Apple na konferencii WWDC predstavil ako hlavné lákadlo okuliare Vison Pro a o nich sme už aj informovali. Okrem toho tu však bolo viacero nových produktov a služieb, ktoré postupne predstavíme.

Apple MacBook Air 15-inch zaujme veľkosťou displeja. Obľúbený tenký a ľahký rad Air tak na WWDC získal svoj doteraz najväčší model. Pätnásťpalcový MacBook Air je aj najväčším spotrebiteľským notebookom od Apple. 15- a 16-palcové modely Pro sú totiž primárne zamerané na prácu a podnikanie.

Apple ho prirodzene označuje za „doteraz najtenší 15-palcový notebook“ s hmotnosťou 1,5 kg a hrúbkou naozaj len 11,5 mm. Podľa očakávania Air využíva minuloročný čip M2 (predpokladá sa, že tu zohrávajú úlohu nedostatky v dodávateľskom reťazci). Znamená to 8-jadrový CPU a 10-jadrový GPU.

Parametre Macbook Air 15-palxovZdroj: Apple
Parametre MacBook Air 15 palcov

Pamäť je možné nakonfigurovať až do neuveriteľnej veľkosti 24 GB a úložisko do veľkosti až 2 TB. K dispozícii je nabíjačka MagSafe, ale iba dva porty thunderbolt/USB-C a 3,5 mm audio port. Podobne ako v 13-palcovom modeli. Apple evidentne považuje dobrú komunikáciu za bezdrôtovú.

Apple sľubuje až 18 hodín prevádzky na batériu na jedno nabitie. V jeho tele nenájdete žiadny ventilátor, pri prevádzke je celkom tichý.

Pripojenie napájacieho zdroja  MagSafeZdroj: Apple
Pripojenie napájacieho zdroja MagSafe

Displej Liquid Retina má naozaj 15,3 palca a notebook si napriek tomu zachováva svoju prenosnosť. Evidentne má však dosť široké rámčeky a v jasne viditeľnom výreze je FullHD web kamera. Samozrejme, že 15 palcov budete pri prenose cítiť, ale hmotnosť tohto notebooku je akceptovateľná. Zvukový systém je so šiestimi reproduktormi, Apple hovorí o štandarde Dolby Atmos.

15-palcový Air si v USA môžu predobjednať ihneď a jeho cena začína na americkom trhu na hodnote 1 299 dolároch bez dane. Predávať sa v USA bude budúci týždeň. Cena 13-palcového modelu je 1 099 dolárov, čo je o 100 dolárov menej. Ceny v Európe budú pre Macbook Air 15-inch začínať na sume 1599 eur a plná výbava s 2 TB diskom a 24 GB vás vyjde až na 3000 eur. Vybrať si môžete spomedzi štyroch klasických farieb.

Macbook Air 15-palxovZdroj: Apple
MacBook Air vo veľkosti 15 palcov

Zdroje: Apple, TechCrunch

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.