Moja éra s meraním denných aktivít sa datuje štyri roky dozadu, kedy sa na mne začali prejavovať každodenné problémy sedavého zamestnania – pocit ťažkých nôh, boľavé kríže či bolesť hlavy. Chcelo to viac pohybu. Začal som sa obzerať po nejakom fitness náramku, ktorý by ma k pohybu motivoval a nastavil mi zrkadlo.

Uznávam, že v mojom prípade revolúciu vyvolala práve prvá generácia náramku Xiaomi MiBand, ktorý bol ešte bez displeja, iba s troma diódami a za smiešnu cenu. Neskôr som prešiel na druhú generáciu s displejom, potom na náramok od Honoru. Všetky mali svoje pre a proti, no najväčšími nedostatkami bol displej, ktorý bol malý a zle viditeľný, alebo aplikácia.

Investovať do drahých športových hodiniek s krátkou výdržou na batériu sa mi veľmi nechcelo. Strážim si financie a snažím sa dostať čo najlepšiu hodnotu za peniaze. Kúpil som si Xiaomi Amazfit Pace. Super viditeľnosť displeja na priamom slnku, vstavané GPS, presné merania. Človek by si povedal, že už je aj vlk sýty aj ovca celá. Ale nie. Stále tomu chýbal správny rozmer – dobrá aplikácia.

Ako som dospel ku Fitbit Versa

Po dlhom zvažovaní a obzeraní sa, som sa rozhodol kúpiť si hodinky Fitbit Versa. Používa ich môj veľmi dobrý kamarát a takisto kolega Roman v redakcii. Dve referencie od ľudí, ktorým plne dôverujem, boli dostatočným dôvodom na to, aby som s nákupom dlho neváhal. Hodinky som si kúpil.

Hardvérovej výbave a funkciám samotných hodiniek sa v tomto článku nebudem venovať, pretože ich dobre zosumarizoval Roman v podrobnej recenzii. Za seba dodám, že mi po hardvérovej stránke vyhovujú a napríklad absenciu GPS snímača zatiaľ nepociťujem, pretože som všetky vonkajšie športové aktivity vykonával spolu s telefónom.

V prípade Fitbit Versa to funguje tak, že sa pri vonkajšej športovej aktivite spárujú s mobilom a vyšlú mu pokyn, aby začal zaznamenávať GPS. Vo výsledku tak máte presne zmapovanú trasu (za predpokladu, že máte aj dobrý mobil s presným GPS snímačom).

Aplikácia je pre mňa alfa a omega

Hlavnou devízou Fitbitu je to, že pri aplikácii cítiť roky vývoja a skúseností a nejde o softvér šitý horúcou ihlou. Aplikácia je vyladená s peknou grafikou a funkciami. Jej úvodnú obrazovku si dokážete prispôsobiť podľa seba. Ktoré údaje chcete mať zobrazené na úvodnej stránke je na vás.

Najpodstatnejšie informácie však máte na dosah. Počet krokov, prejdenú vzdialenosť, počet spálených kalórií, prejdených poschodí či celkový čas aktivity.

Oceňujem aj detailné a presné meranie spánku, vďaka ktorému som si z dlhodobého hľadiska dokázal štatisticky analyzovať, čo robím zle, keď sa cítim nevyspatý, napriek tomu, že som spal aj osem hodín. Viem si celkom predstaviť, že s takýmito štatistikami aktívne pracujú aj profesionálni športovci, ktorí regenerácii venujú podstatne viac času, ako ja.

Socializing aj pre introvertov

Hoci nie som introvert, otvorene priznávam, že zdvorilostné smalltalky v obľube nemám. Rovnako nie som ani úplne súťaživý typ, hoci sa považujem za priebojného. Prečo to píšem?

Pretože aplikácia Fitbit ponúka aj sociálne rozhranie, ktoré je určené naozaj pre všetkých, čiže aj pre mňa. Ak máte kamarátov, ktorí tiež používajú Fitbit, môžete ich vyzvať do rôznych súbojov. Napríklad kto urobí najviac krokov za celý pracovný týždeň, cez víkend, alebo kto rýchlejšie dosiahne denný cieľ krokov. Súbojov je v ponuke niekoľko.

Počas súboja vás aplikácia motivuje povzbudzovaním, že váš kamarát je už pred vami, alebo že vám chýba XY krokov, aby ste ho dobehli. Po skončení súboja získavate virtuálne medaily.  Vo výsledku je to len o vašom nastavení a o tom či sa skutočne chcete hýbať. Žiadna aplikácia vás k tomu neprinúti. Mne sa však tento aspekt páči.

Ak by ste nemali kamarátov s Fitbitom, Fitbit je veľká komunita po celom svete a v rámci ponúkaných skupín sú vyslovene ľudia, ktorí vyzývajú, aby ste si ich pridali a súťažili s nimi. Čiže súťažiť môžete aj s ľuďmi z iných kútov sveta.

Či už s Fitbitom alebo bez, kúpte si fitness tracker

Pokiaľ netriete biedu a dokážete si odložiť za nejaký čas povedzme 30 eur, skúste ich investovať do fitness náramku. Z tých lacnejších odporúčam Xiaomi MiBand 3. Ak ste si doteraz dennú aktivitu nemonitorovali a tiež bojujete s tým, že vás bolia kríže, tŕpnu vám nohy, menej vládzete, bolieva vás hlava, možno sa dozviete, že za celý deň neurobíte ani 3000 krokov. Koľko času potom trávite na čerstvom vzduchu a v pohybe?

Pritom zdravotné minimum pre dospelého človeka začína niekde okolo 8 až 10 tisíc krokov. Zdravotné benefity vám túto investíciu vrátia. Niekoľkonásobne. Viem o čom hovorím. Chôdza je totiž najlacnejším rehabilitačným nástrojom nášho tela a je škoda ho nevyužiť naplno.

Kompletný seriál TOUCHIT odporúča hľadajte TU.

Prečítajte si aj:

Alfawise T1: Lacné inteligentné hodinky z Číny, ktoré prevýšili naše očakávania

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.