Apple má zaujímavé reklamy, o tom nás presvedčil už niekoľkokrát

Tentokrát pripravila jabĺčková spoločnosť sériu 16 krátkych videí, ktoré majú používateľov iPhone-ov naučiť využívať fotoaparát na 100%. Samozrejme, fotoaparát v najnovších zariadeniach – iPhone 7 a 7 Plus. Mnohé funkcie však majú aj predchodcovia, teda okrem režimu portrét, ktorým disponuje iba iPhone 7 Plus s duálnym fotoaparátom.

Videá sú zhotovené z pohľadu iPhone-u, čiže aj ich prezeranie bude na tomto zariadení zaujímavejšie. Samotné návody neukazujú nič špeciálneho, čo by skúsenejší používateľ nevedel, avšak určité triky sú dobre použiteľné. Tie však nespočívajú výhradne vo fotoaparáte, ale aj v tom, ako objekt záujmu snímate.

Prvý návod ukazuje, ako natáčať video a súčasne vytvárať fotografie. Stačí stláčať sekundárnu spúšť fotoaparátu, ktorá sa nachádza naľavo od spúšte videa.

Druhé video ukazuje, ako si urobiť selfie s pekným pozadím, bez potreby selfie palice. Stačí zapnúť prednú kameru, nastaviť časovač, iPhone rozumne položiť a stlačiť spúšť. 1,2,3 a máte fotografiu, samozrejme, ideálne je použiť malý statív.

Tretie video odkazuje na skutočnosť, že veľa fotografií má nevyužitý potenciál. A to v tom, že nie sú snímané zo správneho uhla alebo pozície. Ak idete fotografovať, je dobré sa poobzerať okolo seba a nájsť v sebe trošku umeleckého cítenia a kreativity. Výsledný záber môže byť o niekoľko úrovní zaujímavejší.

Štvrté video poukazuje na to, ako vytvoriť zaujímavú fotografiu v zlatej hodine. Skúsenejší vedia o čo ide, pre neskúsených – zlatá hodina nastáva vtedy, keď je slnko nízko nad horizontom (západ) a svetlo je v tomto čase mäkšie a teplejšie.

Piate video je určené pre iPhone 7 plus a režim portrét. Tento režim vytvára rozostrené pozadie, pričom objekt záujmu je z fotografie vytiahnutý (zvýraznený). Takáto fotografia je skutočne pútavá, ale nie vždy sú na ňu ideálne podmienky. Tento efekt je známy aj ako „bokeh“.

https://www.youtube.com/watch?v=xvvXIt7XwXE

Šieste video je zamerané na fotografiu zblízka. Ukazuje, že je ideálne priblížiť sa k objektu na približne 10 cm, zvýšiť hodnotu expozície a odfotiť. Toto však neplatí vždy a je to skôr individuálne (subjektívne). Výborné detaily vie zachyť sekundárny „teleobjektív“ v iPhone 7 Plus.

Siedme video ukazuje možnosti panorámy, ktorú je možné vytvárať aj vo vertikálnom smere. Vertikálna panoráma má svoje čaro a v takej scenérii, ako je vo videu, by bola škoda nevyužiť ju.

Ôsme video zatracuje blesk, ale v dobrom. Naznačuje, ako využiť potenciál okolitého svetla, aj keď iba jemného a vo večerných hodinách, s ktorým vytvoríte hodnotnejšiu fotografiu, ako keby ste použili blesk.

https://www.youtube.com/watch?v=uwMJv0_wa-M

Deviate video nás chce naučiť, ako vytvoriť hodnotný záber v akčnej scéne. Nato je dobré použiť režim burst, ktorý aktivujete podržaním tlačidla spúšte. Pokiaľ budete držať spúšť, fotoaparát bude snímať viacero snímok za sekundu, pričom ich môže byť aj vyše 100. Následne si z tejto série vyberiete tú fotografiu, ktorá vám bude najviac vyhovovať.

Týchto deväť videí je dostupných na YouTube, zostatok sa nachádza (zatiaľ) na oficiálnych stránkach Apple > TU <. V ostatných videách sa môžete pozrieť na ďalšie rôzne zaujímavosti – vytváranie selfie jednou rukou, využitie umelého svetla (street light), fotografia so širokým tieňom, editácia a zdieľanie selfie, skupinový portrét, silueta objektu pri západe slnka a snímanie presvetleného objektu.

Ako ste si mohli všimnúť, často sa používala zmena expozície a zmena bodu zaostrenia. Obe funkcie sú výborne použiteľné, stačí prísť ako nato. Hlavným bodom však zostáva kreativita. Použiteľným je aj zámok expozície a zaostrovania, ten aktivujete dlhým podržaním (žltého) štvorčeku zaostrovania. Najviac však chýba (subjektívne) možnosť plne manuálneho režimu, ktorý je dostupný iba v aplikáciách tretích strán.

Pozrite si aj nové reklamné video, ktoré vtipne poukazuje na režim portrét v iPhone 7 Plus

https://www.youtube.com/watch?v=hcMSrKi8hZA

Zdroj: Apple, YouTube

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE