazu a ukladanie takýchto dát z viacerých kamier.

Možnosti a určenie

Použitie so sieťovými kamerami je ideálne, rovnako tak pri potrebe prenášať 4K obraz po sieti. Ak máte vyššie nároky na sledovanie multimédia, toto je sieťový disk s potrebnou hardvérovou výbavou. Aj keď sa tento model hodí na istú špecializáciu v rámci typu prenášaného obsahu, má všetky náležitosti od Synology.

To znamená operačný systém DSM ako aj jednoduchú inštaláciu. V tomto prípade ide o dvojdiskové riešenie. Disky si treba zakúpiť podľa vlastného uváženia. Odporúčame ich automaticky zapojiť do RAID poľa, a to v podobe zrkadlenia diskov. Ak budete zbierať údaje z kamier a spracovávať video, potrebujete mať nutne zálohu. Na iné použitie si vieme predstaviť aj režim spojenia dvoch diskov, ktorý sa bude navonok tváriť ako jeden. Šachty sú pripravené na dva 3,5″  disky. Pokojne môžete použiť aj 2,5″  disky. My sme ich vyskúšali s SSD diskom. V prípade, že bude sieťový disk plniť úlohu videostanice, dôrazne odporúčame zakúpiť špeciálne edície diskov určené práve do videorekordérov sledovacích systémov. Tie sú totiž uspôsobené na neprerušovaný beh a zapisovanie dát. Nebudú najrýchlejšie, ale budú dimenzované na trvalé zapisovanie relatívne malých objemov. Na sieti disky v bežných prípadoch nepoznáte, limitovať vás bude viacej priepustnosť LAN ako ich rýchlosť.

O celkový výkon sa stará dvojjadrový procesor Intel Celeron N3050 s maximálnou frekvenciou do 2,16 GHz na jadro. NAS obsahuje aj procesor na operácie s plávajúcou desatinnou čiarkou a má vstavané hardvérové šifrovanie. Priamo v sebe má hardvérový kodek H.264, MPEG-2 do maximálneho rozlíšenia 4K a 30 snímkach za sekundu.

Výhodou hardvérového riešenia je, že prenos dát nebude spomaľovaný dešifrovaním a šifrovaním dát. Na to je tu práve hardvérový čip, ktorý tieto operácie obstará za behu. Maximálna kapacita diskov môže byť v súčte 16 TB. Disky sa dajú vybrať aj za behu, keďže SATA III porty sú typu hot-swap. Odporúčame zapnúť šifrovanie diskov, keďže tie sú ľahko dostupné a dajú sa potiahnutím jednej páčky ľahko vybrať. Na tele nájdete dva USB 2.0 porty a jeden USB 3.0 port a tiež port eSata. Špecialitou, no zároveň príjemným detailom je možnosť nastavenia štyroch stupňov intenzity svietenia LED diód na prednej strane NAS-ky. Výborná vec, ak ju potrebujete mať napríklad v blízkosti TV a príliš ostré LED svetlo by vás mohlo rušiť.

Operačný systém

Balicky_web2016_3_nowat

Inštalácia aplikácií podľa tematického určenia využívania NAS

Silnou stránkou je operačný systém DiskStation Manager, ktorý je naozaj prepracovaný a výrobca na ňom neustále pracuje. Nie je to len nejaká nadstavba alebo jednoduchý firmvér na ovládanie funkcií NAS. Je to skutočný operačný systém, na ktorom bežia aplikácie podľa potreby používateľa. Rozhranie podporuje začlenenie do podniku. Spĺňa požiadavky na bezpečnosť aj integráciu s aktuálnymi protokolmi vo firme. Jednoducho teda napojíte stanicu na Active Directory a hromadne prevezmete účty používateľov a vytvoríte ich tu. Na správu súborov je tu obdoba Prieskumníka s názvom File Station. Tu vykonáte všetky potrebné operácie so súbormi. Na ploche systému sa dá aktivovať widget. Jeho karty si volí používateľ. Dá sa sledovať počet prihlásených používateľov k stanici, ako aj kapacitu a stav diskových polí, prípadne celkové zaťaženie hardvéru. Na kompletné nastavenie je tu ovládací panel. Nastavujete používateľské účty, vzdialený prístup z internetu, zabezpečenie, DHCP server, plánovanie udalostí atď. Každá oblasť má detailné možnosti, ako ju nastaviť podľa svojich želaní. Stanica podporuje aj pripojenie bezdrôtového Wi-Fi adaptéra. V základnej výbave ju do siete pripojujete cez jeden ethernetový port.

Do systému si môžete nainštalovať vlastné aplikácie. Buď využijete kompletné balíky podľa odporúčania výrobcu alebo si každú aplikáciu vyberiete sami. Pripravené sú balíky v rámci multimédií, zálohovania, multimediálneho servera, sťahovania súborov atď. Čiže si pridáte pokojne vlastného emailového klienta, WordPress alebo iný redakčný systém a veľkú zásobu aplikácií, napríklad na zdieľanie hudby alebo pozeranie filmov. Nechýbajú ani programovacie nástroje alebo antivírusový systém.

Sledovacia stanica

Hlavné menu aplikácie Surveillance Station

Hlavné menu aplikácie Surveillance Station

Keďže operačný systém má podporu aj pre kamerové systémy, nechýba na to špeciálne určená aplikácia s názvom Surveillance Station. Tú si behom chvíľky stiahnete a nainštalujete do systému a umožní zber údajov z IP kamier a ich ovládanie ako aj priame sledovanie alebo spracovanie obrazu. Beží v samostatnom rozhraní. Môžete si ju tak pustiť na druhom monitore. Aj táto aplikácia má v rámci systému vlastnú adresu a je teda nezávislá na pôvodnom rozhraní. Na každú pripojenú kameru je potrebné mať softvérovú licenciu v tejto aplikácii. Synology však automaticky pridalo licenciu na dve kamery. Môžete ich teda nájsť v tomto sledovacom centre a bez obmedzení využívať. Maximálny počet spravovaných kamier je 25 a výrobca ponúka na svojej stránke zoznam kompatibilných modelov. V jednom čase môže byť k sledovacej stanici prihlásených až 110 používateľov, ktorí budú vykonávať rôzne úpravy.

Verdikt TOUCHIT

Synology DiskStation DS216+ je univerzálne použité NAS riešenie. Jeho špecialitou je však napojenie na IP kamery a spravovanie obrazu priamo cez vstavené funkcie tohto systému. Je to vskutku pokročilý systém. Ako funguje a čo všetko poskytuje si predstavíme nabudúce. Pripravujeme detailný prehľad o špecializovanom určení NAS vo funkcii dohľadového centra.

Hodnotenie

+ hardvérový výkon, vhodný na multimediálne využitie, možnosti operačného systému, podpora IP kamier
– žiadne

Cena bez diskov: 349 EUR
Zapožičal: Synology

Tento článok vyšiel aj v tlačenom májovom vydaní TOUCHIT č. 4/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.