Cestujete často? Potom sa nechajte inšpirovať naším výberom aplikácií pre cestovateľov. Možno väčšinu z nich už poznáte, avšak snáď v našom zozname nájdete aj takú, ktorá vám skutočne uľahčí život. Či už počas dovoleniek alebo služobných ciest.

SkyScanner a KAYAK

Pokiaľ nenechávate kompletnú starostlivosť o vašu dovolenku cestovnej kancelárii, výber letenky býva pravdepodobne prvým krokom plánovania novej cesty. Nie je umenie kúpiť si letenku, je však umenie kúpiť lacnú letenku. S touto úlohou pomôžu viaceré aplikácie, pričom my v redakcii používame kombináciu služieb SkyScannerKAYAK. Obe majú k dispozícii aj webové rozhranie, avšak mobilné aplikácie preferujeme kvôli notifikáciám priamo do telefónu. Tie si často všimnete skôr, ako email v zástupe rôznych newsletterov.

KAYAK sa nám osvedčil na hľadanie najlacnejších leteniek do konkrétnej lokality alebo na konkrétny termín. V aplikácii si jednoducho vytvoríte pravidlo a KAYAK bude automaticky sledovať vývoj cien. V pravidelných intervaloch vás upozorní na to, či je aktuálne najlacnejšia letenka do vami zadanej lokality drahšia alebo lacnejšia, ako pred pár dňami. Z dlhodobého hľadiska je to užitočná funkcia, pokiaľ máte flexibilnú dovolenku a viete si prispôsobiť prácu práve dostupnému termínu. Nejde pritom o last-minute akcie, niekedy takto nájdete lacnú letenku aj polroka v predstihu. Prípadne môžete sledovať vývoj cien na vami zadané obdobie.

Google Play
App Store

 

SkyScanner odporúčame ako alternatívu na sledovanie vývoja cien. Aj v tomto prípade si môžete zadefinovať iba lokalitu a čakať, čo vám aplikácia bude generovať. SkyScanner má tú výhodu, že korektne sleduje aj lety spoločnosti Ryanair. Druhou praktickou vlastnosťou je možnosť sledovať vývoj cien v prípade konkrétneho letu. V tomto prípade ide trochu o riziko, pretože ceny letov sa môžu pohybovať oboma smermi, ale už sa nám viackrát stalo, že napr. Ryanair v rámci rôznych sviatkov výrazne zlacňoval letenky, ktoré sa tak dali zohnať aj za zlomok ceny.

Google Play
App Store

Facebook

Aplikáciu Facebook určite netreba nikomu predstavovať. Táto sociálna sieť začína predstavovať v posledných rokoch pre cestovateľov prínos a nemyslíme tým iba možnosť zdieľať fotky z dovolenky. Na Facebooku nájdete hodnotenia podnikov, spoločností a reštaurácií. Hoci nedosahujú takú kvantitu ako v prípade služby TripAdvisor, môžu pomôcť. Facebook sme však do nášho zoznamu zaradili kvôli tomu, že skupiny a FB stránky ako Tour De Svet – Lacne Cestovanie, Letenky za babku, Travel Hacker a cestujemespolu často upozorňujú na lacné letenky a prípadne aj ubytovanie (platí najmä v prvých dvoch prípadoch). Alebo obsahujú užitočné rady, ako za lacný peniaz navštíviť aj skutočne exotické miesta. Travel Hacker je dobrým zdrojom informácií pre každého, kto chce cestovať bez cestovnej kancelárie a za rozumný peniaz, ale nevie, ako na to. Určite odporúčame.

Google Play
App Store

Booking.com

Opäť jedna z aplikácií, ktoré sú medzi cestovateľmi dobre známe. Booking je služba, pomocou ktorej si jednoducho nájdete ubytovanie. Stačí zadať odkedy, dokedy, kde a vybrať si z bohatej ponuky dostupných ubytovaní. Booking.com oceníte aj v prípade, že cestu plánujete s polročným predstihom, ale aj vtedy, keď ostanete uprostred sveta bez ubytovania a potrebujete niečo súrne nájsť. Jedným riešením je ísť do najbližšieho hotela, druhým riešením je skontrolovať dostupné formy ubytovania cez Booking.

Google Play
App Store

TripIt

TripIt je užitočná aplikácia, ktorú ocenia najmä pravidelní cestovatelia. Ide totiž o pomocníka, ktorý sa postará o manažovanie vášho výletu. Na jednom mieste máte k dispozícii informácie o lete a prípadne aj hoteli. Ubytovanie je druhotná vlastnosť, avšak vždy aktuálne informácie o lete sú niekedy na nezaplatenie.

TripIt dokáže váš výlet vytvoriť automaticky, ak prepošlete email s potvrdením leteniek na emailovú adresu plans@tripit.com. Aktuálne môžete zadať všetky údaje manuálne, avšak preposlanie emailu je praktickejšie riešenie. Váš výlet sa objaví v zozname ciest v aplikácii a až do odletu sa nemusíte starať o nič. Deň pred odletom vám aplikácia pripomenie možnosť online check-inu a počas letu zobrazuje vždy aktuálne informácie o odletovej bráne atď. Na prípadnú zmenu vás upozorní.

Aplikácia obsahuje aj pokročilé funkcie, ktoré sú súčasťou platenej Pro verzie, ako je sledovanie exspirácie nalietaných míľ, odporúčaný výber sedadla v lietadle, informácie o salónikoch atď. Užitočných vlastností je naozaj dostatok a môžu zvýšiť váš komfort z cestovania. Ako sme už však spomenuli, TripIt predstavuje tým väčší prínos, čím častejšie cestujete.

Google Play
App Store

Uber

Uber funguje na Slovensku v Bratislave a vo svete ide taktiež o známy a obľúbený nástroj na získanie šoféra. Aplikáciu sme do nášho zoznamu nezaradili kvôli tomu, aby sme vysvetľovali jej spôsob fungovania, ale skôr kvôli tomu, aby sme zvýraznili využiteľnosť tejto služby takmer na celom svete. My sme s Uberom jazdili v Amerike, v európskych krajinách, ale aj na Bali (hoci, tam si treba dávať pozor, lebo v niektorých lokalitách ostrova je služba zakázaná). Ide jednoducho o typ služby, ktorý funguje prakticky všade a rovnako. Nemusíte zisťovať, ako fungujú lokálne taxíky a dávať si pozor na prípadné podvody na turistov. Jednoducho si zavoláte Uber a idete.

Google Play
App Store

Google Maps

Ďalšia zo služieb, ktorú určite veľmi dobre poznáte, ale možno ju nevyužívate naplno. Mapy Google sú predinštalované v každom Android zariadení, sú dostupné aj pre platformu iOS a ich výhoda spočíva v dvoch praktických funkciách. Podporujú offline režim, takže si prakticky hocakú časť mapy môžete stiahnuť do zariadenia a zistiť tak svoju lokalitu aj bez pripojenia do internetu. Druhá praktická funkcia je, že Mapy Google poznajú verejnú dopravu mnohých miest v zahraničí. Dá sa povedať, že akúkoľvek metropolu navštívite, vždy sa môžete v MHD orientovať iba pomocou aplikácie Google Maps. Tá totiž poradí, ako sa kam dostanete najefektívnejšie a naplánuje vám aj prechody. Pozor však, verejná doprava funguje iba s pripojením do internetu.

Google Play
App Store

Google Trips

Aplikácia Google Trips predstavuje vylepšenú verziu Google Maps s dôrazom na turistov a cestovateľov. Aj v tomto prípade si môžete stiahnuť offline mapu, avšak aplikácia kladie veľký dôraz na zaujímavé miesta v okolí a v prípade potreby vám naplánuje aj celý itinerár. Google Trips odporúčame používateľom, ktorí počas cestovania radi spoznávajú nové miesta. Pomocou tejto aplikácie si jednoducho nájdete tie najzaujímavejšie atrakcie. Príjemným bonusom je, že ak používate službu Gmail, v Google Trips sa zobrazia aj užitočné informácie k vášmu výletu, ktoré máte v emailovej schránke od Googlu.

Google Play
App Store

Sygic Travel

Sygic Travel je podobná aplikácia ako Google Trips. Sygic však kladie väčší dôraz na extra informácie, takže zatiaľ čo Google Trips možno definovať ako sumár atraktívnych miest, Sygic Travel je digitálny vreckový sprievodca. Aj v tomto prípade nájdete atraktívne miesta vo vašom okolí, avšak máte o nich poruke podrobnejšie informácie, ako je krátka charakteristika, informácie o vstupnom atď. Tento typ informácií aplikácia Google Trips nie vždy obsahuje. Sygic Travel sa vďaka tomu hodí aj pri plánovaní výletov na cestách, ale aj v situáciách, keď sa niekde ocitnete a chcete mať rýchly, ale komplexný prehľad o zaujímavostiach vo vašom okolí, ideálne priamo v jednej aplikácii bez nutnosti čokoľvek ďalšie robiť. Offline režim nechýba.

Google Play
App Store

TripAdvisor

TripAdvisor je najväčšia internetová komunita cestovateľov. Táto aplikácia príde vhod najmä pri plánovaní toho, čo chcete robiť a kde chcete jesť. Či už ide o okamžitú situáciu alebo plánovanie na niekoľko dní, týždňov vopred. Mobilná aplikácia je pomerne jednoduchá, avšak svoj účel plní a okrem hľadania názorov iných používateľov sa môžete aj vy veľmi jednoducho stať tým, kto radí a hodnotí ubytovanie, reštaurácie, atraktivity a ďalšie veci.

Google Play
App Store

Prekladač

Počas cestovania nie je nič horšie, ako natrafiť na jazykovú bariéru, ktorá zabraňuje komunikácii. Niekedy pritom ide o dôležité situácie, keď je schopnosť dohovoriť sa dôležitá. Riešením môže byť aplikácia Prekladač od Googlu. Podporuje viac ako sto jazykov a pri mnohých z nich je dostupný aj offline režim, takže sa dohovoríte aj v prípade, že nemáte k dispozícii internet. Prekladač radíme do kategórie aplikácií, ktoré sa oplatí mať nainštalované v telefóne, len pre istotu. A nezabudnite si do offline režimu stiahnuť potrebné jazyky.

Google Play
App Store

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Nechajte nám správu