Nový model DTEK60 má parametre vlajkových lodí súčasností a zároveň ide o jeden z najbezpečnejších Android telefónov na svete.

Značka BlackBerry je známa svojimi unikátnymi zariadeniami s klávesnicou. To síce v poslednej dobe až tak nevidno, posledné modely Passport a Priv sú zatiaľ najaktuálnejšie s hardvérovou klávesnicou. Ďalšie BB chystá v budúcom roku. Koľko ich bude, nevieme. Firma prisľúbila minimálne jedno zariadenie s hardvérovou klávesnicou.

My sme sa pozreli na možnosti modelu DTEK60, ktorý je vítanou aktualizáciou predchádzajúceho modelu DTEK50. Vyzerá oveľa krajšie aj má špičkové parametre. No nie všetky novinky sa nám na novom modeli páčili.

Technické parametre

Model telefónuBlackBerry DTEK60
Operačný systémAndroid 6.0.1
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]4 / 32
ProcesorSnapdragon 820, 4-jadrový, max. frekvencia 2,15 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5,5 / 1440 × 2560
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2 LE, ABGNac, áno, áno, áno
Podpora sietíQuad Band, LTE
Fotoaparát / video21 Mpx, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 3000 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]26 / 336
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]154 × 75 × 7 / 165
KonektorUSB-C
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score106 930

Vyhotovenie

Výrobca stavil na tenký dizajn a 7 mm je naozaj výborný rozmer. Telefón patrí medzi tie najtenšie na trhu. Veľa možností už nemáte a v oblasti hrúbky mu ešte môže konkurovať Lenovo Moto Z. Na rozdiel od minulého modelu, je zadná strana chránená sklom Gorilla Glass a nie pogumovaným krytom. Vo výsledku máte síce nádherný telefón, no večne zašpinený odtlačkami prstov a tiež mierne klzký. Zo zadnej strany ale vystupuje fotoaparát, takže sa vám telefón nebude jemne šmýkať po stole. Musíme však dodať, že odtlačkov je trochu menej, ako býva zvykom. Je tu totiž špeciálna odpudivá vrstva, ktorá zabraňuje nadmernému špineniu.

Na hornú hranu sa ešte stále zmestil 3,5 mm audio konektor, na spodnej je USB-C konektor. Tlačidlá naboku nijako nevybočujú zo zaužívaných štandardov. Pribudlo však jedno navyše. Kruhové tlačidlo, ktoré je určené na rýchly prístup k používateľsky definovanej funkcii alebo aplikácii. Zo začiatku bude mýliť a budete sa ním snažiť zapnúť alebo vypnúť displej. Tlačidlo na vypnutie je na opačnej hrane a je dosť vysoko. V tejto verzii už nechýba čítačka odtlačkov. Je umiestnená na zadnej strane a tvorí takmer jednu líniu s krytom. Nad a pod displejom sú otvory na stereo reproduktory.

Bezpečnosť

Silnou stránkou tohto zariadenia je bezpečnosť. Ak nie ste skalný fanúšik BlackBerry, toto by vás mohlo presvedčiť. Telefón má špeciálne upravený Android a výrobca spravil zásahy už počas bootovania. O bezpečnosť sa stará aplikácia DTEK by BlackBerry. Tá sleduje oprávnenia aplikácií a to ako ich využívajú. Bežne totiž povolíte aplikácii prístup ku polohe a viac sa nestaráte. Nás napríklad upozornila, že cestovné poriadky si v noci o pol tretej vyžiadali prístup k polohe. Je to nepríjemné zistenia a takých budete mať s BB vo svete Androidu viac. Toto sa nám veľmi páčilo a celkovo sme zistili, ako sa aplikácie správajú na pozadí. Najmä ak ich považujeme za vypnuté. BB vás upozorní, keď sa nejaká aplikácia bude snažiť pristupovať k mikrofónu, robiť obrázky bez vášho vedomia, posielať SMS správy alebo pristupovať ku kontaktom či už zmieňovanej polohe.

Softvér

Nadstavba systému nie je taká efektná, ako v prípade iných značiek, no prináša viac užitočných vlastností. Napríklad rýchle zobrazovanie pohľadu na naplánované deň aj s udalosťami z emailov, telefonátov a SMS správ. Všetko je zobrazené na časovej osi a vy tak vidíte priebeh vášho dňa. Launcher, teda hlavná systémová nadstavba podporuje špeciálne zobrazenie widgetov. Stačí nad ikonou s tromi bodkami urobiť gesto prstom nahor a zobrazí sa widget. Nemusíte ich tak mať na hlavnej obrazovke. Páčilo sa nám aj nastavenie svetlej alebo tmavej témy naprieč celým systémom. Rozhranie od BB je fajn, pracovné, dalo by sa povedať. Nám prekážalo len mierne dlhšie odozvy, ktoré sa zvykli objavovať tak 10× počas dňa. Neprišli sme na to, kedy sa telefón jemne spomalil. Ďalšie problémy sme nezaznamenali.

DTEK60 ako jeden z mála telefónov podporuje rozšírenie úložiska o pamäťovú kartu tak, že sa tvári ako jedno úložisko. Android 6.0 s tým prišiel ako z hlavnou novinkou, no takmer žiadny výrobca neumožnil pripojiť kartu takpovediac do „RAIDU“ s interným úložiskom.

BlackBerry Intelligent Keyboard je ďalšia súčasť nadstavby a ide o špeciálnu klávesnicu. Tá by mala čo najviac uľahčiť písanie a miestami sa podobá na hardvérovú klávesnicu. Podporuje písanie v trochu jazykoch naraz. Kombináciu jazykov si môžete vybrať podľa seba. Zastúpená je aj slovenčina, no ako systémový jazyk je nám najbližší český. Slovenská lokalizácia rozhrania tu zatiaľ nie je. Pravdepodobne nie sme pre BlackBerry dostatočne zaujímavý trh. Písanie na klávesnici vyžaduje trochu cviku. Navrhované slová sa totiž zobrazujú nad vybranými klávesmi. Pohybom prsta nahor sa aktivuje návrh. Deň, dva spomalenia vašej produktivity a ťažkostí s auto korekciami, no potom ju budete ovládať celkom s istotou.

No a samozrejme nechýba BlackBerry Hub. Je to aplikácia, ktorá zobrazuje upozornenia a udalosti zo všetkých podporovaných aplikácií. Teda napríklad Facebooku, Twitteru, SMS správy, emaily atď. Pekná vec a boli sme s ňou spokojní aj z hľadiska rýchlosti aktualizácie. Občas sa totiž stalo, že všetky ostatné aplikácie, teda tie natívne pre danú udalosť, už oznámenie prijali. Nový email sa Gmaily dávno zobrazil, kým Hub ešte zobrazoval dávno vymazané emaily. Toto je už opravené a Hub sme naozaj mohli používať ako primárnu aplikáciu.

Fotografovanie

DTEK60 sa dá veľmi dobre použiť aj na fotografovanie. Nie je to síce Samsung Galaxy S7, ale fotí dobre. Či už s funkciou HDR alebo v makro režime. V našej fotogalérii nájdete pár fotiek, na ktorých môžete posúdiť kvalitu. Ocenili sme aj nakrúcanie videa v 4K. Možno zatiaľ nebudete potrebovať takúto funkciu, no je to plnohodnotná funkcia bez prekvapení. Napríklad v podobe nízkeho fps. Tu môžete vytvárať videá aj s 30 sn./s. Vtedy ale bez optickej stabilizácie.

Výbava a výkon

Po stránke výkonu ide o svižné zariadenie. Výrobca často aktualizuje systém. S trochou preháňania by sa dalo povedať, že sa budete cítiť ako majiteľ Nexusu. Na najnovší Android 7 si ešte budeme musieť počkať, no vylepšenia výkonu a opravy sú časté. Počas nášho niekoľko týždňového testu sme získali dve aktualizácie vylaďujúce systém. Postupne tak zariadenie nebude „lagovať“ a získate plynulý chod. Procesor Snapdragon 820 je dostatočne silný na náročné využívanie aj na moderné hry. Tým, že má tenké telo, bude sa viac zahrievať. Nie síce viac ako iné telefóny, no budete to viac cítiť. Práve kapacita 4 GB RAM sa nám oplatila pri hraní hier a návrate do systému. Tu sa prejavila rýchlosť a výhoda mať viacej RAM. No treba povedať, že aj AMOLED displej sa nám páčil. Bez vysokého rozlíšenia by sme sa zaobišli, ale AMOLED sa dá na slnku podstatne lepšie prečítať než obyčajný IPS displej.

Plusy

  • Dizajn a úzky profil tela
  • Fotoaparát
  • Bezpečnostné funkcie
  • Pamäťová karta aj ako spojenie s interným úložiskom
  • Celková rýchlosť telefónu
  • USB-C a rýchlosť nabíjania cez Quick Charge 3.0
  • Vynikajúci nástroj na prácu
  • Inteligentná klávesnica

Mínusy

  • Šmykľavá zadná strana
  • Chýba slovenská lokalizácia Androidu
  • Občasné spomalenie systému na 2-3 sekundy

Cena: 599 EUR

Zapožičal: BlackBerry

8.5 Najbezpečnejší smartfón

BlackBerry DTEK60 je príjemný telefón. Má parametre vlajkových lodí a výbornú hardvérovú výbavu. Je to zatiaľ najlepší telefón tejto značky na trhu. Zameriava sa na bezpečnosť a ponúka softvérové rozšírenia, ktoré inde nenájdete. Priaznivci tejto značky ho už možno majú, ostatným ho odporúčame. Hlavne ak hľadáte bezpečný telefón na prácu.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Hardvérová výbava 9
  • Rýchlosť 8
  • Výdrž 9
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.