ASUS ZenBook UX305

UX305_black Left Open150

Ultrabook, ktorý vyzerá skvelo a aj sa dobre používa. Ako sa dozviete ďalej, máme k nemu výhrady, no je to aj tým, že ZenBook je značka s vysoko postavenou latkou. Je to tichý počítač s veľmi dobrým kancelárskym výkonom, Wi-Fi AC a povedzme, že aj dobrou výdržou. Za danú cenu je toto počítač, ktorý si nájdete svojich priaznivcov. Je právom označovaný ako priama konkurencia pre Apple MacBook Air.

Vyhotovenie

Nádherný ultrabook v jednoduchom ale zato účinnom tele. Toto je totiž ultrabook, ktorý aj vďaka platforme Intel Core M nepotrebuje aktívne vetranie a vystačí si z odvodom tepla pasívnymi komponentmi a telom. Telo bude dodávané v dvoch vyhotoveniach. Jedna keramická biela druhá obsidiánovo tmavá. My sme testovali druhú verziu. Veko je z hliníka a je špeciálne vybrusované do sústredných kružníc. Nie je však príliš odolné oči škrabancom. Svoj podiel má na tom najmä hliník. Ten je síce odolnejší voči tlaku a teplu, ako bežný plast, no mylne si používatelia myslia, že odolá aj škrabancom. Počítajte s tým, že veko čoskoro pri bežnom prenášaní poznačíte. Asi aj preto výrobca pridal do balenia prenosné vrecúško.

Druhá záležitosť, ktorá nás mierne prekvapila, je klávesnica bez podsvietenia. Jednak sme si na to zvykli u série ZenBook ale aj iných ultrabookoch. Dá sa bez neho žiť, ale tu by sme ho očakávali. Klávesnicu ako takú musíme pochváliť. Dobre sa na nej píše a rozloženie jednotlivých prvkov je štandardné. Tlačidlo na vypnutie je súčasťou bloku klávesnice a tak vzhľadom na to, že na toto nie sme zvyknutí, bolo treba v nastaveniach systému jeho funkcionalitu deaktivovať.

Príjemne sa pracuje aj s touchpadom a nie je to ten typ lacnej podložky, na ktorú keď položíte prst, na displeji odskočí kurzor. Výrobca sa pýši pridaním reproduktorov ICEpower. K technológii nemáme výhrady, no malé telo a ani ich umiestnenie do spodnej časti kvôli rezonancii o podložku príliš nepomáha. Vždy keď môžete, pripojte si externé reproduktory alebo slúchadlá.

Nápad ako vyklopením veka zdvihnúť klávesnicu nie je zlý. No v praxi to vyzeralo tak, že gumičky boli príliš tvrdé a ich plocha malá. Teda ultrabook sa vám bude na stole šmýkať a ste schopní s ním pohybovať len položením dlaní na opierku a smerovaniu tlaku do strán. Je to detail, ale kazí dojem.

Parametre a technológie

Svieži vietor v podobe CPU Intel Core M-5Y71 1,2 ÷ 2,9 GHz je cítiť. Výrobca vďaka tomu mohol pripraviť ultrabook bez ventilátora a používateľ má zase úsporné riešenie na cesty. TurboBoost môže síce zdvihnúť frekvenciu až na 2,9 GHz, no bude skutočne len v ojedinelých prípadoch a na krátky čas. Pri bežnej práci v systéme bola frekvencia jadier 1,4 GHz. Klasická zostava 8 GB RAM plus 256 GB SSD disk je niečo, čo uvíta každý. Aj vďaka tomu je systém rýchlo prebudený a najmä ho rýchlo uspíte. Toto je totiž konečne po dlhšom čase ďalší ultrabook, ktorý sa nebojíme uspať zaklapnutím displeja.

Špecialitou je opäť QHD+ displej. Ten je vám síce v kombinácii natívneho rozlíšenia 3200 × 1800 px a najväčšom optickom zväčšení prvkov úplne na nič, no využijete ho inak. Na 13,3“ uhlopriečke sa podľa nás pri trochu zvyku dá použiť rozlíšenie 2048 × 1152. Získate o niečo viac priestoru ako pri Full HD a rýchlo si na väčšiu plochu zvyknete. Takže počin umiestnenia QHD+ displeja chválime, nie však pre jeho primárny marketingový účel a vyjadrení o ostrosti.

Portová výbava odpovedá tenkému telu. V iných prípadoch by sme ju kritizovali, no tu je primárnou výhodou skvelá prenositeľnosť. Vľavo teda dva USB porty a čítačka SD kariet, vpravo potom konektor napájania a jeden USB port. Všetky tri porty sú v konfigurácii 3.0. Napravo je aj audio konektor a konektor napájania. V balení dostanete aj eternetový adaptér s USB rozhraním. Všetko fajn, no blikajúca dióda je skutočne otravná

Hodnotenie

+ dizajn a celkové používanie, pohodlná klávesnica, bezvetrákové vyhotovenie, kvalita displeja

– nemá podsvietenú klávesnicu, šmýkajúce sa gumičky stojanovej časti veka

Cena: 999 EUR

Zapožičal: ASUS

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.