Lenovo ThinkPad S5 Yoga 15

ThinkPad_Yoga_15_silver_tour_sh09

Koncept spojenia zábavného počítača s profesionálnou líniou ThinkPad, má svoje miesto a nájde si svojich obdivovateľov. Cena ultrabooku sa nám nejaví tak veľká a vzhľadom na technológie ju považujeme za primeranú. Otázka teda znie: Využijete štyri rôzne polohy? Ak využijete, čo i len tri, napríklad na pozeranie filmov alebo premietanie rodinných fotiek, je to stroj pre vás. Počítajte však s tým, že v režime tabletu nemáte v rukách tablet ale zamaskovaný notebook. Zápästia vás na to však upozornia.

Vyhotovenie

Ultrabook v takejto podobe sme ešte nevideli. Iste, videli sme 18“ tablety, no konvertibilný ultrabook s možnosťou preklopenia do tabletu a uhlopriečkou 15,6“ je zatiaľ ojedinelý počin. Model Yoga 15 vyzerá zaujímavo a celkové vyhotovenie ako aj detailnejší pohľad na jednotlivé prvky poukazoval na technologický dizajn.

Tým, že ide o koncept Yoga a ThinkPad v jednom, je tu niekoľko technologických zaujímavostí. V prvom rade po vzore TP série je to odolné telo. Testované na 11 rôznych spôsobov odolnosti. Vzhľadom na celkový priestor základne, je tu veľká plocha pre opierku na ruku. Klávesnica má dva stupne bieleho podsvietenia a používa špeciálny mechanizmus blokovania klávesov. Nie je už tak tichá ako pro moteli T550, ale pohodlne sa na nej pracuje. Každý, kto očakáva klasické rozloženie klávesov si príde na svoje. Po preklopení displeja o 360° sa vysunie lišta okolo klávesnice tak, že sa jednotlivé klávesy akoby vnoria do tela základne. Tým, že je zapustená, sa tento efekt podarilo celkom dobre vytvoriť. Pointa je ale v tom, aby sa notebook, teda už tablet, pohodlne držal v ruke. Sú modely, kde klávesy zostávajú vysunuté a hoci je hardvérová klávesnica deaktivovaná, pôsobí to zvláštne. Tu sa po preklopení nebudú dať stlačiť a celkovo nám pripadalo držanie Yogy v tomto režime ako prirodzenejšie.

Nad klávesnicou je súprava stereo reproduktorov JBL a na tejto ploche nie je ani zapínacie tlačidlo. Tým, že ide o iný koncept počítača, výrobca ho logicky umiestnil na pravú hranu.

Výhradu máme ku kĺbu. Vieme, že tu sa hrá najmä na konvertibilitu, no v režime notebooku bude mnohých rušiť jeho povoľovanie a zmena polohy displeja. Pokým pracujete na stoje, je všetko v poriadku, stačí však aby ste pracovali počas cestovania a napríklad natriasaní vo vlaku a displej od určitej polohy začne padať. To platí aj keď zodvihnete Yogu zo stola, displej sa prepadne o pár stupňov.

Parametre a technológie

Výbava je hodná kategórie ultrabooku pre náročných. Procesor Intel Core i5-5200U 2,2 ÷ 2,7 GHz poskytne dobrý výpočtový výkon a navyše má len 7,5 maximálneho TDP. To je vynikajúce, prejaví sa to na výdrži akumulátoru, tiež aj na celkovo nízkej hlučnosti tohto modelu. RAM má kapacitu 8 GB a SSD disk 256 GB. Nie je tu čo pokaziť a tak získavate po každej stránke rýchly kancelársky stroj. Vystačiť si treba s integrovanou grafikou, no toto je stroj na prácu, nie na hranie. Preto sme s konfiguráciou spokojní. Aj tu je rozlíšenie displeja Full HD, no je jasné, že tu už treba dotykový displej.

V rámci multimediálneho využitia sme boli spokojní so zvukom reproduktorov. Stále sú to síce reproduktory prenosného počítača, no na filmy a niektoré hudobné žánre sme si s nimi vystačili. Dostupné sú utility na riadenie správy spotreby, podobne ako pri ostatných ThinkPadoch.

Výrobca vynechal možnosť výmeny akumulátoru. Toto hodnotíme neutrálne, je to o postoji každého z používateľov. Či reálne potrebuje meniť akumulátor alebo si po skončení životnosti kúpi nový počítač. Porty na ľavej hrane predstavujú jeden USB 3.0 port, slot na SIM kartu, audio konektor a čítačka SD kariet. Pravá hrana má HDMI port, dva USB 3.0 porty a tlačidlá na zamknutie orientácie displeja, ovládanie hlasitosti a vypnutie.

Hodnotenie

+ dizajn a odolnosť, podsvietená klávesnica, celkový výkon a výdrž, 15,6“ konvertibilný ultrabook

– padanie displeja pri pohybe alebo otrasoch

Cena: 1249 EUR

Zapožičal: Lenovo

Verdikt touchIT:

Acer Aspire V 15 Nitro 4K je podarený multimediálno-herný stroj. Nebudeme tajiť, že V15-ka na nás urobila pozitívny dojem. Zahrali sme si na nej hry aj postrihali video. Je to naozaj užitočný počítač či viac hráte alebo viac pracujete s multimédiami.

ASUS ZenBook UX305 je ultrabook na platforme Intel Core M. Aj vďaka tomu je rýchly a nevyžaduje aktívne chladenie. Je to skvelý počítač do kancelárie aj na prenášanie. Mali sme k nemu výhrady, no je to tým, že ZenBook chápeme ako prémiové produkty a očakávali by sme dokonalosť.

Fujitsu Lifebook T935 je manažérsky ultrabook. Má viac ako 4 režimy použitia vďaka otočnému kĺbu displeja. Je tenký, ľahký a vydrží pracovať počas celej pracovnej doby používateľa. Silný výkon je ukrytý v kvalitne spracovanom tele. Škoda softvérových a hardvérových nedorobkov, ktoré v tejto (cenovej) triede nemajú čo robiť.

HP EliteBook Folio 1020 profesionálny stroj, ktorý splní vaše najvyššie očakávania. Je to jeden z mála prenosných počítačov, ktorému len ťažko niečo vytknúť. Kvalitné telo, špeciálna klávesnica ako aj bezpečnostné prvky. To sú len základné charakteristiky ľadovca, ktorý ukrýva podstatne viac.

Lenovo ThinkPad T550 je druhý počítač, ktorý v našom teste dostal ocenenie. Je to skutočne pohodlný nástroj na prácu a dá sa bez problémov prenášať. Áno je to viac ultrabook na kancelársky stôl, v lietadle ho zrejme ani nerozložíte. Je odolný, má výbornú portovú výbavu a výdrž. Toto je jednotka na trhu medzi pracovnými ultrabookmi.

Lenovo ThinkPad S5 Yoga 15 je ukážka toho, že sa dá spojiť pracovný stroj s multimediálnou sériou. Ešte stále je to viac ultrabook na prácu, z multimediálne ladenej Yogy si požičal hlavne kĺb a reproduktory JBL. Prekážalo nám padanie displeja pri natriasaní a otváraní, no kto chce veľký počítač s možnosťou využitia ako tabletu, je to užitočný pomocník.

1 2 3 4 5 6

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.