Chcete ušetriť elektrickú energiu? ZSE má službu Virtuálna batéria, ktorá je doplnkom služby fyzických batérií.

Vhodná je pre tých, čo majú na svojich domoch fotovoltické články od spoločnosti ZSE. Spoločnosť chce byť lídrom v oblasti elektromobily. Do roku 2025 chcú prevádzkovať viac ako 500 kusov nabíjacích staníc. Znamenalo by to každých zhruba 50 km nabíjaciu stanicu. Nie všetky ale budú na území Slovenskej republiky. Počíta sa s budovaním siete v Českej Republike, Maďarsku, prípadne ďalšími krajinami.

Virtuálna batéria umožňuje návratnosť už v prvom roku, to aj so zohľadnením poplatku. V prípade kúpy batérie za niekoľko tisíc EUR by sa im suma vrátila až po 4000 nabíjacích cyklov. Čiže zjednodušene povedané, po niekoľkých rokoch.

K dispozícii sú dva produkty – fyzická alebo virtuálna batéria, pričom virtuálna batéria je na slovenskom trhu úplnou novinkou. Vo virtuálnej batérii, ktorú prevádzkuje ZSE, si zákazník virtuálne uloží prebytočnú vyrobenú elektrinu, ktorú v danom čase (počas slnečného dňa) už nedokáže využiť pre svoje vlastné potreby.

ZSE mu túto vyrobenú elektrinu vráti v čase, keď ju bude potrebovať (napr. podvečer či večer). Akonáhle je zákazníkova spotreba väčšia, než jeho aktuálna výroba, využije najprv energiu z virtuálnej batérie a až potom z distribučnej sústavy.

Pri dodávke elektriny z virtuálnej batérie platí zákazník len náklady prevádzkovateľa distribučnej sústavy za distribúciu elektrickej energie z batérie do domácnosti. Ušetrí tak náklady za dodávku elektriny. Službu Virtuálna batéria bude spoločnosť svojim zákazníkom poskytovať za 2 EUR mesačne.

Pri kúpe fyzickej batérie sú počiatočné náklady vyššie, zákazník však získava väčšiu energetickú nezávislosť a sebestačnosť. Energiu uskladňuje vo vlastnej batérii, pričom nemusí platiť poplatky ani za využívanie distribučnej sústavy. Spoločnosť využíva najmodernejšie Li-ion batérie s dlhou životnosťou a využiteľnou kapacitou až 90 %.

Zdroj: ZSE

Prečítajte si aj:

Elektromobil si nabijete aj v McDonald’s. ZSE otvorila prvú stanicu, pribudnú ďalšie

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Nechajte nám správu