Nové smart hodinky Galaxy Watch Active od Samsungu som testoval 10 dní. Ako sa nám pozdávali pri bežnom používaní? Čítajte ďalej.

Jednoznačne ide o model, ktorý je svojou veľkosťou predurčený skôr ženám, na mojej mužskej ruke vyzerali povedzme netradične. Dlhodobo totiž používam Galaxy Gear S3 Frontier a tie mi dizajnovo sedia na ruke oveľa lepšie. V prípade Galaxy Watch sme si na test vybrali striebornú verziu, pre ženy by sme odporúčali skôr ružovo-zlatú. Slovensko je však v tomto trochu konzervatívna krajina a najviac sa bude isto predávať čierna verzia.

Samsung sa pri týchto hodinkách rozhodol orientovať na mladých ľudí. Vyšlo im to pravdepodobne z prieskumov, kto si takéto hodinky kupuje a toto rozhodnutie niet prečo spochybňovať.  K predobjednávkam bol aj darček powerbanka s bezdrôtovým nabíjaním.

Tieto hodinky sú celkovo určené pre človeka, ktorý si chce monitorovať svoj štýl života a žiť následne zdravšie. Len samotným nákupom hodiniek sa to samozrejme nepodarí, musíte si vyhodnocovať údaje a riadiť sa ich odporúčaniami.

Dizajn

Galaxy Watch Active sú v celkovom hodnotení ľahké hodinky a tiež pomerne tenké. Ovládanie je jednoduché, nás ale zamrzelo, že výrobca vypustil tzv. lunetu. Tento otočný prvok okolo ciferníka je totiž vynikajúci na ovládanie, ak si naň zvyknenete a to ja som si na lunetu v prípade Geas S3 systematicky zvykol a používam ju ako hlavný ovládací prvok. V prípade Galaxy Watch Active to chýba, nie však niekomu, kto na to nemá návyk. Dotykový displej je správne citlivý, ľahko sa takto hodinky ovládajú a pritom sa nevyskytujú náhodné dotyky,  ktoré ste neplánovali.

Obsah dodávky

Galaxy Watch Active odolávajú vode do tlaku 5 atmosfér. To znamená, že sa v nich môžete sprchovať, ale na nejaké hlbšie potápanie to nie je. Osobne by som si ich dal dole aj pri plávaní v mori, bola by ich škoda. Sú skôr pekné ako super odolné hodinky.

Remienok so šírkou 20 mm je používateľsky vymeniteľný, môžete použiť to, čo sa vám páči. V dodávke sú dve veľkosti pre menšiu a širšiu ruku.

Remienok pre menšiu a väčšiu ruku

Kapacita batérie, nabíjanie a výdrž hodiniek

Kapacita batérie je 230 mAh, čo nie je veľa. Ideálne je nabíjať tieto hodinky každý deň. Na dva dni síce vydržia, ale druhý deň sa už budú dožadovať nabíjačky. Tá je v dodávke a hodinky stačí na ne položiť. V dodávke však nie je sieťový adaptér na USB port. Použijete to, čo máte k telefónu alebo nabijete cez notebook.

Takto vyzerajú Galaxy Watch Active na ženskej ruke

Ak používate telefón Galaxy S10 či S10+ môžete použiť aj nabíjanie cez telefón. Výhodné je to na cestách, keď nemusíte so sebou nosiť adaptér a tŕpnuť, či ho niekde v hoteli nezabudnete. Vtedy stačí hodinky len položiť na chrbát tohto telefónu a môžete začať nabíjať. Ale je tu niekoľko ALE. Predovšetkým , toto je pomalý spôsob nabíjania a bude trvať hodiny, pokým sa dostanete cez 50 % kapacity batérie. Nám sa nejako nepodarilo nabiť hodinky na 100 % kapacity, po prekročení hodnoty 60 % tento systém začal mať problémy so spojením. Či je to chyba nášho konkrétneho kusu telefónu, to nevieme, ale môže to tak byť. Avšak 60 % kapacity na celý deň stačí, takže sa to reálne dá pri cestách použiť a tento spôsob nabíjania hodnotíme kladne. Pozor pri nabíjaní v aute za pohybu. Hodinky určite nebudú držať na chrbáte telefónu a hneď vám spadnú. Nabíjanie v aute možno cez zabudovanú bezdrôtovú nabíjačku.

Bezdrôtové nabíjanie cez telefón Galaxy S10+

Hodinky Galaxy Watch Active mimochodom nie je možné nabiť nabíjačkou s Galaxy Gear S3, naopak hodinky Gear S3 je možné bezdrôtovo nabiť cez telefón Glaaxy S10/S10+ (opäť však v našom prípade len do zhruba 60 % kapacity)

Zdravý životný štýl

Galaxy Watch Active sledujú hlavne vašu fyzickú zdatnosť. Ideálne je ich spojiť s mobilnou aplikáciou Samsung Health. Ak vôbec necvičíte, aspoň vám budú počítať kroky a občas zmerajú pulz. Tiež je zaujímavé využiť monitorovanie stresu, pričom hodinky vás vedú k tomu, aby ste sa upokojili.

Máte pritom zhlboka dýchať, byť v pokoji a nerozprávať. Trvá to okolo minúty a naozaj cítite na sebe, že sa vaše telo upokojuje. Už len vydržať do konca merania. čo sa niekedy v pracovnom nasadení nedá.

Ak začnete cvičiť, je to hneď i niečom inom. V prípade behu, bicyklovania i chôdze nám hodinky tieto aktivity rozpoznali automaticky. Tiež sa nám to darilo pri bežeckom simulátore alebo simulátore veslovania vo fitku. Niekedy naše rozcvičovanie hodinky rozpoznali ako dynamický tréning, nie však vždy.

Lepšie je zvoliť si vykonávané cviky manuálne a potom máte napr. aj počítanie počtu drepov alebo klikov, čo sa hodí, Pri manuálnom výbere máte na výber z 39 aktivít, sú tu naozaj rôzne cviky vonku aj v hale či doma.

Galaxy Watch Active ďalej dokážu sledovať všetky dôležité aspekty vášho života. Vďaka funkciám na sledovanie fyzických aktivít, ale aj spánku, stresu i zdravia sa stávajú osobným trénerom. Ak budete trpezlivý,m môžete si monitorovať aj množstvo vypitej kávy a vody.

Hodinky Galaxy Watch Active sú síce kompatibilné s platformami Android a iOS, ale najlepšie spolupracujú s telefónmi Samsung Galaxy. Celkovo ponúkajú tréning v reálnom čase, sledovanie aktivít vo vnútri aj vonku a môžete v nich využiť aj aplikácie tretích strán: Under Armour, Spotify a Strava.

Komunikácia

Samozrejme vidíte na hodinkách kto vám volá, vidíte SMS a môžete na ne reagovať vopred pripravenými správami. Vidíte aj správy z Facebook Messengera, Whatsup a pod.

Celkovo sme si na ne za 10 dní zvykli a je to užitočný doplnok. Pekne vyzerajú, ak to myslíte s cvičením a zdravým životným štýlom vážne, pomôžu vám.

Technické parametre

Rozmery a hmotnosť : 39,5 × 39,5 × 10,5 mm, 25 gramov

Ochrana displeja: Corning Gorilla Glass 3

Procesor: Exynos 9110 dvojjadrový 1,15 GHz

Operačný systém: Tizen Wearable OS 4.0

Pamäť  768 MB RAM + 4 GB interná pamäť

Konektivita: Bluetooth4.2, Wi-Fi b/g/n, NFC, A-GPS/Glonass

Snímače: Akcelerometer, gyroskop, barometer, snímač tepovej frekvencie, snímač okolitého osvetlenia

 

Cena: 249 eur

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.