Prinášame prehľad aplikácie ZUNO, vďaka ktorej môžete pristupovať k vašim účtom a šetreniam priamo zo svojho telefónu.

Tak ako aj ostatné banky, aj ZUNO má svoju aplikáciu pre smartfóny a tablety. Jej používanie je nadmieru jednoduché, ba priam až návykové. A tak sa bežne stáva aj podľa prieskumov iných bánk, že používatelia využijú radšej mobilnú aplikáciu. A to nielen na špecifické záležitosti ale na bežnú kontrolu zostatku na účte, prehľadu o účtoch alebo platení.

Registrácia

Na využívanie aplikácie je potrebné sa do nej najprv prihlásiť. Vyžaduje zadanie klientskeho čísla a hesla a SMS kódu, ktorý príde na váš smartfón. Celý proces zaberie zhruba 3 minúty a výsledkom je zvolenie PIN kódu na prihlasovanie do aplikácie. PIN kód slúži na prístup do aplikácie vo vašom mobilnom zariadení a volíte si ho nezávisle na PIN kóde k platobnej karte. Z dôvodu všeobecného zabezpečenia odporúčame použiť iný PIN kód, než ten ku vašej karte.

Zuno (1)

Prehľad o účte – nad zlato

Po prihlásení sa do aplikácie trvá zruba 5 sekúnd, kým sa zobrazí hlavná obrazovka. Na nej vidíte aktuálny zostatok na vašom účte a to vrátane informácie, či je použitý Autopilot.

zunov

Rozhodne zaujímavý a motivačný je finančný prehľad. Ten na mesačnom rozložení stĺpcového grafu zobrazuje výšku vašich financií na všetkých troch účtoch. Teda okrem hlavného Účtu sú tu aj SporeniaVklady. Ružová farba zobrazuje informáciu z oboch sporiacich účtov (SporenieSporenie Plus) a modrá zase zobrazuje peniaze na bežnom účte. K nemu je viazaná aj platobná karta.

Takýto graf je veľmi dobrý na sledovanie toho, koľko peňazí ste mali uložených na účte v minulom období a vidieť hlavný trend klesania alebo stúpania vašich peňazí.

Zároveň sa dá skontrolovať vaša bilancia na KreditkeRezerve. No a nakoniec nechýbajú posledné transakcie na vašom účte.

Produkty

Zuno (2)

Mobilná aplikácia poskytuje prehľad o ďalších detailoch jednotlivých produktov, ktoré poskytuje. Majú svoju sekciu nazvanú produkty a tu máte prehľad aj o vašich pohyboch na účte a prístup k domácim platbám alebo presune peňazí medzi vlastnými účtami. Zároveň si môžete pozrieť číslo vašej platobnej karty aj o aký typ ide. Podobne sú na tom sporenia. Toto má ZUNO vyriešené veľmi dobre vzhľadom na to, že poskytuje dva typy. Prvé Sporenie úročí zostatok v tomto účte aj v prípade, že z neho presuniete peniaze na bežný účet. Sporenie Plus pripisujú úroky za daný mesiac len vtedy, ak z neho nepresuniete peniaze. V tomto článku sa nebudeme venovať výške úrokov, no spomenieme podstatnejšiu vec.

A tou je skutočný prehľad o šetrení. Ak si potrebujete postupne odkladať peniaze napríklad na budúcoročné daňové priznanie, toto je ideálny spôsob. Stačí postupne presúvať voľné peniaze na plusový sporiaci účet. Je tam predpoklad, že ho nebudete vyberať a teda aj získate mesačné pripisovanie úrokov. „Obyčajný“ šetriaci účet je zase vhodný na odkladanie voľných prostriedkov, ktoré možno budete potrebovať o týždeň, mesiac, dva alebo iné obdobie. A stále ich máte oddelené od hlavného účtu, ku ktorému je viazaná karta. Je to veľmi dobrý spôsob aj na vašu ochranu. My používame ZUNO účet na platby on-line, či už kúpu aplikácií v Google Play alebo na iné platby ako napríklad kúpu cestovných lístkov alebo v on-line obchodoch. Banky používajú vysoký stupeň zabezpečenia, no pre tých, čo sa viac obávajú takýchto platieb, je toto dobrý spôsob. Najmä z dôvodu, že vaše šetriace účtu nie sú zvonku dostupné. Navyše aj peniaze z nich sa dajú preniesť len na hlavný účet, a potom samozrejme aj na iný alebo vybrať kartou. Podstatný je ale práve ten medzi stupeň.

Rovnako máte prehľad o vašich Vkladoch, čo sú termínované sporenia. Zvolíte sumu, počet mesiacov a aplikácie hneď prepočíta, akú sumu dostanete na konci obdobia. Môžete nastaviť aj opakované vkladanie a to buď základného vkladu alebo vkladu aj s úrokom.

Platby

Toto je ďalšia špeciálna sekcia, no k platbám sa dostanete aj z prehľadu produktov. Tú s ale funkcie navyše. Platby medzi vlastnými účtami sú oddelené od domácich platieb. Žiadanou funkciou je skener faktúr a šekov. Môžete skenovať PAY by square QR kód, klasickú faktúru alebo poštovú poukážku. Obrázok sa dá vybrať aj z galérie. Takže ak potrebujete zaplatiť neskôr nie je problém použiť pripravenú fotografiu dokumentu.

Zuno (4)

Prehľady platieb

Na to, aby ste mali prehľad o vašich trvalých príkazoch, plánovaných úhradách alebo nezrealizovaných platbách, nepotrebujete zapínať klasický internet banking. To všetko nájdete v mobilne appke.

Správa kariet a pôžičky

Toto je časť, ktorá je veľmi dobrá pri ceste do zahraničia. Môžete si upraviť vlastné limity kariet a to pre výber z bankomatu a platbu kartou. Všetko v dennom a mesačnom limite.

Zuno (3)

 

Hodí sa to napríklad aj vtedy, keď máte nižšie limity a potrebujete občas kúpiť drahší tovar. Vtedy si priamo cez telefón navýšite limit a potom ho zase môžete z bezpečnostných dôvodov znížiť. Teda ďalšia veľmi dobrá a praktická vec.

Zuno (5)

Zároveň sa dá v aplikácii vypočítať, koľko by vás stála pôžička od 500 ÷ 20 000 EUR. Po zadaní čiastky a výberu počtu mesiacov na jej splatenie sa dozviete, koľko budete mesačne platiť.

Verdikt touchIT.sk

ZUNO aplikácia pre mobilné telefóny je jednoznačným prínosom. Sami možno poznáte ten návyk, kedy peniaze pošlete len cez telefón. Mohli by ste sa prihlásiť do internet bankingu cez prehliadač na počítači, ale na túto aplikáciu si tak zvyknete, že všetko radšej vybavíte cez mobil. Je to aplikácia, ktorá nepredstavuje duplicitu a oplatí sa ju používať ak ste klientom banky. A je veľmi dobrá práve pre používateľov, ktorí si chcú nejaký ten peniaz odkladať bokom. Kedykoľvek, keď práve cestujete a poviete si, že 10 EUR vám chýbať na účte nebude a dáte ich na Sporenie. A to, povedzme si, cez internet banking v počítači až tak pružne nefunguje.

 

Cena: zadarmo

Stiahnutie

ZUNO pre Android

ZUNO pre iOS

ZUNO pre Windows Phone

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.