Druhá generácia je lepšia a krajšia.

Hodinky Pebble dokázali poblázniť veľké množstvo ľudí a výrazne pomohli spopularizovať segment inteligentných hodiniek. Síce neboli najkrajšie a vyzerali ako hračkárske hodinky za 10 EUR, zožali úspech. Medzičasom na trh prišli ďalšie zariadenia, ktoré využívajú operačný systém Android Wear, Tizen alebo watchOS. Hodinky Pebble sú však stále unikátom.

Totiž, všetky konkurenčné modely majú LCD displeje a používateľov frustrujú výdržou batérie na úrovni 1 až 2 dní. Nehovoriac o tom, že mnohé inteligentné hodinky ukazujú čas iba vtedy, keď ťuknete na displej alebo spravíte rázny pohyb zápästím. Pebble si ide v tomto smere svojou cestou a spolieha sa na technológiu elektronického atramentu. V praxi to funguje výborne.

Hlavný dôvod, prečo sme si Pebble Time obľúbili. Fungujú ako klasické hodinky a čas zobrazujú neustále

Hlavný dôvod, prečo sme si Pebble Time obľúbili. Fungujú ako klasické hodinky a čas zobrazujú neustále

Hlavnou výhodou hodiniek Pebble Time v porovnaní s konkurenciou je, že ich budete nabíjať jedenkrát týždenne. Výdrž batérie sa v našom prípade pohybovala okolo 6 dní, čo je výborný výsledok. Ďalším dôvodom, prečo si Pebble hodinky obľúbite, je to, že plnia svoj primárny účel. Neustále zobrazujú čas. Možnože je to detail, ale je vynikajúce, že čas si vieme často skontrolovať iba periférnym pohľadom na ruku. Bez nutnosti ťukať na displej alebo šklbať rukou.

Ak si odmyslíme primárnu funkciu, ktorou je zobrazovanie času, všetky inteligentné hodinky fungujú ako diaľkové ovládanie pre váš telefón. Túto funkciu nepotrebujete k životu, pretože vám iba zníži počet vytiahnutí smartfónu z vrecka nohavíc. Avšak, niekedy je pohodlné skontrolovať si notifikácie alebo reagovať na správu.

Pebble Time vám zobrazia notifikáciu s prichádzajúcou správou. Môžete na ňu aj odpovedať, ak máte systém Android

Pebble Time vám zobrazia notifikáciu s prichádzajúcou správou. Môžete na ňu aj odpovedať, ak máte telefón s Androidom

Pebble Time ako jedny z mála hodiniek na trhu fungujú s iPhonom aj Android zariadeniami. Otestovali sme ich s oboma platformami a treba uznať, že používateľský zážitok je rozdielny. iOS zariadenia sú aktuálne limitované uzavretým systémom. To sa v praxi prejavuje tak, že hodinky fungujú iba na zobrazovanie notifikácií. Keď sa upozornenie zobrazí na hodinkách, môžete ho iba prečítať a zmazať.

Android ponúka bohatšie možnosti. V rámci nášho používania sme najčastejšie spravovali notifikácie z aplikácií Messenger a Hangouts. Android umožňuje notifikáciu zmazať, vynútiť otvorenie aplikácie v telefóne alebo notifikácie úplne pozastaviť. Nechýba však ani možnosť reagovať na správu priamo pomocou hodiniek. K dispozícii sú vopred pripravené odpovede (tie je možné prispôsobiť), smajlíkovia alebo hlasová odpoveď. V tomto prípade nadiktujete vetu hodinkám (majú v sebe zabudovaný mikrofón) a následne ju odošlete alebo zmažete a nadiktujete nanovo. Hodinky nepodporujú slovenčinu, takže my sme odpovedali po anglicky. Bolo to vtipné, pretože druhá strana komunikovala po slovensky, ale daný používateľ aspoň vedel, že mu odpovedáme pomocou hodiniek.

Ak máte hodinky spárované s iPhonom, toto je jediná kontextová ponuka, čo môžete spraviť s notifikáciami

Ak máte hodinky spárované s iPhonom, toto je jediná kontextová ponuka, čo môžete spraviť s notifikáciami

Na druhej strane, možnosť odpovedať iba pomocou hodiniek (aj keď po anglicky) sme si obľúbili. Takáto funkcia nám v prípade konkurenčných hodiniek chýbala. Možnože to niektoré modely umožňujú, ale takúto funkciu sme nenašli. Z hľadiska diaľkového ovládania chválime aj funkciu hudobného prehrávača, pomocou ktorého môžete ovládať hudobné aplikácie v telefóne.

Pebble Time neponúka dotykový displej. Namiesto toho obsahuje celkovo 4 tlačidlá. Jedno naľavo, ktoré funguje ako tlačidlo späť. Pravá strana obsahuje tri tlačidlá – horné rekapituluje udalosti, ktoré sa už stali. Spodné tlačidlo zobrazuje nadchádzajúce údaje z kalendára. Stredné tlačidlo potvrdzuje výber a otvára kontextovú ponuku. Je výborné, že spodnému aj hornému tlačidlu môžete priradiť vybrané funkcie, ktoré sa aktivujú dlhým stlačením. Takýmto spôsobom sme si vytvorili skratku do notifikačného centra.

Pravými bočnými tlačidlami listujete v kalendári. Smerom hore sa vraciate do minulosti, smerom dole pozeráte do blízkej budúcnosti

Pravými bočnými tlačidlami listujete v kalendári. Smerom hore sa vraciate do minulosti, smerom dole pozeráte do blízkej budúcnosti

Hodinky s Android Wear sa vďaka dotykovému ovládaniu a jednoduchšiemu rozhraniu ovládajú pohodlnejšie. Ak však využijete funkciu rýchlej voľby pre horné a dolné tlačidlo, môžete si používanie hodiniek Pebble Time výrazne zjednodušiť. Odporúčame.

Okrem spomenutých funkcií – kalendár, notifikácie, prehrávanie hudby, si môžete na hodinkách nastaviť aj budík. Zobudí vás mierne vibrovanie. Hodinky takisto informujú o počasí a ďalšie funkcie sú voliteľné. Dostupné prostredníctvom aplikácií tretích strán. My sme si obľúbili službu Misfit, čo je v podstate krokomer. Pebble Time majú veľmi jednoduchý algoritmus, ako rátať kroky, takže pri umývaní hlavy zabehnete 5 minútový beh.

Aplikácia Misfit vám spočíta kroky a nahradí samostatný fitnes náramok Misfit Shine

Aplikácia Misfit vám spočíta kroky a nahradí samostatný fitnes náramok Misfit Shine

Z ďalších služieb spomeňme aplikácie na behanie ako Runkeeper. Pebble Time fungujú ako diaľkové ovládanie. Nemajú v sebe zabudovaný GPS model, takže si potrebujete zobrať aj telefón. Avšak informácie o vašom behu sledujete aj na displeji hodiniek. Nechýbajú športové výsledky a ďalšie informačné služby. Chýbali nám však lokálne informácie o MHD, ktoré sú dostupné pre systém Android Wear aj pre hodinky od Samsungu. Takúto aplikáciu pre Pebble zatiaľ nikto nespravil. Aplikácií je však v ponuke dosť a s ich testovaním sa ešte pohráme. Rozšírený pohľad na ne, ako aj aktualizované dojmy z používania, prinesieme v septembrovom vydaní magazínu touchIT.

Pebble Time majú plastové telo, ktoré sa poškriabe pomerne jednoducho, ak si nedáte pozor. Sú vodotesné do hĺbky 30 metrov a majú hrúbku 9,5 mm. Treba uznať, že oproti prvej generácii vyzerajú výrazne lepšie. Plastová verzia pôsobí trochu hračkársky, avšak ide o silu zvyku. Hodinky sme si obľúbili a veľmi dobre sa nám nosili. Ich dizajn nebol problém. Horšie to je s cenou, ktorá je pre náš trh stanovená na 249 EUR, vrátane poštovného. Cena môže byť prekážkou, keďže viaceré konkurenčné hodinky kúpite u nás lacnejšie.

Mobilná aplikácia ponúka množstvo ciferníkov a aplikácií na stiahnutie

Mobilná aplikácia ponúka množstvo ciferníkov a aplikácií na stiahnutie

Aj napriek tomu, hodinky Pebble Time vyhovujú našim potrebám najlepšie. Notifikácie zobrazujú rovnako dobre ako ostatné riešenia. Bonusom je možnosť odpovedať na správy, ak máte telefón s Androidom. Rovnako dobre fungujú aj vo funkcii diaľkového ovládania a výhodou je už spomenutá výdrž batérie a neustále zobrazovanie času. Tieto funkcie mimochodom sľubuje aj Android Wear. Majú prísť v blízkej budúcnosti, necháme sa prekvapiť.

Hodinky Pebble nám do nášho testu zapožičal Slovak Telekom.

8.3 Výborné

Pebble Time sú inteligentné hodinky, ako si ich predstavujeme. Neustále zobrazujú čas a umožňujú reagovať na notifikácie. Škoda ceny, ktorá je podľa nás trochu vysoká.

  • Konštrukcia 8
  • Funkcie 9
  • Výdrž 10
  • Cena 6
  • Používateľské hodnotenie (0 hlasov) 0

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit