LG G4 Stylus je lacnejší, no stále dobre vybavený smartfón, ktorý ponúka funkcionalitu dotykového pera.

Testovali sme predfinálnu vzorku s Androidom 5.0.2, predajné kusy budú mať podľa výrobcu Android 5.1. Rovnako je pravdepodobné, že sa ešte vylepší softvér.

Telefón bude dostupný už bežných predajcov ako aj u operátora O2 Slovakia. Ten ako jediný z trojice na našom trhu bude poskytovať tento model s dotykovým perom. Ostatní operátori vrátane O2 Slovakia budú mať model LG G4c. To je najlacnejšia a rozmerovo najmenšia alternatíva k veľkej G4-ke.

P1s_Titan Pan_3-1_On shot

Dizajn a vyhotovenie

Vzhľad telefónu vychádza z modelovej série G4. Jednak je to v názve a je to dobrý krok zo strany LG. Používatelia majú výhodu vo voľnejšom výbere svojho modelu. Na výber sú teda tri rôzne telefóny vychádzajúceho z takmer identického tela a podobných technických parametrov. Nami testovaný Stylus je mierne väčší, ako vlajková loď a to vo všetkých troch rozmeroch. Kým tu je uhlopriečka predĺžená o 0,2“ na 5,7“, displej má len HD rozlíšenie. Má to ale priaznivejší dopad na cenu a v neposlednom rade na výdrž akumulátora.

Prednej časti dominuje displej, tlačidlá na ovládanie sú vo forme virtuálnych ako súčasť systému. Nad displejom je okrem snímačov a predného 5 MPix fotoaparátu aj notifikačná LED dióda. Po bokoch nie sú žiadne tlačidlá. Tie LG umiestnilo na zadnú stranu v bežnom rozložení a pridalo aj laserové zaostrovanie a LED blesk. Horná hrana má audio konektor, spodná microUSB, tu nie sú žiadne rozdiely od zaužívaného štandardu. Horná strana obsahuje šachtu pre stylus. Ten však nie je aktívny. Dali sme telefón do rúk viacerým ľuďom a pripomienka bola k spomenutej neaktivite. Bolo by príjemné, ak by sa po vytiahnutí pera automaticky zapol aj displej.

Zadný kryt je neuveriteľne presvedčivý. Na dotyk pôsobí ako oceľový a potrebujete ho poriadne preskúmať, aby ste zistili, že ide o plastový. Rozhodne sa podaril a veľmi príjemne sa drží v ruke. Oblý dizajn prináša v tomto prípade pohodlie pri držaní. Pri ovládaní v položenom stave na stole sa mierne kolíše.

Technické parametre + benchmarky

Model telefónuLG G4 Stylus
Operačný systémAndroid 5.0.2
Formát SIM kartyMicro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1000 / 8 000 / –
Procesor1,2, 4-jadrový, 32-bitový, Snapdragon 410
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,7 / 720 × 1280
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.0, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video8 Mpix, Laser autofocus / HD, 25 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 3000 mAh, Li-Ion
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154,35 × 79,2 × 9,38 / 165

Technológie a používanie

Výhodná cena sa podpísala na o niečo slabšej výbave. To však prakticky ani nepoznáte, až teda na výnimky ako napr. náročné hry. Výrobca vynikajúco optimalizoval systém. Ten je na použitom CPU Snapdragon 410 s frekvenciou 1,2 GHz na jadro veľmi rýchly. Aj preto sme si spočiatku mysleli, že je tu silnejší procesor. V každom prípade, toto štvorjadro podáva vo všeobecnosti silný výkon a stal sa jedným z najobľúbenejších procesorov naprieč výrobcami smartfónov.

Prekvapením bolo práve použitie 1 GB RAM. Pri bežnom používaní to nepredstavovalo výrazný limit. Rozhrani eLG UX je prepracované a chválili sme ho už na vlajkovej lodi s podstatne silnejšou konfiguráciou. Úložisko s kapacitou 8 GB bude treba rozšíriť o pamäťovú kartu a tento telefón to podporuje. Maximum bude 32 GB, čo vhodne odpovedá pomeru ceny telefónu a cene týchto kariet (orientačne 25 EUR).

Pozitívne prekvapení sme boli s celkovou svižnosťou systému. Práve Android 5.0.x máva problémy s rýchlosťou spúšťania aplikácií. Tu sme nič také nezaznamenali. Jediné spomalenie budete poznať po návrate z hry alebo z prehliadača v prípade väčšie množstva prezeraných strán. To je daň za 1 GB operačnej pamäti. Vo výsledku ale žiadny problém.

Telefón sa dá zabezpečiť technológiou vyťukania sekvencie na dotykovom displeji. Knock Code je podstatne silnejšia ochrana, ako kreslenie vzoru.

Rubberdium Stylusmemo

Takto nazvalo LG svoje pero zasunuté v telefóne. Zatiaľ je pero využiteľné najviac v aplikácii QuickMemo+. Na kreslenie a písanie poznámok alebo zakreslení vlastných poznámok napríklad na mapu alebo fotografiu, sa hodí výborne. Čakali by sme ale väčšie využitie a to aj môže prísť s finálnym softvérom. Pri bežnej práci pero zatiaľ naplno nevyužijete. Očakávame aj aplikácie od tretích strán, ktoré budú zamerané na toto pero.

Fotoaparát

Extra vlastnosťou je fotografovanie. Aj tu je laserové zaostrovanie a fotoaparát robí výborné fotky. Zaostrovanie je presné a toto je opäť ďalší telefón, ktorý nahradí mnoho nepraktických využití základných kompaktov. Ak idete do prírody alebo len na stretnutie so známymi, pokojne si vystačíte s týmto telefónom. Aj pri umelom osvetlení sú fotky minimálne zašumené a fotenie je rozhodne silná stránka telefónu. Nemá síce fotenie do RAWu ako je to u LG G4, ani toľko možností manuálneho režimu ako G4-ka, ale aj na automatike je výborný.

Výhody

  • Spracovanie tela a zadného krytu
  • Rýchlosť systému aj s 1 GB RAM
  • Laserové zaostrovanie fotoaparátu
  • Kvalita fotografií
  • Zabezpečenie Knock Code

Nevýhody

  • Zbytočne veľký svojím zaoblením
  • Zatiaľ menšie využitie stylusu

Verdikt touchIT.sk

LG G4 Stylus je cenovo dobre zasadený telefón. Pero je bonus navyše, a keď sa zapracuje na jeho širšom využití, bude vhodným doplnkom. Všetko ostatné zvládnete aj na takto veľkom telefóne ovládať dotykmi prstov. Páčilo sa nám najmä to, že dopĺňa sériu G a tak si z nového radu smartfónov LG môže vybrať každý.

Cena: 289 EUR

Zapožičal: LG Electronics

7.0 G4-ka s paličkou

LG G4 Stylus je cenovo dobre zasadený telefón. Pero je bonus navyše, a keď sa zapracuje na jeho širšom využití, bude vhodným doplnkom.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Výbava / cena 7
  • Dodatočné funkcie 6
  • Výdrž 7
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.