Vynovený EliteBook v rozmeroch displeja 13,3″ je ideálny počítač pre každého, kto nevie na akom mieste bude pracovať.

Páčilo sa nám najmä prémiové spracovanie a rýchlosť systému. Telo je z hliníka a slúži zároveň na lepšie odvádzanie tepla. Je tu totiž „m“ procesor od Intelu, a to nie hocijaký. V našej konfigurácii bol Intel Core m7 vPro, ktorý sa miestami podobal na klasickú i7čku.

Výhodou je, že tieto procesory stačí chladiť pasívne a nemáte tu žiadnu pohyblivú súčasť. Nový EliteBook 1030 G1 sa dá kúpiť v konfigurácii len s SSD diskami. Takže v žiadnom prípade ani v inej konfigurácii nebudete mať bežný disk a teda hlučnejší alebo na poškodenie náchylnejší notebook.

Stroj je precízne spracovaný o čom vás presvedčí celková pevnosť ako celku tak aj špeciálne kĺbu. Možno by sme prijali ešte väčší uhol otvorenia, no v praxi aj výrobcom nastavená maximálna hranica postačovala. Dokonca aj keď sa na notebook potrebujete pozerať postojačky a je umiestnený na stole. Klávesnica je tichá a má dva stupne podsvietenia. Komu by sa málilo, môžu ju pokojne obliať kávou alebo vodou. Tá vytečie zo spodnej strany kanálikom, ktorý je vidno zospodu.

Ide o profesionálny notebook do podniku, takže nechýba, okrem procesora s vPro, ani dokovací konektor na pravej hrane základne. HP pridalo aj svoju technológiu Sure Start, ktorá slúži na ochranu BIOS-u proti infikovaniu malwarom. Nechýba ani čítačka odtlačkov na pravej strane opierky dlaní.

Model/ParameterHP EliteBook 1030 G1
PCMark 83094
Home accelerated score3094
Work accelerated score4385
3DMark 11879
3DMark score879
Graphics score793
Physics score2114
Combined score834
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]379,1
Access time [ms]0,104
Batériové testy6:49
Powermark, Productivity test [hh:mm]6:49
Video Playback Time [hh:mm]4:50
Spotreba
Priemerná spotreba [W]14
Cena za rok [EUR]10,57
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]45,3

My sme testovali verziu s vysokým rozlíšením 3200 × 1800 px, no postačovalo by nám aj nižšie Full HD rozlíšenie. S optickým prispôsobením prvkov v systéme sa to razantne zlepšilo, no stále sú aplikácie, ktoré nepoužívajú systémové nastavenia fontov a prvkov. Vo výsledku budete mať tak miniatúrne tlačidlá, že na ne poriadne neuvidíte. Notebook sme nakoniec používali vo Full HD režime.

Konštatujeme, že v natívnom rozlíšení vyzerá systém veľmi dobre a grafika je neuveriteľné ostrá a jemná. Rozhodnutie o veľkosti rozlíšenia teda bude na vás.

Model notebooku / ParameterHP EliteBook 1030 G1
ProcesorIntel Core m7-6Y75 1,2 ÷ 3,1 GHz, 4 MB cache (max. 4,5 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR3
Pevný diskSanDisk 512 GB SSD
Displej13,3″, dotykový, max. rozlíšenie 3200 × 1800 pixelov
Grafická kartaIntel HD Graphics 515
Porty2 × USB 3.0, 1 × USB-C, HDMI, kombinovaný audio, dokovací konektor
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]310 × 210 × 16
Skutočná hmotnosť [kg]1,197
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalHP Inc
Cena (EUR s DPH)2069

Notebook je veľmi rýchly, ak prihliadneme na Core m procesor. Bežná kancelárska činnosť nebude nijako limitovaná. Dokonca sa dá na počítači strihať video. Jedine pri výslednej konverzii spoznáte, že toto nie je plnohodnotný Intel Core procesor, ale jeho úsporná verzia.

V každom prípade je to počítač, ktorý má dlhú výdrž pri práci na akumulátor. Zahrievanie budete pociťovať najmä zo spodnej strany.

Takisto sa viac zahrieva pravá časť od klávesnice a takisto jej tretina z pravej strany. Nič kritické, no procesor sa musí nejako chladiť, najmä takýto výkonný. Portová výbava odpovedá nízkemu profilu a v zásade nám chýbala len čítačka SD kariet. Potešila nás prítomnosť jedného USB-C portu. Ten sme využili či už s externým diskom alebo najnovšími smartfónmi.

Hodnotenie
+ pevné telo, nehlučný, žiadne pohyblivé súčasti, vysoký výkon, špičkový displej
– pravá časť opierky sa viac zahrieva

Cena: 2069 EUR
Zapožičal: HP Inc.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom októbrovom vydaní TOUCHIT č. 8/2016, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

8.0 Výkonný biznis notebook

HP EliteBook 1030 G1 je výborný notebook na prenášanie a prácu, kde vyžadujete vysoký výkon. Je to absolútne tiché zariadenie s tichou klávesnicou. Koncepčne ide o moderný stroj do firemnej sféry, no aj pre používateľov, ktorí potrebujú poriadny stroj na prácu. Beh a zladenosť so systémom Windows 10 bol veľmi dobrý. Nezaznamenali sme žiadne veľké komplikácie okrem občasného nerozpoznania čítačky odtlačkov.

  • Dizajn 8
  • Faktor mobility 7
  • Komfort 9
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.