Automobil je stále najobľúbenejším a najvyužívanejším dopravným prostriedkom na celom svete a inak tomu nie je ani v našej krajine. Autami cestujeme do práce, za rodinou, na nákupy, na výlety a v neposlednom rade aj na dovolenky.

Väčšina Slovákov preferuje cestu na dovolenku práve automobilom, a to aj napriek cenovo dostupnej leteckej doprave. Autom veľmi radi a často cestujeme aj my, a preto sme pre vás pripravili súhrnný článok, ktorý vám môže byť pred cestou autom na dovolenku nápomocný.

Zameriame sa hlavne na to, čo pred cestou skontrolovať, načo si dávať pozor, čo nezabudnúť, a tiež vám odporučíme pár zariadení a aplikácií, ktoré by sa vám mohli hodiť.

Čo skontrolovať?

Úplným základom a nutnosťou je kontrola stavu vozidla. Veríme, že bez základnej kontroly stavu automobilu sa na dlhú cestu nevydáte. Nemusíte byť odborník a ani automechanik na to, aby ste si skontrolovali dôležité časti vášho automobilu. V prvom rade sú to pneumatiky – ich stav a správne nahustenie. Optimálne hodnoty nahustenia pneumatík nájdete zväčša na štítku v spodnej častí „B“ stĺpika alebo z vnútornej strany veka palivovej nádrže. Veľmi dôležitá je aj kontrola náplní, čo znamená skontrolovať hladinu oleja, chladiacej kvapaliny, brzdovej kvapaliny a tiež kvapaliny do ostrekovačov. Toto je úplný základ.

Auto by malo byť pred každou dlhšou cestou v 100 % stave, na to treba myslieť. Ak nebude, tak vám to môže spôsobiť starosti, o ktoré určite nestojíte.

Ak máte staršie auto, je vhodné mať v kufri trošku destilovanej vody a vhodného motorového oleja. Taktiež odporúčame skontrolovať povinnú výbavu, ktorá sa môže v závislosti od krajiny odlišovať. Nutnosťou je výstražný trojuholník, reflexná vesta (ideálne pre každého pasažiera – v niektorých krajinách je to povinné), lekárnička (odporúčame skontrolovať dátum platnosti) a rezervné koleso. To nemusíte mať iba za predpokladu, ak máte RunFlat pneumatiky alebo súpravu na bezdemontážnu opravu pneumatiky (väčšinou sprej). Medzi naše odporúčania patrí aj základná zostava náradia (ak viete, čo s ním robiť), LED baterka a náhradné žiarovky (ak ich ešte vaše auto niekde má).

Načo nezabudnúť?

Pred (nielen) dlhšou cestou sa uistite, že máte v poriadku povinné zmluvné poistenie (PZP). To dokladujete príslušným orgánom zelenou kartou, ktorá platí v celej Európe. PZP kryje iba tie škody, ktoré ste spôsobili vy druhej strane – vaše škody sú bez náhrady. Z toho dôvodu sa oplatí mať aj havarijné poistenie (závisí od vozidla). Ak ho máte alebo si ho chcete spraviť, tak si u poskytovateľa overte aj územnú platnosť. Môže sa totiž stať, že v krajine, do ktorej sa chystáte nebude platiť, čo asi nechcete.

Toto sa dá doplniť a doplatiť aj na krátke obdobie. Okrem poistenia automobilu nezabudnite ani na poistenie osôb. Ak cestujete ako rodina, tak sa môžete poistiť na dané obdobie spoločne a často aj veľmi výhodne, pričom do toho často spadá aj poistenie batožiny a cenností. Množstvo poisťovní má mobilné aplikácie, pomocou ktorých poistíte celú rodinu za pár minút, pričom nemusíte navštíviť žiadnu pobočku osobne. Dôležitým a nutným dokumentom v automobile je aj správa o nehode, ktorá by mala byť pre istotu aj v angličtine. Takúto správu stačí stiahnuť na internete a vytlačiť. Nič zložité, ale veľmi dôležité, aby ste ju mali.

Myslite na to, že ak naložíte auto množstvom batožiny a nasadne doňho plný počet pasažierov, tak sa citeľne zmenia aj jeho jazdné vlastnosti. Stabilita v zákrutách bude horšia, náklony intenzívnejšie a počítať treba hlavne s dlhšou dráhou počas predbiehania, ale aj brzdenia.

Ak idete na dovolenku cudzím – požičaným autom, tak by ste mali myslieť aj na oficiálne potvrdenie o zapožičaní vozidla. Ak vás zastavia policajti a vy ho mať nebudete, tak to môže byť veľký problém a v najhoršom prípade aj predčasné ukončenie cesty. Ak si auto požičiate, tak si vytlačte jednoduchý dokument o zapožičaní motorového vozidla na určitý čas, s ktorým treba navštíviť notára a dať ho úradne overiť. Samozrejme, aj s majiteľom vozidla. Ak to urobíte, tak predídete možným problémom. Pri požičiavaní auta z požičovne je takéto tlačivo samozrejmosťou. A nezabudnite si občiansky preukaz (platnosť v rámci EÚ a Švajčiarsko) a deti do 15 rokov musia mať cestovný pas. Ak ho nemáte, tak ho môžete pre vaše deti vybaviť aj zrýchlene – do dvoch pracovných dní za navýšený správny poplatok (do 6 rokov – 24 eur/od 6 do 16 rokov 39 eur).

Batožina správne a pasažieri na prvom mieste!

Počas nakladania batožiny do vozidla vždy dbajte na základné zásady správneho uloženia. Najťažšie predmety (kufre, vody a pod.) by mali byť vždy na samom spodku a čo najbližšie k operadlám druhého radu. Zabezpečíte ich tak proti prudkému posunu počas núdzového brzdenia, a tiež docielite nižšie ťažisko, ktoré je prospešné jazdným vlastnostiam. Ťažké predmety navrchu napomáhajú zvýšenému nakláňaniu sa vozidla v zákrutách a sú aj veľmi nebezpečné. Nebezpečný je však každý nesprávne uchytený alebo umiestený predmet, ktorý môže nabrať počas nárazu až niekoľkonásobok svojej váhy. Taktiež odporúčame, aby ste kufor zapratali iba po úroveň operadiel v druhom rade. Ak chcete ísť vyššie, nezabudnite na deliacu sieť. Tiež nebude na škodu, ak celú batožinu v kufri zabezpečíte proti pohybu sťahovacím pásom a pod. A nezabúdajte na maximálnu povolenú hmotnosť vozidla!

Pasažieri sú vždy na prvom mieste! Dbajte na to, aby mal každý pasažier dostatok priestoru a pohodlia, pričom sa do samotnej kabíny nesnažte natlačiť ďalšiu batožinu a veci, ktoré tu nemajú čo robiť. Do kabíny patria iba dôležité osobné veci, občerstvenie, pitný režim, prípadne nejaké hry pre deti, ktoré ich zabavia počas dlhej cesty. Ak máte málo miesta v kufri, pouvažujte nad strešným boxom, prípadne kompaktným prívesným vozíkom – nemusíte ich kupovať, dajú sa aj požičať. Správne sedenie je tiež veľmi dôležité, vždy seďte max. pohodlne, ale dbajte na bezpečnosť. Pre deti sú nutnosťou autosedačky a všetci pasažieri by mali byť za každých okolností pripútaní. Aktuálne je veľkým zlozvykom spolujazdcov alebo skôr spolujazdkýň, že si kvôli pohodliu vykladajú nohy na palubnú dosku vozidla. Toto, prosím, nikdy nerobte! Aj v prípade malej autonehody je to životu nebezpečná poloha.

Na alkohol za volantom zabudnite! Ak šoférujte, tak nepite. V niektorých krajinách sú určité hodnoty alkoholu v krvi povolené, ale odporúčame to radšej neriskovať.

Vodič by nemal zabúdať ani na pravidelné prestávky, dobrú hudbu a pitný režim. Počas dlhých ciest sú prestávky veľmi dôležité, ideálne po 3 až 4 hodinách šoférovania. Oceníte to nie len vy, ale aj posádka. Dajte si na čerpacej stanici dobrú kávičku, natiahnite kosti alebo zíďte z diaľnice a objavte miestne kaviarničky. Káva a energetické nápoje sú dobré, ale všetko treba požívať s mierou. Tieto chutné nápoje únavu potláčajú – neodstraňujú ju!

Zariadenia a aplikácie, ktoré by sa vám mohli hodiť

Ak cestujete s deťmi, tak je vhodné disponovať zariadeniami, ktoré ich dokážu zabaviť a nie sú náročné na prevádzku. Môžu to byť off-line hry, ale aj herné konzoly ako napr. Nintendo Switch. Taktiež je super mať k dispozícii tablet, do ktorého stiahnete hry a nahráte filmy alebo rozprávky, ktoré menšie deti zaručene ocenia, pričom si ich môžete pozrieť aj bez pripojenia na internet. K tomu patrí aj držiak na tablet, aby bolo pozeranie pohodlné a bezpečné. Kvalitný držiak kúpite už od 15 eur, ale treba si dať pozor na kompatibilitu s vyhotovením vášho auta. Dobrý držiak na smartfón ocení aj šofér, ktorý by mal vedieť, že telefón za sklo (na priame slnko) nepatrí. Ideálne je ho umiestniť nižšie na/pod palubnú dosku alebo do držiaka, ktorý umiestnite do výduchu ventilácie – klimatizácia bude telefón chladiť.

Tablet, slúchadlá, dobrá hudba, hry a mnohé iné zariadenia a médiá dokážu dlhú cestu autom spríjemniť. No nezabudnite ani na cestovné vankúše pod hlavu

Ak si beriete notebook, tak príde vhod aj menič napätia. Ten je cenovo dostupný a v určitých chvíľach neoceniteľný. Chýbať by vám nemala ani kvalitná autonabíjačka pre smartfón. Moderné autá majú integrované viaceré USB-A nabíjacie porty, takže vám stačia iba káble. Hodiť sa vám môže aj kvalitná powerbanka, ktorú využijete nielen v aute. Dostupné sú aj také, s ktorými naštartujete auto s vybitou batériou! Veríme, že smartfón máte, tak ho využívajte správne. Určite by v ňom nemali chýbať navigačné aplikácie ako Google Mapy a Waze. Tieto apky síce potrebujú dáta, ale tie už dnes nie sú problémom ani v zahraničí v rámci EU. Pred cestou však odporúčame stiahnuť aj jednu off-line navigáciu, napr. Sygic, s mapami krajín, cez ktoré pôjdete. Vhod môžu prísť aj aplikácie ako Trivago, AirBnB a Booking.com. Výhodou aktuálneho nastavenia roamingu u všetkých operátorov je to, že mobilné dáta máte bezplatne dostupné aj v zahraničí, rovnako ako doma.

Veríme, že aj tieto odporúčania vám pomôžu zvládnuť vašu cestu bez akýchkoľvek problémov a že si každú dovolenku alebo trip autom užijete na maximum. Pekné leto a krásne zážitky, milí čitatelia!

Tablet, slúchadlá, dobrá hudba, hry a mnohé iné zariadenia a médiá dokážu dlhú cestu autom spríjemniť. No nezabudnite ani na cestovné vankúše pod hlavu

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE