Pokiaľ ste tento rok podľahli ošiaľu menom Tour de France a máte chuť ju vidieť na vlastné oči, ešte stále máte kopec času. Tour de France končí až 28. júla, takže prejazd vášho favorita po Champs Elysées s prehľadom stíhate. A aby ste ti to mohli naplno užiť a neučiť sa za pochodu na vlastných chybách, prinášame vám najlepšie tipy a triky, ktoré by ste pred odchodom mali ovládať. Viete, čo si potrebujete pribaliť, aby ste patrili medzi správnych fanúšikov?

  1. Očakávania vs. realita

Kým pri televízii máte dokonalý prehľad o vývoji pretekov, viete, kto je na čele, aké sú rozostupy a kto dostal aktuálne defekt, v dave na trati netušíte z týchto vecí vôbec nič. Pomôže síce smartfón, ale radšej si naplno užívajte atmosféru. Až priamo pri trati slávnej Tour pochopíte ako neskutočne rýchlo jazdia pretekári na čele. Zistíte, že kopec, ktorý ste včera s námahou zdolali vy sami, prejdú cyklisti rýchlosťou motorky. Toto je skutočná Tour.

  1. Vlajky a pomôcky fanúšikov

Kto už na Tour de France bol vie, že nech si so sebou zoberie akokoľvek veľkú vlajku, vždy sa nájde niekto, kto ju má ešte väčšiu. Na začiatku pretekov sa diváci delia na dve skupiny. Prvou je fanúšikovské jadro, ktoré si doma pol roka pred pretekmi šije špeciálne kostýmy. Tou druhou sú civilní diváci, ktorých stretnete kdekoľvek. Počas dňa sa však rozdiel medzi týmito skupinami stratí. Každý návštevník sa totiž nechá strhnúť a vrhne sa do víru povzbudzovania.

  1. Suvenír

Hádam každý by si chcel z Tour de France priviezť domov vzácny suvenír do vitríny. Všetkých dychtivých zberateľov ale sklameme. Odhodená cyklistická fľaša je vzácnosť.  Ak ju aj niektorý z pretekárov odhodí, musíte mať obrovské šťastie, aby ste ju ulovili práve vy. Získať akékoľvek iné autentické predmety je číra fantázia. Nepočítajte s tým, že si domov prinesiete napríklad natrhnutý dres, pršiplášť alebo odlomenú súčiastku z bicykla. Nič také sa nedeje. Túžba po suveníroch je u väčšiny divákov našťastie uspokojená karavánou alegorických vozov, ktoré pred pretekmi zasypú trať reklamnými predmetmi.

  1. Karavána

Podľa prieskumu sa takmer 40 percent divákov teší viac na reklamnú karavánu sponzorských vozov, ako na samotné preteky. Karavána patrí k Tour de France rovnako neodmysliteľne ako alpské priesmyky. Po trati každej etapy sa sunie niekoľko hodín pred cyklistami zástup asi 150 reklamných vozidiel. Sponzori súťažia, kto svojim kreatívnym stvárnením voza osloví viac návštevníkov. Kolóna je sprevádzaná hudbou, tanečníkmi a vytvára naozaj ohromujúcu šou. Z vozov na divákov pršia reklamné predmety, takže v dave neostane nikto, kto by odišiel s prázdnymi rukami. Počas celej Tour rozdajú partneri viac ako milión darčekov.

  1. Polícia

Francúzska polícia je takmer všade. Bez ohľadu na to, či idete autom alebo peši, môže vám zatarasiť cestu a nepustiť vás ďalej. Často až hermeticky uzatvára celé štvrte bez toho, aby to navonok malo akúkoľvek logiku. Polícia však musí usmerniť masu ľudí tak, aby bola za každých okolností zaistená priechodnosť záchranných zložiek a aby neboli ohrozené samotné preteky. Bez polície to jednoducho nejde.

  1. Jedlo, pitie a ďalšia výbava

Obchody a reštaurácie v horských usadlostiach sú dimenzované pre pár stoviek obyvateľov, nie pre tisícové davy. Navyše tu bez kompromisu platí otváracia doba s tým, že v nedeľu je zavreté úplne všetko. Kto chce prežiť hodiny čakania na príjazd cyklistov, ten nech sa vystrojí ako na polárnu výpravu. Skúseného fanúšika Tour de France spoznáte podľa toho, že okrem itineráru so sebou vlečie zásoby jedla, pitia, hygienických potrieb, kreslo, deku, pršiplášť, či slnečník…

  1. Čakanie

Na Tour de France sa čaká úplne na všetko. Stojíte v kolónach, čakáte na parkovanie, posúvate sa pomaly davom na trať a čakáte dlhé hodiny, kým sa niečo začne diať. Hlavne divácky atraktívne miesta ako sú priesmyky Col du Tourmalet a Col du Galibier, stúpanie na Mont Ventoux alebo slávna „stena“ Mur de Bretagne, sa počas pretekov stanú nedobytnými pevnosťami. Aj keď cyklisti tadiaľ prechádzajú až poobede, vy tam musíte byť od skorého rána. Na komfort zabudnite, malé deti so sebou rozhodne neberte, na záchod chodíte za roh alebo do lesa. Na druhej strane, atmosféra je ohromujúca. Aj tí, čo sú na pretekoch po prvý raz sa nechajú strhnúť davom. Ľudia sa dostanú do stavu, kedy si rozumejú aj napriek tomu, že sú z iných krajín a hovoria inými jazykmi, pretože jednoducho chcú.

  1. Bývanie na kolesách

Karavany a obytné vozy sú symbolom Tour de France, rovnako ako fanúšikovia s vlajkami a pomaľovanými tvárami. Ten, kto má karavan, je kráľ. Rátajte tu ale s veľmi predčasným príjazdom na stanovisko. Skúsený traveler sa aj so svojim domom na kolesách dostaví na miesto tri či štyri dni vopred, aby našiel vhodné miesto pre parkovanie. Čas do pretekov si vyplní grilovaním, oslavami a sledovaním etapy na veľkoplošnej televízii pred vozidlom. V deň preteku ju natočí tak, aby ju mohli sledovať aj ostatní návštevníci, ktorí karavan obkľúčia zo všetkých strán. Ako náhle utíchne zvuk peletónu, všetci rýchlo napracú svoje skladacie kreslá do vozidla, zbalia obrazovky, grily a už letia na ďalšie stanovisko. To je spravidla etapa, ktorá sa ide o ďalšie štyri dni, aby si opäť stihli nájsť vhodnú pozíciu. Dve hodiny po prejazde cyklistov už často nespoznáte, že pred chvíľou boli na mieste ešte tisícky ľudí.

  1. Cyklisti

Tour de France prináša skvelú príležitosť vyskúšať si jednotlivé úseky etáp, na ktorých sa onedlho strhne bitka medzi profesionálmi. Dokonca aj pár hodín pred očakávaným prejazdom cyklistov môžete skočiť na svoj bicykel a šliapnuť do pedálov. Pokiaľ to zoberiete vážne, dočkáte sa v ťažkých stúpaniach rovnakého diváckeho prijatia, ako veľké hviezdy. Rozjarení fanúšikovia vás radi povzbudia a dodajú vám sily.

  1. Benevolencia

Tour de France je vo Francúzsku obrovským národným sviatkom, a tak sa prepáči aj to, čo by za normálnych okolností neprichádzalo do úvahy. Svoje auto môžete nechať takmer kdekoľvek aj vďaka tomu, že kempy sú plné na prasknutie. Starousadlíci prižmúria oko v prípade, že sa rozhodnete stanovať na kruhovom objazde alebo v ich predzáhradke, pokiaľ dodržiavate pravidlá slušnosti. Niektorí vám dokonca ponúknu domáce víno.

Značky:

Nechajte nám správu