Chromebooky sú za morom veľmi používané počítače. Je však pravda, že Google ich pretláča do škôl a na trh všeobecne.

U nás ešte nie sú tak rozšírené a my sme sa pozreli na jeden väčší model, ktorý sa dá prenášať, ale viac sa hodí ako náhrada stolného počítača. Tým sa dostávame k pointe, ktorej sa budeme venovať v tomto článku. Je teda Chromebook použiteľný počítač, alebo je to len alternatíva pre vybranú skupinu používateľov? Situácia sa veľmi podobá nástupu tabletov, kedy ich mnohí hodnotili ako nepodarené náhrady za notebook. Ale ani vtedy nešlo o spôsob, ako nahradiť bežný notebook.

chrbk_nowat

Vyhotovenie a možnosti

Model s uhlopriečkou 15,6“ je vyhotovený v novej línii produktov značky Acer. Povrch je veľmi príjemný na dotyk. Používa novú štruktúru plastového tela, ktorý imituje látku. Toto používajú niektorí výrobcovia smartfónov. Acer však efekt látkového povrchu „utkaného“ z plastových nitiek dotiahol k dokonalosti. Povrch je totiž jemne zmäkčený, dalo by sa povedať, že až reálny. So zavretými očami by váš prvý tip smeroval k tomu, že sa dotýkate rifľových nohavíc. Asi jedinou nevýhodou tohto povrchu je, že až príliš dokonale imituje aj jednoduché zašpinenie. Presne ako biela látka. Stačí otretie o iné teleso v batožine a nájdete si na veku stopy nečistôt. No tak ako z látky, aj tu sa dajú zošúchať dole. Pranie neodporúčame :-).

DSCN3324 DSCN3323

Klávesnica je podarená a veľmi dobre sa používa. Je zjednodušená, čo je zásluhou operačného systému Chrome OS. Ten nepoužíva klávesy ako F2 a teda celý horný riadok je vyhradený špeciálnym klávesom na ovládanie funkcií systému. Spočiatku bude nový systém práce pôsobiť nedostačujúco a u mnohých sa prejaví pocit, ako keby na klávesnici niečo chýbalo. Avšak už po pár minútach zistíte, že tu vlastne nič nechýba a klasické klávesy nie sú potrebné. Aj kláves CapsLock bol nahradený a to za funkciu vyhľadávania.

Po bokoch klávesnice sú umiestnené reproduktory. Hrajú veľmi dobre a určite nebudete potrebovať so sebou nosiť aj prenosný reproduktor na pozeranie filmov. Pri hudbe majú istú rezervu, ale to nie je nič výnimočné. Na „podmazové“ počúvanie pesničiek z YouTube postačia.

Touchpad je silnou stránkou tohto modelu. Dá sa používať a nejde o ten lacný touchpad, pri ktorom vám po dotyku naň odskakuje kurzor myši. Je stabilný a funguje precízne. Aj tak sme si však zvykli používať s počítačom myš. No bez ostychu tvrdíme, že použitie zvládnete aj s touchpadom.

Výbava portov je vzhľadom na možnosti počítača postačujúca. Je tu HDMI a USB 3.0 port s audio konektorom na ľavej hrane. Pravá hrana má USB 2.0 port a čítačku SD kariet.

Parametre a technológie

Variantov Chromebookov je mnoho. Líšia sa veľkosťami uhlopriečky aj ostatnými parametrami. V našej konfigurácii sme mali model s procesorom Intel Celeron 3205U s frekvenciou 1,5 GHz. Ide o 2-jadrov, 64-bitový CPU s maximálnym TDP 15 W. K tomu sme mali 4 GB RAM a 32 GB SSD úložisko. Na inštaláciu aplikácií postačí, v drvivej väčšine pôjde o webové odkazy na službu on-line.

Keďže tu chýba eternetový konektor, musíte sa spoľahnúť na Wi-Fi AC. Výrobca pridal aj Bluetooth rozhranie. Displej má matnú povrchovú úpravu a dobre sa naň pozerá. Nežiaduce odlesky sú pri tomto displeji eliminované a dobre sa používa aj pri umelom osvetlení alebo v presvetlených priestoroch. K počítaču si môžete pripojiť aj externý disk alebo flash disk, no viac sa systém spolieha na cloudové úložisko Google Disk. Spolu s kúpou tohto počítača získavate 100 GB priestoru na dva roky bezplatne.

Praktické skúsenosti

Teraz prichádza na rad otázka praktického využitia. Nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a uvedieme, že toto nie je plnohodnotný počítač na prácu. Je to doplnok. Ten „skutočný“ počítač stále potrebujete. Kedy teda používať Chrome OS? Najmä ak všetko, čo potrebujete, vybavíte on-line. Teda prístup do banky, Facebook, on-line hry a tvorbu dokumentov. Je dostatok on-line kancelárskych balíkov. Okrem programov od Google môžete využívať aj Microsoft Office vo forme on-line služby. Takisto si bez problémov môžete púšťať videá z externej pamäte. Detaily ako prehliadanie obrázkov, považujeme za samozrejmosť. Aj keď má aktívne chladenie, ide o veľmi tichý až nehlučný počítač. Jeho výhodou je, že si do neho môžete nakonfigurovať rôzne účty a veľmi rýchlo ho vrátite do výrobného nastavenia. Je to teda zariadenie vhodné napríklad pre školákov a deti. A aj keď tu nie je veľa možností, ako „rozhasiť“ systém, vždy sa dá ľahko resetovať do pôvodného stavu. Ak používate prehliadač Chrome na inom počítači, všetky osobné dáta sa prenesú aj sem. Teda, záložky, história, pluginy, heslá a ďalšie údaje. Aj po prvom spustení sa tu budete cítiť ako doma.

Škoda, že Chrome OS nevie využiť hlavnú plochu. Tá sa hodí tak akurát na zobrazenie nejakej tapety. Iný účel bohužiaľ nemá. Pre poriadkumilovných používateľov bude dosiahnutie „čistej“ plochy absolútne bez námahy.

DSCN3321

Aj napriek rýchlym odozvám a dlhej výdrži akumulátora sme nedokázali plnohodnotne prejsť na tento typ zariadenia. Je to, ako keby ste predali počítač s Windows a chceli používať tablet s Androidom po dokúpení klávesnice. Strihanie videa, hromadné úpravy obrázkov, ale aj celý rad ďalších aktivít tu nie je možné vykonávať. Je to aj o filozofii systému a tak budete musieť akceptovať iné ovládanie a rozloženie aktívnych prvkov. Všetky aplikácie budú musieť byť on-line a chatovanie cez ICQ sa nedá inak ako otvorením ďalšej záložky v internetovom prehliadači. V jednoduchosti povedané, čo aplikácia to okno browsera.

DSCN3322

Výhody

  • kvalita spracovania
  • touchpad
  • takmer nehlučný
  • pohodlná klávesnica
  • stereo reproduktory
  • jednoduchosť používania
  • výdrž akumulátora

Nevýhody

  • stále iba ako doplnok k „skutočnému počítaču“
  • bez eternetového portu
  • klávesnica bez podsvietenia

Verdikt touchIT.sk

Acer Chromebook 15 je príjemný počítač. Ako doplnkový nástroj sa nám veľmi páčil, no viac by sme využili model s 13“ uhlopriečkou displeja. Práve tam, kde nepotrebujeme rozšírenú funkcionalitu klasického notebooku, by nám na cestách vystačil Chromebook. Cena zariadenia tiež nie je úplne inde, ako najlacnejšie notebooky a tak ostáva otázka dôvodu kúpy takéhoto typu zariadenia. Ak sa však pre tento model rozhodnete, získate tichý a spoľahlivý počítač, ktorý sa dá v rámci svojich možností veľmi dobre používať.

Acer má aj 13″ model s procesorom NVIDIA Tegra, ktorého akumulátor vydrží až 11,5 hodiny prevádzky.

Cena: 359 EUR
Zapožičal: Acer

7.8 Notebook s Chrome OS

Acer Chromebook 15 je príjemný počítač. Ako doplnkový nástroj sa nám veľmi páčil, no viac by sme využili model s 13“ uhlopriečkou displeja. Cena zariadenia tiež nie je úplne inde, ako najlacnejšie notebooky a tak ostáva otázka dôvodu kúpy takéhoto typu zariadenia.

  • Vyhotovenie 8
  • Rýchlosť 9
  • Výdrž akumulátoru 9
  • Úžitková hodnota 5
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.