Garmin pripravil akčnú kameru, ktorá vám naozaj prinesie potešenie z nevšedných záberov.

Jej veľkou výhodou je možnosť zaradiť do výsledného videa v efektnej podobe údaje zo snímačov (tzv. G-Matrix). Samotná kamera nakrúti veľmi pekné zábery aj vo vysokom rozlíšení 4K/30 fps a páčil sa nám aj systém stabilizácie obrazu.

Dizajn sa fakt podaril

Garmin navrhol VIRB Ultra 30 úplne inak ako predchádzajúce kamery VIRB a toto je presne dizajn, ktorý oceňujeme. Rozmerovo sa podobá na svojho hlavného konkurenta GoPro a umožňuje aj využiť všetky nástavce, ktoré sú určené pre tento typ kamery. Takýchto nástavcov je veľa, a to pre rôzne scenáre prichytenia. VIRB Ultra 30 sa dá dobre ovládať hlasom aj keď je to v angličtine. Povely ako „OK Garmin! Start recording“ však určite zvládne každý Slovák a dá sa to v praxi dobre využiť. Funguje to na vzdialenosť aj 10 metrov, závisí hlavne od sily vášho hlasu.

Na tele kamery nájdete microUSD port určený aj na nabíjanie kamery (to mohol byť radšej dnes častejší microUSB port) a microHDMI výstup. Kamera sa prepínačom dá nastaviť tak, aby hneď po zapnutí začala nahrávať video, čo je v teréne užitočné.

Keďže je tu rozhranie Bluetooth a kamera podporuje Bluetooth Audio, môžete k nej bezdrôtovo pripojiť headset alebo mikrofón a zachytiť tak zvuk vo vysokej kvalite.

Súčasťou dodávky je aj vodoodolné puzdro a viaceré držiaky

Vody ani prachu sa v puzdre nebojí

Kamera prichádza spolu s vodoodolným puzdrom a niekoľkými základnými nástavcami. Hneď po vybalení z krabice si ju môžete pripevniť na rovnú plochu alebo na prilbu. V zadnej časti kamery je dotykový displej s uhlopriečkou 1,75 palca, ktorý sa pohodlne ovláda prstom. Zároveň na displeji presne vidíte, čo nakrúcate. Keď dáte kameru do puzdra, môžete ju ponoriť do vody do hĺbky 40 metrov a pritom ju stále môžete cez priehľadnú zadnú časť dotykovo ovládať, čo je šikovné a praktické.

Na zadnej strane je dotykový panel, ktorý umožňuje pohodlné ovládanie aj po jej vložení do puzdra

Ako nakrúca a fotí?

Garmin VIRB Ulra 30 dokáže nahrávať obraz v rozlíšení 4K s 30 zábermi za sekundu, najčastejšie použitie bude asi Full HD rozlíšenie, keď môžete ísť až na 120 fps, a teda máte možnosť robiť aj efektné spomalené zábery. 3-osá stabilizácia funguje do rozlíšenia 1080p/60 fps. Všetky zábery sa dajú kombinovať s údajmi zo snímačov. Vo výslednom videu tak vidíte trasu, rýchlosť, zrýchlenie, nadmorskú výšku, ale napr. aj dobu pobytu vo vzduchu pri skokoch. Ak si dáte na hruď pás od Garminu, budete mať vo videu zachytený aj tep srdca. Kamera je vybavená mikrofónom a tento dobre funguje aj pri umiestnení kamery do puzdra.

Rovnako môžete zaznamenávať aj fotografie s rozlíšením 12 Mpx, využiť môžete sekvenčné alebo časozberné snímanie. Kvalita fotiek je výborná, oplatí sa to pri snowboardingu, cyklistike a pod.

Mobilná aplikácia a VIRB Edit

Kameru môžete spojiť s mobilnou aplikáciou cez Wi-Fi a s ňou môžete kameru ovládať, ale napr. aj vysielať svoje nakrútené videá priateľom naživo cez Facebook. Cez aplikáciu tiež sledujete živý náhľad na scénu a nahrávky si môžete prehrať. Samotnú kameru môžete ovládať tiež z hodiniek Fénix, ku kamere sa dá kúpiť aj diaľkové ovládanie.

VIRB Edit je desktopová aplikácia pre Windows a macOS a dokážete v nej kombinovať zábery z akčnej kamery VIRB s tzv. dátovou vrstvou – GPS a údajmi zo snímačov. Výsledkom je netradičný zážitok zo sledovania videa. VIRB Ultra 30 dokáže zaznamenať aj údaje aj z iných Garmin snímačov a všeobecne zariadení s rozhraním ANT+.

Takto sa dá editovať video a vložiť dátová vrstva do videa

Výdrž batérie – chceli by sme viac

Batéria je vymeniteľná, a to je dobre, lebo výdrž batérie je zatiaľ najväčšou nevýhodou tejto kamery. So zapojenými snímačmi a všetkými prepojeniami pri rozlíšení 4K/30 fps sme na plnú batériu dokázali zaznamenať obraz v dĺžke 43 minút. Keď sa uskromníte s prepojeniami, prejdete na nižšie rozlíšenie, tak môžete počítať s dobou nahrávania okolo 1,5 hodiny, čo už je použiteľné aj v teréne. Určite ale nezaškodí kúpiť si ďalšiu batériu (1250 mAh). Údaje sa nahrávajú na microSD kartu do kapacity 128 GB.

Skutočne GoPro Killer?

Kamera Garmin VIRB Utra 30 bola od svojho uvedenia označovaná ako zabijak GoPro kamier. Mali sme možnosť porovnať zábery VIRB Ultra 30 a GoPro Hero a takéto sú naše poznatky. VIRB Ultra 30 bez problémov porazí kameru GoPro Hero 4 v kvalite záberov rozdielom triedy. Nedávno sa však objavila kamera Hero 5 a tu je kvalita obrazu oboch kamier porovnateľná s menšími rozdielmi v sýtosti farieb, kde je Hero 5 o niečo lepšia. VIRB Ultra 30 má ale viditeľne lepšiu stabilizáciu obrazu. VIRB Ultra 30 je však súčasťou širšieho ekosystému Garmin. Hlavne spolupráca s viacerými snímačmi ako aj zaradenie dátovej vrstvy do videa, jeho strih priamo na mobile je dôvodom, prečo kamera od Garminu nad GoPro naozaj víťazí.

Cena: 429,90 EUR
Zapožičal: Garmin

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.