Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Okrem jedného sú všetky stroje na platforme Intel. Jeden kúsok na platforme AMD predstavoval firemný notebook HP EliteBook 745 G2. Je to podarená platforma, mnohí výrobcovia však buď nemajú žiadne modely postavené na AMD, alebo ich nijak významne nepropagujú. A my dodávame, že je to škoda. Majú čo poskytnúť a s ich integrovanou grafikou získate slušný výkon v multimediálnom nasadení. Elektrická spotreba, to už je niečo iné. Ale niečo za niečo a mnohí vyššiu nominálnu spotrebu (neznamená automaticky nižšiu výdrž práce na batériu) určite ocenia.

test_notebookov_nowat

 

ASUS K501L

asus_K501_1A-Dark Blue-Metal_Top & Front_nowat

Modelová séria ASUS K501 je určená multimediálne zameraným používateľom. Nielen pre nich, nakoľko výrobca použil samostatnú grafickú kartu a tým sa stáva notebook vhodný aj na hranie hier. Bude k dispozícii v dvoch veľkostiach a to v našej 15,6″ verzii a 14″ verzii.

Telo je z hliníka, s výnimkou niektorých častí prednej a spodnej strany displeja. Veko má vertikálne brúsený hliník v čiernej farbe, čo dodáva multimediálnemu počítaču ten správny vzhľad. A na toto sú vlastne používatelia aj zvyknutí. Priaznivci značky teda ocenia zachovanie dizajnovej línie. Opierka na ruku a celá jej časť okolo klávesnice je z hliníka, už tradične v striebornej farbe. Je príjemná na dotyk a aj v letných dňoch bude pôsobiť chladivým efektom. Výrobca totiž pridal funkciu ICeCool, ktorá chladí celý notebook, no najmä jeho hornú časť okolo klávesnice. Ani pri vyššom zaťažení sa príliš nezahrieva a teplota šasi bude stále nižšia ako prirodzená teplota tela. Mierne vyššiu teplotu, stále však v uvedenej hranici, sme zaznamenali uprostred klávesnice v jej hornej časti.

Klávesnica nemá podsvietenie. Aj keď je čoraz bežnejšie, je vidno, že pri niektorých sériách notebookov sa mu výrobcovia stále bránia. Ocenili sme ale čistotu vzhľadu, na hornej strane nie je žiadny podsvietený prvok. Tlačidlo na zapnutie nad numerickou klávesnicou je strieborné a neruší svetlom. Na prednej hrane je zostava piatich LED diód a kto chce, tu má prehľad o aktivite disku, akumulátore, ale napríklad aj aktivácii leteckého režimu.

Parametre a technológie

Výrobca vybavil zariadenie procesorom Intel Core i5-5200U 2,2 ÷ 2,7 GHz, ktorý patrí medzi tie úspornejšie. Len 15 W TDP bolo priaznivo poznať na celkovej spotrebe. Toto nie je jediný komponent podieľajúci sa na spotrebe. Grafická karta NVIVIDA GeForce GTX 950M je vhodná na hry a zároveň, povedzme vo svojej kategórii, aj úsporná. S touto kartou sa dajú hrať aj nové hry. Nie na úplných detailoch, ale určite sa hrať dajú, a to aj na Full HD rozlíšení. Displej toto rozlíšenie má a vôbec nám neprekážalo, že nie je dotykový. Z počítača sa razom stáva nástroj na kancelársku prácu s dvoma oknami otvorenými vedľa seba. Samozrejme, aj nástrojom na strih videa. Toto je totiž karta, na ktorej budete môcť bez problémov strihať video vo Full HD. Pri HD rozlíšení náhľadov si ich môžete aj zrýchlene posúvať bez toho, aby sa začali zasekávať. Strihači vedia, o čom je reč.

Navyše, všetko je zabalené do tenkého tela, a tak aj takýto rozmer sa bude dať prenášať. Špecialitou je už zmienená technológia IceCool, ktorá nie je len o tom, aby ventilátor schladil vnútorné komponenty. Tie sú usporiadané tak, aby bolo chladenie čo najúčinnejšie.

Zaujímavé je samotné vetranie. Je pravda, že notebook „syčí“ aj keď na ňom nič nerobíte, no aj pri vyššej záťaži si zachováva podobnú hlučnosť/tichosť. Netreba sa obávať, že pri náročnom využívaní bude rušiť.

Reproduktory SonicMaster sú vhodné v tomto prípade viac na filmy ako hudbu. Majú o poznanie lepšie basy ako býva zvykom, no celkový zvuk sa nám javil plochý. Po zapojení slúchadiel je to už tradične „iná káva“.

Výbava portov je vyvážená. Naľavo je eternetový konektor, HDMI a dva USB 3.0 porty. Vpravo potom kombinovaný audiokonektor, dva USB 2.0 porty a čítačka SD kariet.

Hodnotenie
+ hliníkové telo, chladenie IceCool, povrchová úprava opierky na ruku, grafická karta aj na hry, 8 GB RAM, SSD cache na zrýchlenie 500 GB disku
– klávesnica nemá podsvietenie, plochý zvuk z reproduktorov

Cena: od 699 EUR
Zapožičal: ASUS

V letnom dvojčísle touchIT sme otestovali aj ďalšie kúsky:
ASUS Transformer Book Flip
HP EliteBook 745 G2
HP Spectre x360
Lenovo ThinkPad T450s
Lenovo Yoga 3

 

obalka_2015_3_nowatDokončenie tohto článku nájdete v letnom dvojčísle touchIT. 
Časopis je dostupný v novinových stánkoch za 1,99 eura.
Najvhodnejšou cestou pre dotyk s technológiami je rovno si ho predplatiť.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

 

 

 

 

 

Kompletný obsah nájdete tu:
obsah_nowat

Pozrite sa na výber zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Inteligentné hodinky – užitočné príslušenstvo alebo len hračka pre dospelých?

ET-SR750BWEGWW-41-0_nowat

Každý z výrobcov mobilných telefónov alebo tabletov už uviedol alebo ohlásil inteligentné hodinky. Toto príslušenstvo je aktuálne v kurze. Hodinky s databázou kontaktov však prichádzali na trh už v 80. rokoch minulého storočia. Takéto produkty predstavili Casio, Seico, Timex či Fossil. Tieto hodinky mali aj určitú spoluprácu s počítačom, ale ten správy čas pre ne ešte nenastal.

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowat

V pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Radíme: Ako na internet na dovolenke?

Internet dnes považujeme za samozrejmú súčasť nášho života. Zvykli sme si naň, a preto ho chceme používať všade. Aj v zahraničí na dovolenke. Nemusí to byť kvôli pracovným povinnostiam, ale kvôli tomu, aby sme zostali v kontakte s priateľmi, rodinou a prípadne sa s nimi podelili o fotografie a zážitky. Ponúka sa niekoľko spôsobov, ako byť online.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowat

Internetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Mobilné bankové aplikácie

titulka_nowat

O mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k vášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.