Xiaomi uviedlo na trh novú verziu svojho fitness náramku.

Náramok Xiaomi Mi Band 4 už kúpite aj na Slovensku. Predáva ho za výhodnú cenu napríklad obchod Datacomp.sk. My sme ho podrobili v redakcii testovaniu. Navyše teraz môžete tri náramky Xiaomi Mi Band 4 vyhrať v našej súťaži tu>>

V minulosti sme používali aj predchádzajúce verzie náramku Mi Band, takže sme mali predbežnú predstavu, čo možno od novinky očakávať. Pri rozbaľovaní zariadenia si všimnete nový dizajn nabíjacieho kábla, ktorý obsahuje kolísku pre náramok.

Druhá viditeľná zmena sa prejaví po zapnutí náramku. Mi Band 4 ponúka farebný AMOLED displej s uhlopriečkou 0,94-palca. Je dotykový a ponúka rozlíšenie 120 × 240 pixelov a jas až 450 nitov. Pri prvom zapnutí je nastavená 60% intenzita obrazovky, ktorá zabezpečuje dobrú čitateľnosť v interiéroch a vonku, keď je zamračené.

V prípade priameho denného slnka je potrebné manuálne zvýšiť intenzitu na maximum. Automatickú úpravu nastavenia jasu náramok neponúka.

Xiaomi Mi Band 4

S viacerými ciferníkmi a plávaním

Displej je pekný a farebný, poteší aj možnosť zmeny softvérových ciferníkov. Mi Band 4 môže niekomu nahradí aj hodinky. Pod displejom sa nachádza dotykové tlačidlo, ktoré náramok zobudí a funguje aj na návrat späť.

Používateľské rozhranie zatiaľ nie je v slovenčine, avšak ovládanie náramku je intuitívne. Pohybom doprava a doľava si zobrazíte nástroj na ovládanie hudby, ktorú počúvate v pripojenom telefóne. Pohybom hore a dole sa prepínate medzi zopár položkami, ako je sumár vašej aktivity počas dňa a informácie o tepe, počasí a notifikáciách.

K notifikáciám jeden poznatok – náramok nevie zobrazovať emoji ikony a ani diakritiku, namiesto toho použije špeciálny znak. Pôsobí to rušivo.

Takisto si môžete manuálne spustiť monitorovanie cvičenia, či už to je vonkajší beh, bežanie na páse, bicyklovanie, plávanie alebo iné cvičenie. So Xiaomi Mi Band 4 môžete teda aj plávať, odolnosť má na úrovni 5 ATM.

Xiaomi Mi Band 4

Funkcie si nastavíte cez aplikáciu

Mi Band 4 má hmotnosť 22 gramov a vo výbave 3-osý akcelerometer, 3-osý gyroskop a tiež aj optický snímač tepovej frekvencie a kapacitný senzor priblíženia. Pokiaľ je k dispozícii pripojený smartfón, náramok dokáže zaznamenávať GPS pomocou neho, vlastný senzor nemá.

Xiaomi Mi Band 4 si môžete nasadiť na ruku a používať ho na monitorovanie aktivity a o nič ďalšie sa nestarať. Aplikácia Mi Fit však ponúka bohaté množstvo nastavení, pomocou ktorých si môžete zlepšiť celkový používateľský zážitok.

V nastaveniach si môžete upraviť ciferník, upozornenie na prichádzajúce hovory, SMS správy a notifikácie z aplikácií alebo si nastaviť budík či upozornenie na nečinnosť. K dispozícii je tiež niekoľko režimov detekcie srdcovej frekvencie. Vaše nastavenie ovplyvní výdrž batérie, ktorá by sa štandardne mala pohybovať na úrovni 3 týždňov. Náramok vás tiež upozorní na zvýšený tep v pokoji.

Xiaomi Mi Band 4

Automaticky deteguje aktivitu

Xiaomi Mi Band 4 môžete používať aj bez manuálneho spustenia monitorovania aktivity, v takom prípade sa však tieto cvičenia nezobrazia v zozname cvičení. A to aj napriek tomu, že náramok dokáže automaticky detegovať napríklad beh alebo inú pohybovú aktivitu. V tejto súvislosti treba spomenúť presnejšie monitorovanie plávania, čo je tiež jedno z medzigeneračných vylepšení.

Mi Band 4 sme používali spoločne s hodinkami Huawei Watch GT. Informácie o kvalite spánku boli s určitou odchýlkou porovnateľné, Mi Band 4 však nedokáže detegovať REM fázu spánku. Určenie pokojového srdcového tepu bol s minimálnou odchýlkou a podobné hodnoty sme namerali aj počas cvičenia. Mi Band 4 nie je medicínska pomôcka, ale poskytne vám pomerne presné informácie o vašom tepe. Počas testovania sme nezaznamenali žiadne uletené údaje.

Medzi ďalšie funkcie, ktoré Mi Band 4 ponúka, patria stopky, časovač, funkcia nájdi môj telefón, pripomienky či Nerušiť. Displej je možné aktivovať pohybovým gestom alebo dotykovým tlačidlom, k dispozícii je tiež režim Nerušiť. Nami testovaná verzia neponúkala NFC čip, ten má aktuálne využitie iba v Číne.

Aplikácia Mi Fit

Verdikt

Xiaomi Mi Band 4 je skvelým nástupcom predchádzajúcej verzie. Prináša niekoľko vylepšení, pričom tým najvýraznejším je farebný AMOLED displej.

Nový Mi Band tiež lepšie monitoruje plávanie a ponúka bohatšie nastavenia. Z hľadiska pomeru cena/výkon ide o bezkonkurenčný fitness náramok, ktorý je určený všetkým používateľom bez ohľadu na ich mieru fyzickej aktivity.

Cena: aktuálnu predajnú cenu nájdete na Datacomp.sk

Zapožičal: Datacomp

thumbs-up-icon

Výhody

  • pomer výbava/cena
  • pekný a farebný AMOLED displej
  • dlhá výdrž batérie
  • množstvo funkcií

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • chýba automatická regulácia jasu displeja
  • fonty a notifikácie nepodporujú diakritiku a emoji

Prečítajte si aj:

Posledná šanca: Vyhrajte 3× skvelý fitness náramok Xiaomi MiBand 4

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit