Fotoaparáty sú veľmi dobrým spoločníkom na dovolenku. Je to vaša digitálna obrazová pamäť a aj po rokoch si priblížite atmosféru konkrétnu situáciu zachytenej chvíle. Dnes sa najčastejšie fotí mobilným telefónom, oveľa lepšie zábery však vzniknú z prístrojov, ktoré sú určené práve na fotografovanie.

Hlavné prednosti testovaných fotoaparátov v porovnaní s mobilnými telefónmi sú v možnosti digitálneho zoomu, ďalej sa ich prednosti ukážu pri fotografovaní pri nízkej úrovni svetla a pod. Mobilné telefóny majú zase výhodu v tom, že ich máte stále po ruke, a preto odfotíte zaujímavé situácie a zároveň sa môžete ihneď pochváliť svojimi fotkami na sociálnych sieťach. Aj v tejto oblasti však testované fotoaparáty voči minulosti pridali – umožňujú pripojenie na internet a existujú aj naozaj kompaktné fotoaparáty.

Pozrite si tiež:

VIDEO touchIT: Test fotoaparátov – Panasonic DMC-TZ70 a boje na Hrone

Testovali sme fotoaparát Sony Cyber-shot HX90 na Gibraltare a v Alhambre

Canon PowerShot G7 X

Ide o fotoaparát, ktorý v malom tele kombinuje obrovské množstvo funkcií. Je to tak vreckový fotoaparát pre profesionálov. Umožňuje 4,2-násobný optický zoom v rozsahu 24 ÷ 100 mm (svetelnosť f/1,8 – f/2,8), dokáže fotografovať do formátu RAW a je dobre pripravený na pripojenie s mobilným telefónom. Dokážete s ním efektne fotografovať objekty pri rozostretom pozadí (široká clona napr. 2.8 + maximálny zoom). Jedno palcový snímač s rozlíšením 20,2 MPx umožní zaznamenať kvalitné fotky aj pri nízkom osvetlení.

Pozrite si príklady fotografií:

Používa päťosovú stabilizáciu, ktorá čiastočne eliminuje chvenie fotoaparátu pri fotení a natáčaní videa (Full HD 60p) a jeho veľkou výhodou je rýchlosť kontinuálneho snímania. S dostatočne rýchlou SD kartou zaznamenáva zábery rýchlosťou až 6,5 snímku za sekundu. Pri našom teste sme najviac ocenili zabudovanie ND filtra, čo je v tejto kategórii prístrojov výnimkou. Ten vám umožňuje použiť dlhšiu dobu expozície aj pri dennom svetle a obraz nebude preexponovaný – ideálne je to na fotografovanie vodopádu.

Canon PowerShot G7X sme použili aj pri teste hodiniek Apple Watch

Rovnako oceníte aj automatické HDR fotografovanie pri scénach s vysokým dynamickým kontrastom alebo časozberné video. Pri prezeraní snímok a snímaní z netradičných uhlov zase oceníte, že je použitý výklopný dotykový LCD displej.

Použiť môžete aj zabudované filtre priamo vo fotoaparáte:

Celkovo sme boli s týmto fotoaparátom veľmi spokojní. Je rýchly, skladný, má všetky požadované funkcie a hlavne sa nám páčila kvalita fotografií. Canon vždy vedel robiť kvalitné snímače a v tomto prípade to platí dvojnásobne. Nabudúce pokračujeme testom fotoaparátu Canon PowerShot SX60 HS, ktorým sme fotili aj spln mesiaca.

Cena: 549 Eur, Premium balenie 579 Eur (kožený obal + 16 GB SD karta)

Zapožičal: Canon Slovakia

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.