Zariadenie je svojimi parametrami ideálne do domácností a kancelárií.

Počítače sa zmenšujú. Zatiaľ čo kedysi bol „malý počítač“ prístroj, ktorý mal menšie rozmery ako skrinka Mini Tower, dnes je situácia iná. Na trhu sa objavujú HDMI počítače a v porovnaní s nimi vyzerá kváder s rozmermi 115 × 111 × 35 mm ako masívne zariadenie. Faktom však je, že počítač s názvom MSI Cubi si nevšimnete, nebude vám zavadzať na stole, pretože je malý a v prípade potreby si ho jednoducho pripevníte na zadnú stranu monitora.

MSI Cubi je v porovnaní s Intel Compute Stickom väčší, drahší, avšak lepšie vybavený a lepšie použiteľný pre rôznorodé využitie. HDMI počítač má obmedzené parametre a výkon, takže sa hodí na nenáročné prezeranie webu alebo na písanie dokumentov. Vreckový počítač od MSI však toho zvládne viac a jeho prenášanie je takisto bezproblémové. Samozrejme, budete potrebovať samostatný monitor alebo televíznu obrazovku.

MSI Cubi je počítač do ruky. Dá sa ľahko prenášať, potrebovať budete externý displej

MSI Cubi je počítač do ruky. Dá sa ľahko prenášať, potrebovať budete externý displej

Základom konfigurácie, ktorú sme mali k dispozícii, bol procesor Intel Core i3-5005U s pracovnou frekvenciou 2 GHz. Procesor dopĺňala operačná pamäť o veľkosti 4 GB (rozšíriteľná na 8 GB) a integrovaná grafická karta Intel HD Graphics 5500. Nejde o hráčsku zostavu, avšak počítač zvládne menej náročné hry. Doplňme úložisko s kapacitou 128 GB, pričom ide o SSD disk. Používateľ má k dispozícii 67 GB priestoru.

Pri pohľade na konfiguráciu je zrejmé, že podobnú výbavu ponúkajú aj dnešné notebooky. Tie sa nachádzajú v mnohých domácnostiach, pričom používatelia ich využívajú iba doma, pripojené k externému monitoru. Ak patríte do tejto kategórie používateľov, MSI Cubi podľa nás predstavuje lepšiu voľbu. Rozdiel v cene nie je výrazný a tento počítač je kompaktnejšie riešenie.

Predná strana ponúka dva USB 3.0 porty a audio jack

Predná strana ponúka dva USB 3.0 porty a audio jack

Dodajme, že súčasťou výbavy sú dva USB 3.0 porty, ktoré sú umiestnené na prednej strane zariadenia. V tejto časti takisto nájdete 3,5 mm audio jack pre pripojenie slúchadiel a mikrofónu. Zadná časť obsahuje ďalšie dva USB 3.0 porty (celkovo sú teda 4) HDMI a Mini DisplayPort výstup. Nechýba eternetový port, Wi-Fi a Bluetooth konektivita.

Počítač sme používali v kombinácii s ultraširokouhlým monitorom s rozlíšením 3440 × 1440. Reakcie počítača boli rýchle a bezproblémové, o poznanie lepšie ako pri použití nášho staršieho ultrabooku, ktorý sa pri danom rozlíšení zapotí. Objavili sa však menšie problémy – obrazovka z času na čas preblikla (sekundu bola čierna, potom obraz naskočil). Pôvod tohto problému sa nám nepodarilo nájsť, teoreticky môže ísť o problém grafického ovládača. Pri nastavení štandardného Full HD rozlíšenia sa však úkaz neopakoval. Výrobca udáva, že zariadenie zvládne rozlíšenie až do 4K pri 60 Hz.

Na zadnej strane sú ďalšie USB 3.0 porty a potrebná konektivita

Na zadnej strane sú ďalšie USB 3.0 porty a potrebná konektivita pre pripojenie k monitoru

S výnimkou tejto drobnosti bol používateľský zážitok bezchybný a výborný. Počítač je tichý, prakticky ho nepočuť a vynikajúca je aj spotreba energie. Tá sa pohybovala na úrovni 9 W, keď sme pracovali v rozhraní systému, prípadne sme vykonávali kancelársku robotu. Maximálna nameraná spotreba bola 22 W, ktorú sme dosiahli pri hraní. Skúšali sme viacero hier, napr. Hotline Miami 2. Pri nastavenom rozlíšení 3440 × 1440 bola hra pomalšia, vo Full HD rozlíšení však bežala dokonale plynulo.

Je zrejmé, že náš redakčný monitor nie je typický príklad externej obrazovky, ktorú budete s takýmto počítačom používať. Ako sme už spomenuli, Zaklínača 3 si na MSI Cubi neužijete, avšak počítač zvládne menej náročné hry vo Full HD rozlíšení. A zahráte si aj niektoré náročnejšie tituly, po zmene rozlíšenia na 720p.

Nami testovaná konfigurácia mala procesor Intel Core i3, 4 GB RAM a 128 GB SSD disk

Nami testovaná konfigurácia mala procesor Intel Core i3, 4 GB RAM a 128 GB SSD disk

Doplňme výsledky testov v programoch PCMark a 3DMark. V 3DMark 11 sme v nastavení Performance namerali rovných 1000 bodov. PCMark 8 vygeneroval 2325 bodov a 3DMark Ice Storm 23825 bodov. resp. 32175 v prípade Unlimited testu. Zvyšné výsledky sú uvedené na screenshotoch. Podľa metriky spoločnosti Futuremark dosahuje MSI Cubi výsledky ako kancelársky počítač v roku 2013. Tento údaj však berte s rezervou.

Za zmienku stojí, že tablety a HDMI počítače s procesorom Intel Atom Z3745 a 2 GB operačnou pamäťou dosahujú v PCMarku necelých 1100 bodov a 16 tisíc v prípade testu Ice Storm Unlimited. MSI Cubi je na základe výsledkov dvojnásobne výkonný. V PCMarku 8 dokonca prekonal väčšinu notebookov v cene 500-600 EUR, ktoré sme testovali v prvom (májovom) vydaní magazínu PCMark. Tie však majú dedikovanú grafickú kartu, takže v tomto smere majú náskok. Čo sa kancelárskej roboty týka, MSI Cubi je schopné zariadenie.

Verdikt touchIT

MSI Cubi je špecifický počítač. Nie je určený masám, ale používateľom, ktorí preferujú malé, kompaktné zariadenie. Ak zvažujete kúpu notebooku, pretože je menší ako klasický stolný počítač, avšak PC plánujete využívať iba doma, zvážte aj MSI Cubi. Takisto ho zvážte, ak potrebujete počítač prenášať, avšak máte k dispozícii externú obrazovku. Tento počítač dáte do vrecka (väčšieho) a môžete cestovať. Zariadenie stojí v nami testovanej konfigurácii cca 400 EUR a poslúži rovnako dobre ako domáci notebook. Výkon je z hľadiska základného multimediálneho využitia a sviatočného hrania viac ako postačujúci.

Cena: od 180 EUR do 520 EUR v závislosti od konfigurácie, nami testovaná konfigurácia 400 EUR

Zapožičal: MSI

Kompletné technické špecifikácie

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit