Spoločnosti oznamujú spoluprácu pri projekte Aerial Ridesharing.

Uber a Hyundai Motor Company oznámili novú spoluprácu pri vývoji lietajúcich taxíkov Uber Air Taxi, ktoré v budúcnosti poslúžia na leteckú prepravu. Na veľtrhu spotrebnej elektroniky Consumer Electronics Show (CES) v americkom Las Vegas zároveň odhalili model štúdie lietajúceho stroja v plnej veľkosti.

Hyundai a Uber na CESe

Hyundai a Uber na CESe

Hyundai je prvou automobilkou, ktorá sa pripojila k iniciatíve Uber Elevate. Do partnerstva prináša schopnosti veľkosériového výrobcu automobilov a rekordné predaje vo výrobe elektrických vozidiel. Predstavená štúdia lietajúceho stroja vznikla čiastočne pomocou otvoreného konštruktérskeho procesu spoločnosti Uber. Ide o prístup inšpirovaný NASA, ktorý zrýchľuje prvotné inovácie tým, že voľne sprístupní koncepty konštrukcie lietajúcich vozidiel a každá spoločnosť ich môže potom použiť a upraviť si ich pomocou vlastných technológií
na inovatívne modely lietajúcich taxíkov.

Hyundai a Uber na CESe

Hyundai a Uber na CESe

V rámci tohto partnerstva bude Hyundai vyrábať a rozmiestňovať lietajúce stroje a Uber poskytne služby potrebné pre podporu leteckej prepravy, prepojenie na pozemnú dopravu a zákaznícke rozhranie prostredníctvom siete na spoločné využívanie leteckej prepravy. Obe strany zároveň spolupracujú na konceptoch infraštruktúry pre podporu pristávania a vzletu tohto nového druhu vozidiel.

V rámci prípravy na toto oznámenie spustili spoločnosti Hyundai a Uber Elevate spoluprácu na PAV (Personal Air Vehicle – osobný lietajúci stroj) model S-A1, ktorý pri vývoji elektricky poháňaného vertikálne vzlietajúceho a pristávajúceho stroja (eVTOL) na spoločnú leteckú dopravu využíva inovatívny konštrukčný postup. Iniciatíva Elevate odvodila tento proces od dávnejšieho prístupu NASA. Agentúra NASA uvoľnila pre verejnosť viacero konštrukčných konceptov, čím inšpirovala mnohé spoločnosti pri urýchlení vývoja spoločných vývojových prototypov najmä z hľadiska nových konceptov aerodynamiky a naštartovala viaceré inovačné procesy v oblasti tvaru krídel, hluku, aerodynamiky a overovania pomocou simulácií.

Výsledkom je štúdia modelu Hyundai S-A1 predstaveného na veľtrhu CES, ktorý odráža predchádzajúce štúdie lietajúcich strojov typu eVTOL spoločnosti Uber Elevate:

  • Lietajúci stroj je navrhnutý na cestovnú rýchlosť do 180 míľ/h (290 km/h), letovú výšku 1 000 – 2 000 stôp (300 – 600 m) nad povrchom a na lety do vzdialenosti do 60 míľ (100 km).
  • Lietajúci stroj od spoločnosti Hyundai bude 100 % elektrický, používajúci rozložený elektrický pohon a počas špičky bude na nabitie potrebovať päť až sedem minút.
  • Lietajúci stroj od spoločnosti Hyundai bude používať rozložený elektrický pohon napájajúci viacero rotorov a vrtúľ uložených v ráme po obvode lietadla, čo zvýši bezpečnosť a zníži akékoľvek riziko zlyhania. Použitie viacerých malých rotorov zároveň zníži hluk v porovnaní s veľkými vrtuľníkmi poháňanými spaľovacími motormi, čo je v mestách podstatná vlastnosť.
  • Model je navrhnutý tak, aby vertikálne vzlietal a pristával a počas letu sa zmenil na lietadlo s krídlami.
  • Lietajúci stroj spoločnosti Hyundai bude mať zo začiatku pilota, no časom prejde na autonómnu obsluhu.
  • Kabína je navrhnutá pre štyroch pasažierov, umožňuje jednoduché nastupovanie aj vystupovanie, pričom sa vypustilo prostredné sedadlo, čím vznikol priestor na batožinu.

Vstup do epochy bezproblémovej mobility znamená pre značku Hyundai začiatok mestskej mobility budúcnosti, ktorá obsahuje koncept PAV prepojený s novým druhom pozemnej prepravy s označením Purpose Built Vehicle (PBV) – účelové vozidlo. Vízia spoločnosti Hyundai ráta s vytvorením komunít okolo dopravných systémov budúcnosti, ktoré sa zamerajú na nový koncept infraštruktúry s označením Hub. Keď sa viacero vozidiel typu PBV a PAV pripojí a začnú sa nabíjať v Hube, vytvoria nový druh verejného priestoru, kde sa môžu stretávať rôzne skupiny ľudí.

Foto: Ondrej Macko

Zdroj: Uber, Hyundai, vlastné

Značky:

Xénia Rybáková

Xénia Rybáková
Zaujíma ma všetko čo je smart, či inteligentné. V domácnosti, na ruke, či v ruke, ale aj nové technológie na kolesách.

Nechajte nám správu