Uznávaní odborníci a nositelia Nobelovej ceny ocenili projekty domácej diagnostiky
chronického ochorenia obličiek a počítačového videnia.

Najprestížnejšia vedecká súťaž na svete, Intel ISEF, bola aj tento rok pre Slovákov úspešná. Projekt Martina Holického z Bratislavy o domácej diagnostike chronického ochorenia obličiek získal tretie miesto s cenou 1000 USD v kategórii zabudovaných systémov a projekt mapovania a orientácie v 3D priestore Daniela Zvaru zo Žiliny získal jedno tretie miesto s cenou 1000 USD v kategórii systémových aplikáciách a dokonca aj jedno špeciálne ocenenie – štvrté miesto s cenou 500 USD, ktoré udeľuje SPIE, medzinárodná spoločnosť pre optiku a fotóny.

Mladí Slováci uspeli v konkurencii viac ako 7 miliónov mladých študentov. Okrem ocenených vedcov sa finále zúčastnili aj Lukáš Janošík a Erik Schmotzer. Ich projekty sme predstavili v článku o inováciách zo Slovenska.

Daniel Zvara prezentuje projekt počítačového videnia v Bratislave. V Amerike získal dve ocenenia

Daniel Zvara prezentuje projekt počítačového videnia v Bratislave. V Amerike získal dve ocenenia

Daniel Zvara uspel s projektom, ktorý je inšpirovaný ľudským videním. Využíva 2 kamery (oči), pomocou ktorých vytvára trojrozmerný model priestoru okolo seba. Tieto údaje mu stačia, aby sa dokázal pohybovať. Systém je vybavený inteligentným algoritmom, ktorý dokáže rozpoznať polohou zariadenia v priestore a vie, ako sa dostať na zadané miesto.

Súčasťou riešenia je vlastný softvér. Daniel Zvara pri svojej práci využíva aj existujúce algoritmy, ktoré sa snaží optimalizovať a vylepšovať. Uvedomuje si dôležitosť mobilných zariadení a preto systém prispôsobuje aj pre tento segment.

Projekt momentálne testuje na malom robotickom vozidle (jeho základom je dostupný ARM procesor a lacné webkamery), ale v budúcnosti by rád minimalizoval hardvérové komponenty a rozšíril využitie systému pre potreby rozľahlých priestorov. Chce vytvoriť systém, ktorý umožní robotom (či robotickým autám) pohybovať sa po meste.

Daniel Zvara chce naučiť počítače vidieť

Daniel Zvara chce naučiť počítače vidieť

18-ročný Martin Holický chce, aby sme si mohli pohodlne vyšetriť obličky aj doma. Rýchlo, jednoducho a bez nutnosti návštevy lekára. Tomuto účelu má slúžiť zariadenie nefroStat, ktoré dokáže pomocou komerčných testovacích prúžkov stanoviť, ako obličky fungujú.

Používanie prístroja je jednoduché a pripomína test cukru v krvi. Pichnete si do prsta a pár kvapiek krvi utriete do prúžku. Ten následne vložíte do nefroStatu. O pár sekúnd neskôr sa výsledok merania zobrazí na obrazovke mobilného telefónu. Prístroj totiž komunikuje s mobilnými zariadeniami prostredníctvom Bluetooth rozhrania a ak je to potrebné, odporučí vám návštevu lekára.

Zariadenie však dokáže analyzovať aj ďalšie tekutiny. Zistí hodnotu glukózy v krvi, ale aj množstvo chlóru vo vode. Samozrejme, meranie každej “veličiny” vyžaduje špecifický testovací prúžok. nefroStat je teda univerzálny prístroj a Holický chce jeho využitie v budúcnosti rozširovať o ďalšie funkcie (aby mohol človek použiť jedno zariadenie na všetky potrebné merania). Popritom chce vylepšovať hardvér, dizajn, mobilnú aplikáciu a zariadenie testovať na väčšej vzorke pacientov.

Diagnostika obličiek by mohla byť čoskoro rýchla a bezproblémová. Z pohodlia domova

Diagnostika obličiek by mohla byť čoskoro rýchla a bezproblémová. Z pohodlia domova

Absolútne prvé miesto a ocenenie Gordona E. Moora  s cenou 75 000 USD na tohtoročnom Intel ISEF získal iba 17-ročný Raymond Wang z Kanady za projekt zlepšovania kvality vzduchu v lietadlách. Tento systém zabezpečuje zlepšenie kvality vzduchu v lietadlách 190-násobne, pričom 55-násobne redukuje koncentráciu vdychovaných patogénov vo vzduchu. Výhodou je, že systém sa dá jednoducho a s rozumne nízkými nákladmi okamžite aplikovať v súčasných lietadlách.

Dvaja výhercovia ocenenia Nadácie Intel pre mladých vedcov v hodnote 50 000 USD sú 16 ročná Nicole Ticea z Kanady (systém lacnej diagnostiky HIV) a 18-ročný Karan Jerath z Texasu (zdokonaľovanie a testovanie nového zariadenia na regeneráciou podmorských olejov po nehodách).

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit