Roar Pro je nástupcom produktovej série Creative Roar a je to vlastne v poradí tretí reproduktor, ktorý výrobca uviedol na trh.

Okrem toho je na trhu aj model iRoar. Model Roar Pro je veľmi dobre vybavený reproduktor a patrí medzi výkonné multimediálne reproduktory. Svojím konceptom sa uplatní nielen doma, ale dobre poslúži aj v modernej kancelárii. Dokonca aj ako súčasť prednášok, ideálne v klasickej konferenčnej miestnosti. K reproduktoru sa dá pripojiť cez Bluetooth aj mikrofón s názvom iRoar Mic, no ten sa predáva samostatne a stojí 79,99 eura. My sme ho testovali spolu s reproduktorom. Tentoraz už je potrebné reproduktor používať iba naležato.

V minulosti ste si ho pritom mohli postaviť na výšku dlhšou hranou vo forme základne. Naležato má totiž hore stredobasový 2,5“ menič, vpredu má dva výškové meniče s priemerom 1,5“ a na bokoch dva pasívne žiariče. To je celá zostava vo forme zvuku 2.1. Podporuje párovanie cez NFC, prepojenie cez Bluetooth a možnosť telefonovania a je vlastne na externom zdroji zvuku úplne nezávislá. Ani tu totiž nechýba slot na microSD kartu. Ak si reproduktor spojíte cez USB kábel, uvidíte jej obsah zároveň v počítači. To je vhodné na prenášanie dát, nielen hudobných, vo forme MP3, WMA a WAV, ale napríklad aj na záznam hovorov či hlasu, ktoré ste si cez reproduktor spravili. Nabíjanie funguje aj cez microUSB port. Ak cestujete, nepotrebujete so sebou nosiť klasický adaptér. Nabíjanie v tomto prípade funguje len pri vypnutom reproduktore.

RoarReproduktory

Horná strana má ovládacie prvky na úpravu hlasitosti, párovanie a zároveň prijatie telefónneho hovoru a tiež tlačidlo Roar. Ostatné sú na zadnom paneli. Tam ich je skutočne veľa. Je to tým, že reproduktor nepotrebuje počítač ani telefón. Ak v ňom máte pamäťovú kartu, môžete ovládať prehrávanie hudby priamo cez ovládacie prvky. Klasická zostava tlačidiel na pozastavenie, spustenie hudby, posúvanie skladieb alebo prepínač medzi náhodným či opakovým prehrávaním, splní všetko, čo používateľ potrebuje. Je tu aj prepínač na zapnutie a vypnutie mikrofónu a spustenie nahrávania. Čiže na plnohodnotné používanie nepotrebujete iRoar Mic. Ten sa hodí vtedy, ak ste na porade a potrebujete hovoriť do mikrofónu. Vtedy vás bude lepšie počuť a reproduktor môže zostať uprostred veľkého stola. Tu máme ale výhrady.

Mikrofón je podľa nás dosť drahý a ak ho nemáte blízko pri ústach, nebude vás dobre počuť. Pripínanie na oblečenie sme teda nevyužili. Navyše, po pripojení mikrofónu k reproduktoru sa okamžite zvýši hlasitosť. To vás môže prekvapiť, ak práve prehrávate hudbu a zapnete párovanie. K reproduktoru môžete pripojiť dve Bluetooth zariadenia súčasne, čo uľahčuje použitie s počítačom a telefónom. Zároveň podporuje kodeky aptX, ktoré sú určené na kombinovanie prenosu kvalitného zvuku a nízkej latencie. Nízka latencia v tomto prípade naozaj znamenala rýchle posúvanie prehrávanej pozície a okamžitého prehrávania tak rýchlo ako cez kábel. Nebudete už znevýhodnení pauzami pri preskakovaní pozície v skladbách.

Mikrofón

Takisto je zastúpené tlačidlo Tera Bass. Zmizol ženský hlas, ktorý bol síce príjemný, ale zbytočne zdržoval. Aktivovanie tejto funkcie je teda rýchlejšie. Novinkou je aj prepínač medzi tromi režimami prehrávania – Warm, Neutral, Energic. Tu sa teda dostávame ku zvuku. Ak chcete vyťažiť z reproduktora maximum, je potrebné aktivovať režim Tera Bass a najmä Roar. Ten je vhodný za bežného dňa a zosilní zvuk. Hlasitosť aj priestorové vnímanie zvuku dostane nový rozmer a tento režim sa nám páčil. Hodnotíme ho ako univerzálny režim na počúvanie hudby. V prípade špecifických melódií môžete Tera Bass vypnúť a vykonať nastavenie na úrovni nízkych tónov jemnejšie cez ekvalizér v počítači alebo telefóne.

Na večerné počúvanie môžete režim Roar vypnúť, hudba nebude tak rezonovať. Špecialitou sú potom tri spomínané režimy. Ako sme si overili, majú svoj zmysel. Niektoré rokovejšie skladby je vhodné pustiť v režime Energic, inak budú príliš dunivé a zastrené. Elektronická hudba v niektorých štýloch ako Deep House alebo tzv. Ibiza Lounge znie lepšie pri režime Warm. Každý si nájde tú správnu voľbu. Reproduktor sa dá prepojiť aj linkovým vstupom AUX a má na sebe aj USB konektor. Ten nabíja zariadenia výstupným prúdom 1 A.

Po zvukovej stránke sme boli s reproduktorom spokojní. Je treba si nájsť vhodné nastavenie. V niektorých prípadoch sa nám javil zvuk mierne zastrený, postačí vypnúť basovú funkciu. Funkciu Roar až na uvedené výnimky, povedzme večer, neodporúčame vypínať. Ak tospravíte, degradujete vlastne reproduktor na úroveň o polovicu lacnejšieho ekvivalentu. Je ale pravda, že funkcia Tera Bass nedeformuje zvuk, ako to býva v prípade lacnejších modelov. Môžete ju bez obáv používať. Jediná naša výhrada je, že nie je univerzálna na úplne všetky štýly, čo je celkom prirodzené. Reproduktor je výborný aj na ozvučenie fi lmov a hier. Je naozaj univerzál-ny. Detailné stredy a skutočne dynamické basy budete určite cítiť hneď pri prvom počúvaní. Ak by ste potrebovali, môžete ho špeciálnym MegaStereo káblom spojiť s druhým modelom Roar Pro.

Lifestyle_SB Roar Pro_with Phone_nowat_web2016_3_nowat

Hodnotenie:

+ nevídane bohatá výbava, možnosti využitia, špeciálne zvukové profily, profi reproduktor aj do firmy, priestorový efekt zvuku
– žiadne podstatné, mikrofón mal byť súčasťou štandardnej výbavy

Cena: 249,99 EUR
Zapožičal: Creative

Verdikt TOUCHIT

Creative Sound Blaster Roar Pro je multimediálny reproduktor s nevídanou výbavou. Poskytne bohaté ozvučenie miestnosti a špecializované funkcie, ktoré inde nenájdete. Cenovka je postavená tak akurát, mikrofón podľa nás nie je potrebné zatiaľ dokupovať.

Označenie reproduktora / Technické parametreCreative SB Roar Pro
Typ2.1
Celkový výkon RMS [W]neuvedené
Frekvenčný rozsah [Hz]neuvedené
Aux ináno
Bluetooth3.0
Výstup na slúchadlánie
NFCáno
Telefonovanieáno
Slot na microSD kartumicroSDXC
Ovládaniehlasitosť, hudba, hovory
Výdrž na akumulátor [hod.]10
Vyhotoveniekov
Hodnotenie Výsledky
Kvalita zvuku4/5
Výbava4/5
Pomer cena / výkon4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016 ako súčasť testu reproduktorov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.