Elektromobily a spojenie IT a automobilov je vysoko aktuálna téma. Práve preto sme si aj požičali automobil Nissan LEAF s novou 30 kWh batériou. Maximálny dojazd po zaradení všetkých šetriacich režimov je okolo 250 km.

Novú batériu modelu LEAF s kapacitou 30 kWh je možné dobíjať rovnako ľahko a bez stresu ako predchádzajúcu jednotku s kapacitou 24 kWh. Takisto ako pri staršom modeli LEAF si môžete vozidlo nabíjať doma, na verejných nabíjacích staniciach alebo v rámci siete rýchlonabíjacích staníc (3-fázový prúd, napätie 400 V). Sieť týchto staníc sa rýchlo rozrastá po celej Európe.

Autosalon-72

Je to auto určené viac na mestskú premávku, ideálne napr. v Bratislave. Už teraz testujeme, ako je to s nájdením nabíjačiek a čo trvá nabíjanie. S tým všetkým vás zoznámime v júnovom vydaní TOUCHIT. 

Kľúčovým faktorom vyššieho výkonu novej batérie je modernizácia jej vnútornej konštrukcie a chemického zloženia. Uvedenie novej katódy s vyššou kapacitou zvyšuje jej výkon. Spoločnosť Nissan je o výkone a spoľahlivosti novej batérie s kapacitou 30 kWh natoľko presvedčená, že poskytuje záruku na batériu osem rokov alebo po najazdenie 160 000 km.

Autosalon-70

Zatiaľ máme auto prvý deň a treba povedať, že testovanie si užívame. Včera bol horúci deň, preto sme si vyskúšali aký vplyv má na dojazd spustenie klimatizácie a dnes ho zase testujeme na prevádzku v silnom daždi.

Autosalon-71

Nisan Leaf zatiaľ všetko zvládol, ale na pláne máme aj diaľkové trasy mimo Bratislavy a chceme sa presvedčiť o tom, či sa dá s takýmto auto reálne existovať na Slovensku. Naše prvé skúsenosti uvidíte vo videu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.

Nechajte nám správu