Benq F5

F5_Black_1

Značka BenQ nie sú len projektory a to chce výrobca ukázať hneď na dvoch modeloch. My sme vyskúšali model F5, ktorý patrí medi cenovo dostupnejšie telefóny. Má moderné prvky, no ponecháva si štýl vyhotovenia z dávnejšieho trendu. A tak hneď na úvod hodnotíme toto skĺbenie ako podarené.

Dizajn a vyhotovenie

DSCN1621

Tenký dizajn je vec, ktorou sa nedá nič pokaziť. Dobre sa drží v ruke najmä vďaka zaobleným hranám. Svoj podiel má však aj mierne pogumovaný zadný kryt. Je veľmi príjemný na dotyk a oproti lesklým a hladkým zadným krytom dnešnej doby, je viac užitočný. Nestane sa, aby sa telefón pomaly šmýkal na nerovnom povrchu až naraz zistíte, že vám spadol. Zadná strana však priťahuje odtlačky prstov. Síce rovnako ako lesklé povrchy, no tu bezpečne o každom budete vedieť. Fotoaparát je zapustený a tvorí jednu líniu s krytom, takisto aj LED blesk. V spodnej časti zadnej strany je otvor pre reproduktor. Pri celkovej veľkosti a uchopení telefónu nebude dochádzať k jeho zakrytiu dlaňou. Tlačidlo na zapnutie displeja je na hornej hrane spolu s audio konektorom. Na boku teda zostalo len tlačidlo na úpravu hlasitosti. Aj tu je fotografovanie riešené softvérovo cez ovládací prvok v systéme. MicroUSB konektor je na spodnej hrane uprostred. Z pohľadu celkového dizajnu sa nám páčila kombinácia čiernej s prvkami ružovo-červenej farby. Tmavší odtieň nájdete pri lemovaní fotoaparátu a zadnom reproduktore, svetlejší v mieste reproduktora nad displejom. Priestor na SIM a pamäťovú kartu je pod krytom, akumulátor sa vybrať nedá.

Technológie a používanie

DSCN1618

Je jasné, že BenQ musí s príchodom svojich telefónov zaujať. A aj keď ide o cenovo dostupnejší model, nesmie vynechať unikátne rozšírenie. Jedným z nich je aj korekcia farieb displeja vzhľadom na osvetlenie. Je to výborná funkcia najmä v kanceláriách, kde sa používa studené biele svetlo. Z hľadiska ergonómie je označované ako „energizing“, no pri pohľade na displej môže potom unavovať oči pri pohľade na biele plochy. Najčastejšie pri čítaní kníh alebo prezeraní webu. Dostupné sú tri stupne korekcie a to aj priamo z menu záhlavia hlavnej obrazovky.

LowLight

Výrobca sa rozhodol vypustiť hlavné menu a tak sa všetky ikony programov ukladajú priamo na hlavné plochy. Netradičnou funkciou, no o to viac užitočnou, je ich ukladanie do jedného priečinka. V hlavnom menu tlačidiel je na to určený priečinok. Jeho pomenovanie „Nováčik“ nie je úplne správne, ale ľahko pochopíte, o čo ide a výrobca asi tento významový preklep doladí v niektorej z aktualizácii.

Páčilo sa nám však zapnutie displeja dvojitým klepnutím na displej. Je potrebné ho stále odomknúť, čo je dobre, a navyše netreba nahmatať tlačidlo na hornej hrane. Ideálny spôsob pre používateľov s menšími dlaňami.

BenQ F5 má HD displej, teda aj konceptom tela je telefón vhodný prakticky na akýkoľvek účel. Nám sa páčil ako čítačka článkov cez službu Instapaper alebo ako zariadenie na sledovanie filmov. Navyše má NFC a LTE. Vieme, samozrejmosť. No z pohľadu licenčných poplatkov sú aj toto funkcie, na ktorých sa šetrí aj vo vyššom segmente telefónov.

Systém nie je nijak výrazne upravený. Hlavné zmeny výrobca zapracoval na hlavnú obrazovku a pridal napríklad aktiváciu fotoaparátu hlasom alebo detekciu úsmevu. Detaily, no keď zoberieme cenu telefónu, potešia. Keď už sme pri fotoaparáte, musíme pochváliť fotky. No, zrkadlovka to nie je, ale nedajte sa pomýliť cenou. Toto je smartfón, ktorý za cenu 169 EUR fotí veľmi dobre a dostáva sa na pomyselné priečky TOP fotomobilov v cene do 200 EUR.

Hodnotenie

+ dizajn držanie telefónu, pogumovaná zadná strana, ukladanie nových programov do vyhradeného priečinka, fotografovanie v tejto cenovej skupine, NFC a LTE

– žiadne podstatné

Cena: 169 EUR

Zapožičal: BenQ

(Článok pokračuje na ďalšej stránke)

Značky:
1 2 3

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.