Viac miesta pre fotky aj natívna podpora RAWov.

Jesenná aktualizácia Zoner Photo Studia X prináša zmeny hlboko vo vnútri programu, aj v používateľskom rozhraní. Univerzálny softvér na úpravu fotiek a videí teraz natívne podporuje RAW formáty rozšírených fotoaparátov, zjednodušuje úpravu fotiek a zobrazovanie metadát.

Nová natívna podpora RAW a najpresnejšie farby

Tohtoročná druhá rozsiahla aktualizácia Zoner Photo Studia X prináša úplne nový proces spracovania RAW súborov. Pri mnohých desiatkach novo podporovaných fotoaparátov takto odpadá potreba inštalácie doplnkov tretích strán na prácu s RAW formátmi. Podporované sú všetky fullframe bezzrkadlovky (MILC) a rad ďalších rozšírených modelov fotoaparátov (zoznam ).

Ku každému prístroju, ktorý prešiel novovybudovaným laboratóriom autorov programu, je po novom dodávaný aj odladený DCP profil, ktorý zaistí presnú interpretáciu farieb.

Viac miesta pre fotky vďaka Plnému náhľadu

Zoner Photo Studio X ponúka ďalší režim práce s fotkami. V Plnom náhľade dôjde k ukrytiu všetkých rušivých prvkov a zostáva tak oveľa viac priestoru na porovnávanie alebo úpravu fotiek. Všetky funkcie a panely ZPS X sú však stále k dispozícii.

Metadátové tokeny

Intuitívny spôsob nastavenia metadát pri miniatúrach, alebo náhľadoch fotiek je v Zoner Photo Studio X výrazne jednoduchší. Môžete si nastaviť zobrazenie metadát, bez znalosti zložitých kódov formátovacích reťazcov.

Individuálne nastavenie zložiek

Tak ako sa líšia pracovné postupy fotografov, líši sa často aj využitie jednotlivých zložiek s fotkami. Preto jesenná aktualizácia prináša možnosť nastaviť si zobrazovanie, triedenie a množstvo ďalších predvolieb pre každú zložku.

Režim prieskumníka vo Vyvolať

Dlhodobým cieľom ZPS je urýchliť úpravu fotiek. To sa dosahuje postupným zrýchľovaním algoritmov, aj úpravami rozhrania programu, aby fotografom stálo v ceste za upravenou fotkou čo najmenej prekážok. Jednou takou bola aj potreba neustáleho prepínania medzi modulmi Správca a Vyvolať.

Vďaka uvedeniu režimu Prieskumník do modulu Vyvolať, je teraz možné sa medzi upravenými fotkami prepínať jednoducho dvojklikom, bez potreby prechádzať medzi modulmi. Ešte viac sa tak zjednodušil prístup k hromadným úpravám fotiek, bez nutnosti pri všetkých otvárať veľký náhľad.

Ďalšie menšie vylepšenia

Medzi drobnosti spríjemňujúce využitie programu patrí ľahšie prepínanie režimov zobrazenia, (Mapa, Prieskumník, Náhľad, nový Plný náhľad a režimy dvoch Prieskumníkov), pomocník pre náhradu chýbajúcich zdrojov video projektov alebo vertikálny posun Filmového pásu.

Zdieľané albumy v Zonerama galérii a 4K videá pre každého

Vývoj pokračuje aj v bezplatnej online galérii Zonerama. Najväčšou jesennou novinkou sú zdieľané albumy, ktoré riešia problém zdieľania fotiek z jednej udalosti od viacerých autorov. Po novom môžu všetci používatelia Zoneramy, nahrávať aj videoklipy, až do 4K rozlíšenia a využívať pritom najmodernejší úsporný kodek AV1.

Novinky v Zoner Photo Studiu X si môžete zadarmo vyskúšať po dobu jedného mesiaca. Stačí si stiahnuť program z www.zoner.sk. Aj vám už vypršala skúšobná lehota, máte možnosť sa s novinkami zoznámiť počas ďalších 15 dní zadarmo.

Zdroje: Zoner.cz

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.