Slúchadlá na cestovanie nemusia byť úplne tie najmenšie.

Toto je model s aktívnym odhlučnením, a preto sa hodí pre každého, kto často cestuje. Podľa výrobcu eliminujú až 87 % šumu z okolia. V praxi to znamená, že po nasadení na uši a zapnutí aktívneho filtrovania ruchov budete počuť hlasy, no výrazne stíšite napríklad zvuky pri cestovaní vo vlaku alebo lietadle. Aktívna technológia využíva dva mikrofóny, po jednom v každej mušli. Rozmerovo trochu klamú telom. Zmestili sa sem totiž 40 mm meniče a mušle kompletne obopnú vaše uši. Majú jemné polstrovanie obalené do koženky a skutočne pohodlne sa nosia. Nemusíte sa obávať veľkého tlaku z nosenia na hlave. Už na konštrukcii je vidno, že k nej výrobca pristupuje inak. Výrazné rozšírenie spojovacieho mosta vyzerá možno neprirodzene, no Aurvana ANC sadnú na uši ako uliate. Nikde netlačia a zároveň stabilne držia aj počas chôdze.

Pohľad na zložené mušle slúchadiel Creative Aurvana ANC

Pohľad na zložené mušle slúchadiel Creative Aurvana ANC

Výhodou je, že aktívna technológia odhlučnenia sa dá vypnúť. Aj vtedy sa dajú slúchadlá použiť. Na ľavej mušli je prepínač ANC, na pravej je priestor pre jednu baterku typu AAA. Baterka vydrží zhruba 40 hodín, ak sa vybije, stačí ju vymeniť. Pri vybitej baterke treba ANC vypnúť, inak slúchadlá nebudú fungovať. Dá sa z nich aj telefonovať, na kábli je mikrofón aj s multifunkčným tlačidlom. Balenie obsahuje pevné puzdro so zatváraním na zips a konektor do lietadla. Sú dostatočne odolné na prenášanie aj bez objemného puzdra. Mušle sa dajú sklopiť o 90°, a tak zaberú minimum miesta.

Počúvanie hudby v aktívnom režime je silne návykové. Jednak na odhlučnenie, no aj pre zvýšenie výkonu slúchadiel. Je to istá forma skreslenia zvuku, no dostanete z nich silnejší zvuk, najmä v oblasti stredov. Tie sú prenikavejšie, hoci celkovo zvuk sa nám javil ako mierne zastretý. Hudobne v oblasti vyváženia nemáme nijaké zvláštne výhrady. V skratke, nie sú úplne najpresnejšie, no ak chcete pohodlné slúchadlá s odrušením, môžu poslúžiť. Navyše, je tu kábel, ktorý sa nezamotáva.

product_aurvana-anc-front_headphone_web2016_8_nowat

Hodnotenie

+ na uši ako uliate, mäkké polstrovanie, 40-hodinová výdrž ANC, pevná konštrukcia
– mierne zvukové nepresnosti, minimálne odhlučnenie vlastnej reprodukcie

Zapožičal: Creative
Cena: 129,99 EUR

Verdikt

Creative Aurvana ANC sú ideálne na cestovanie alebo do kancelárie. Odhlučnia bežné okolité ruchy a aj dobre hrajú. Menšie nepresnosti im radi odpustíte. Pravdepodobne sa ich aj vy naučíte používať len so zapnutým ANC režimom kvôli čistejšiemu zvuku.

Parametre a hodnotenie testovaných slúchadiel:

Názov modelu / Technické parametreCreative Aurvana ANC
Typdrôtové, jack
Veľkosť meniča [mm]40
Odhlučnenie od okoliaaktívne
Funkcia handsfreeáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 22 000
Typ konektoraL konektor
Skutočná hmotnosť [g]183
Hodnotenie Výsledky
Vlastné odhlučnenie2/5
Odhlučnenie od okolia4/5
Kvalita reprodukcie4/5
Pomer cena / výkon4/5
Obchodné informácie Výsledky
Cena [EUR s DPH]129,99

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu slúchadiel, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.