Testovali sme dlhodobo, každý deň počas pol roka, multimediálny prehrávač Sony Walkman NWZ-A15.

Prechod z iPod nano 6. generácie

Do rúk sa nám dostal prehrávač Walkman, ktorý prináša maximálny zážitok z hudby. Jeho koncepcia je však trochu iná ako pri prehrávači od Apple. Na ten sme totiž boli zvyknutí niekoľko rokov. Mať teda v rukách hrubší prehrávač bez ClickWheel kolieska bol prvý týždeň naozaj nezvyk.

Netvrdíme, že všetko musí ísť vyslovene na najtenší profil na svete, no je pravda, že by sme čakali krajší dizajn. Povedzme ale hneď na začiatku, že zvuk, ktorý dostanete z Walkmana z iPodu nedostanete ani omylom. Je to totiž prehrávač, ktorý produkuje špičkový zvuk, ostatne ako aj iné prehrávače strednej a najvyššej série Sony. Aj hliníkové telo je súčasť, ktorá sa počíta.

Používanie a „ixpíriens“

Ovládanie prehrávača je premyslené a výhodou je, že sa vo svojej podstate nijak za desať rokov nezmenilo. Namiesto kruhových tvarov ovládacích prvkov sú tu hranaté prvky a diamantový vzhľad s jemným výbrusom v tvare kruhu. Je natoľko jemný, že ho objavíte až po prejdení nechtom po povrchu tlačidiel pod displejom. Efekt je tiež vidno na svetle a budete vidieť lievikovo-vejárovitý efekt. K tomuto niet čo dodať, vyzerá to efektne. Podstatná informácia je aj tá, že po niekoľkých mesiacoch sa s prehrávačom nič zásadné nestalo a nestratí na svojom lesku. Zadná strana a bočné hrany sú matné. Na zadnej strane sa prejavili mierne šmuhy, ktoré na nej zostali. Typicky vznikajú, keď prehrávač posuniete po stole. Nejde o nič kritické a na prvý pohľad vôbec nie sú vidieť.

Menšou nevýhodou je použitie vlastného konektora. Ani ten Sony za tie roky nezmenil. Vnímame to ako fakt, ktorý sa veľmi negatívne neprejavuje. Najmä tým, že prehrávač má Bluetooth a akumulátor vydrží zhruba týždeň pri niekoľko hodinovom počúvaní denne. Spravidla počas ciest do a z práce a s trochou hudby aj v kancelárii. Ak aj teda nemáte kábel, ľahko prepnete BT na prehrávači do režimu prijímania súborov a z notebooku si do neho pošlete nové skladby. Aj takto sme zvykli prehrávač používať. Nie je to tak rýchle ako cez kábel, no za ten komfort, že ho vlastne nepotrebuje nosiť so sebou, nám to stálo.

Na spodnej hrane je vedľa konektora na nabíjanie aj audio konektor. Ten je klasický dvojpólový. Chýbala nám teda možnosť pripojiť handsfree slúchadlá, ktoré majú tlačidlo na ovládanie hovorov alebo pozastavenie hudby a reagovali by na stlačenie tlačidla. Našťastie vďaka premyslenému ovládaniu sa dá prehrávač dobre ovládať aj bez toho, aby sa naň bolo treba pozerať. Konektor je kompatibilný s rôznymi 3,5 mm audio konektormi, pripojiť teda môžete aj handsfree z telefónu alebo vlastné slúchadlá. Vlastne toto je jediná možnosť ako počúvať hudbu.

Ovládanie

Sony nedodáva s Walkmanom žiadne slúchadlá. Bolo by to asi zbytočné. Každý má vlastné, ktoré si pripojí a je na ne zvyknutí. Riešením by teda ani nebolo pridať lepšie slúchadlá, než úplný základ. No tie by mali negatívny dopad na už tak pomerne drahý prehrávač.

Ovládanie je kompletne sústredné pod displej a pravú hranu. Tu je tradičná kombinácia tlačidiel Back a Option. Vyzerajú ako kontextové tlačidlá, keďže sú priamo pod displejom, no majú svoju pevne pridelenú funkciu. Pod nimi je štvorcový ovládač otočený hranou nahor a uprostred kruhové tlačidlo na spustenie / pozastavenie hudby.

Tlačidlo na ovládanie hlasitosti a prepínač na zamknutie tlačidiel je na pravej hrane. Tu je aj slot na microSDXC kartu do kapacity 64 GB. Mali sme v zariadení aj pamäťovú kartu, no 16 GB nám bohato postačovalo. Aj na pravidelne sťahovaný audio podcasty aj na vlastnú hudbu. Zväčša hodinové mixy. Preto aj prechod z ClickWheelu, ktorým sme „jedným šmahom“ pretočili skladbu o 5 minút, bol menej pohodlný. Pomalé posúvanie prehrávanej pozície je vhodné na jemnejšie hľadanie správnej pozície. Ak je treba rýchlejšie posúvanie, treba hudbu pozastaviť a potom posúvať. Posúva sa rýchlosťou zhruba 1,5 min. / sekundu.

Výhodou je, že tlačidlá majú silnejší zdvih a tak netreba vyslovene zakaždým zamykať ovládanie. Bočný prepínač je však tak akurát na palec a má šrafovanie. Nepomýlite si ho s krytom na microSDXC kartu a bez problémov zamknete alebo odomknete tlačidlá.

Technické detaily

Rozmery a hmotnosť: 110 × 43 × 8 mm

Kapacita: 16 GB + podpora pre microSDXC do 64 GB

Konektivita: USB, Bluetooth, NFC

Displej: 2,2“, 320 × 240 px, TFT, podsvietený

Hudobné efekty: ClearAudio+, DSEE HX, Technológia Clear Bass, Technológia Dynamic Normalizer

Audio: AAC (bez DRM), AIFF, ALAC, FLAC, HE-AAC, Lineárna modulácia PCM, mp3, WMA (bez DRM)

Video: AVC (H.264/AVC), MPEG4, WMV 9
(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.