Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Donio dnes rozbieha novú iniciatívu Adoptuj si ukrajinskú rodinu. Prostredníctvom nej môže každý pomyselnou adopciou podporiť konkrétne rodiny i jednotlivcov a spoločne im uľahčiť prvých pár mesiacov na Slovensku – pravidelným príspevkom či jednorazovo.

Ukrajinské ženy, deti a seniori boli nútení opustiť svoje domovy na Ukrajine kvôli vojnovej agresii Ruska. Na Slovensko prišlo takmer 300-tisíc z nich hľadať bezpečie s jedným kufrom, dokladmi a bezcennými hrivnami. O dočasné útočisko požiadalo takmer 56-tisíc utečencov z Ukrajiny. Vďaka mimovládnym a neziskovým organizáciám, dobrovoľníkom z desiatok iniciatív, vrátane Kto Pomôže Ukrajine, verejnej správe, či aktívnym občanom sa im dostáva základná pomoc s ubytovaním, potravinami, úradmi, zdravotnou či psychologickou starostlivosťou. Ukrajinky a Ukrajincov, ktorí sa rozhodnú u nás zostať, však je už teraz potrebné zapojiť do spoločnosti a jej bežného života.

Donio preto ohlasuje novú iniciatívu na podporu integrácie ukrajinských rodín počas ich pobytu na Slovensku, a to prostredníctvom drobných výziev, na ktoré môže prispieť každý. Či už jednorazovo, alebo pravidelným darom pre konkrétnu rodinu. „Iniciatívu Kto pomôže Ukrajine pravidelne žiadajú o podporu jednotlivci, ďalšie menšie iniciatívy, ale aj mimovládne a neziskové organizácie, s ktorými pomáhame, alebo s nimi spolupracujeme. Časť peňazí sme na ich pomoc už rozdelili, no nevieme financovať všetko. Dobročinná výzva na Donio pre nich môže byť riešením,” hovorí Zuzana Suchová, správkyňa Donio, n.f. a spoluzakladateľka iniciatívy Kto pomôže Ukrajine.

Dobročinné výzvy môžu vytvárať aj ľudia, ktorí priamo poskytli ubytovanie, napríklad prostredníctvom iniciatívy Kto Pomôže Ukrajine, alebo Ukrajincom a Ukrajinkám inak nezištne pomáhajú. Výzvy si môžu vytvárať aj samotné ukrajinské rodiny alebo ich známi. Formulár je síce v slovenčine, no Donio má k dispozícii prekladateľku z ukrajinčiny.

Po vyplnení základných informácií, krátkom popise príbehu a účelu využitia prostriedkov tím Donio overí všetky potrebné dokumenty, vrátane občianskeho preukazu, či pasu. Pre vyplatenie získaných príspevkov bude nutné doložiť vlastníctvo slovenského bankového účtu, na ktorý Donio po ukončení dobročinnej výzvy prevedie 100 % získanej čiastky. Zakladateľ výzvy následne musí do 90 dní doložiť využitie prostriedkov, v súlade s účelom uvedeným vo výzve.

Donio hneď na začiatku konfliktu spolu s viac ako 40 mimovládnymi a neziskovými organizáciami iniciovali finančnú časť výzvy Kto pomôže Ukrajine, prostredníctvom ktorej jednotlivci aj firmy doteraz prispeli sumou 1,6 milióna eur. „Aj preto novú iniciatívu Adoptuj si ukrajinskú rodinu považujeme za prirodzené pokračovanie pomoci Ukrajinkám a Ukrajincom. Na Slovensko ich v týchto dňoch prišli desaťtisíce a my im spoločne musíme podať pomocnú ruku,“ dodáva na záver Ivan Zaťko, country manager Donio Slovensko.

Čo je Donio?

Donio je fundraisingová platforma, kde každý má možnosť jednoducho získať financie na zmenu svojho príbehu alebo na ňu iným prispieť. Jednoducho. Na pár klikov. Prepájame dobročinný, verejnoprospešný a komerčný svet. Od tvorcov príbehov neberieme žiadne provízie a hradíme im aj poplatky za bankové transakcie.

Značky: